Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Dane z telefonu
rafal_nivi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam małe pytanko, czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz). ewentualnie jak to zrobić. chodzi mi przedewszystkim o telefony z symbianem i zwykłe bez systemu. czy wogóle istnieje taka możliwość?
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
czy jest możliwość dostania sie do danych z telefonu z poziomu przeglądarki(kontakty, kalendarz)

Raczej mało prawdopodobne. Spróbuj synchronizować te dane przez SyncML z jakimś serwisem, który udostępnia front-end w przeglądarce - http://eriz.pcinside.pl/weblog/pelna-organ...jestes-183.html
+Quote Post
rafal_nivi

-----

to zadam troche inne pytanie. a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy.
+Quote Post
Manwe89

-----

hm... ciekawe dosyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) wg mnie dałoby radę:) przecież telefon jest traktowany jako dysk wymienny. I kopiowanie, wklejanie i dosowe polecenia nie powinny być wielkim problemem. O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
nexis

-----

Cytat(Manwe89 @ 7.04.2009, 12:17:30 ) *
O ile się nie mylę to można dokonywać z poziomu php'pa wywołania systemowe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)

Chyba koledze się w głowie namieszało. Polecenia systemowe można wywoływać na rzecz serwera, a nie klienta, który korzysta z przeglądarki internetowej.

Wracając do tematu: dostęp do danych w telefonie komórkowym jest możliwy jedynie za pomocą aplikacji - również tych napisanych w Java, bądź w C++ pod Symbian.
+Quote Post
erix

Cytat
a czy i jak dostać się do takich danych z poziomu np. javy

Raczej pewne, że java nie będzie miała do tego dostępu. Mam na myśli, oczywiście, aplikacje-midlety, a nie JS.

Może jest jakieś rozszerzenie producenta, ale 90%, że w czystej javie tego nie zrobisz. Jeśli chodzi o aplikacje WM, to jak najbardziej - jest chyba nawet API do tego.
+Quote Post
K4mil94

-----

Wbudowaną usługę synchronizacji posiadają Sony Ericssony (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Manwe89

-----

ja to zrozumialem w ten sposob: ze ma tel gdzies daleko i chcialby nim zarzadzac. tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje. bo nie widze sensu zeby lokalnie nim przez przegladarke zarzac, kiedy producent dostarcza odpowiedni soft
+Quote Post
K4mil94

-----

Jeśli tak jak mówisz to zostaje Java dla normalnych telefonów, która połączy się z serwerem i wyśle dane.
+Quote Post
erix

Cytat
Wbudowaną usługę synchronizacji

O tym przecież napisałem... To SyncML i nawet stare Siemensy mają jego obsługę.

Cytat
tak wiec stawia sobie w domu serwer apacha, podlacza tel. pisze skrypt i zdalnei admisnistruje

Po co tu Apache...? Wystarczy skonfigurowanie telefonu do działania via SyncML; kiedyś tak robiłem i działa bez problemu, kwestia jedynie późniejszej synchronizacji, co nie jest problemem.
+Quote Post
rafal_nivi

-----

syncml, moze by był i dobry, ale wole mieć dosep do danych zgromadzonych i robić z nimi co tylko będe chciał...(oczywiście specyfikacji syncml jeszcze nie czytałem). a może ktoś już z was robił jakąs aplikacje na telefon w javie i wie jak takie dane wydobyć?
+Quote Post
erix

Zrozum, że w większości telefonów Java JEST POZBAWIONA uprawnień do grzebania w kontaktach telefonu i jeśli już będzie miała, to będzie zależało od producenta telefonu, który może (ale nie musi) udostępniać klasy umożliwiające operowanie na kontaktach.

Prędzej jakaś aplikacja synchronizująca na PC + połączenie BT/kabel.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 2.10.2025 - 18:56