![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacząłem pisać swój system newsów w OOP, ale natrafiłem na mały problem. W systemie będą 3 klasy:
1. do obsługi newsów i komentarzy 2. do logowania/wylogowywania i obsługi użytkowników (zmiana hasła i inne pierdoły) 3. do banowania Jak myślicie, czy jest sens tworzenia tu klasy do łączenia się z bazą danych i później korzystanie z niej w tych klasach, jeśli korzystam z PDO? Przez taką klasę nie musiałbym pisać co chwilę $pdo= new PDO itd. Czy najlepiej nie tworzyć takiej klasy i łączyć się z bazą danych w każdej klasie przez zwyczajne PDO, bo z niej zawsze korzystam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz napisać klase dziedziczącą po PDO i w konstruktorze ustwaić dane taki przykład jest w manualu chyba
pdo" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, napisałem taką klasę, tylko jak teraz ustawić to w konstruktorze żebym od razu mógł korzystać z zapytań np.:
Klasa:
Tutaj przykładowa klasa, tutaj nie wiem właśnie jak ustawić w konstruktorze, żeby móc korzystać z klasy do obsługi db.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 15 Dołączył: 2.04.2009 Skąd: koszalin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę:
1) klasa wykorzystaj dziedziczenie
i ta druga klasa include daj poza klasa
oraz przyklady wykorzystania
a jeśli upierasz się przy swoim stary rozwiązaniu to: w konstruktorze tej ostatniej klasy wykorzystaj Database::connect(); - z klasy Database publiczna funkcja connect tworząca instancję klasy pdo (new PDO ...) czyli w users dajesz sobie public $db; a w konstruktorze $this->db=Database::connect(); ale taka rzeźba nie wiem czy będzie dobrze działać ![]() Pozdrawiam -------------------- kantek.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tutaj masz chyba to o co tobie chodzi
http://pl.php.net/manual/en/class.pdo.php |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:15 |