![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Czy jest jakas gotowa funkcja ktora odpowie czy $cos1 zawiera wszystko co jest w $cos2 .... ? w jakis scryptach c podobnych bylo if ($ble)ISIN($ble2) .... bleble ![]() Poprostu chce zrobic skrypt bazy danych, i jak ktos dopisuje takie same wyrazenia zeby automatycznie wylapytwal - nie ratuje mnie dokladnie porownanie == bo czasem moze byc ze ktos napisze w skrocie jeden wyraz i bede mial 2 te same wpisy ;( mam nadzieje ze w miare jasko sie wyrazilem? ![]() z gory dziekuje pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!!
[php:1:00ebe35a78]<?php $wyraz = 'mama'; $zdanie = 'tata lubi mama'; if(preg_match('/' . $wyraz . '/', $zdanie)){ echo $wyraz . ' zawiera się w: ' . $zdanie; } ?>[/php:1:00ebe35a78] -------------------- pozdrawiam bamboos
http://piorun.ds.pg.gda.pl/~ronek/log/jedyne.wma |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna tez sprawdzic to SQLem poleceniem LIKE
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Super dzieki wam...
skorzystalem z fukncji LIKE - opis znalazlem po wpisaniu na www.mysql.com, jednak mam teraz problem rozrozniania duzych i malych liter.... czy mozna zrobic tak aby nie rozroznial duzych i malych, ze s to jest to samo co S.? i skoro juz tak daleko jestesmy to odrazu czy idzie zrobic zeby polskie znaki wywalal.. zeby wyszukal nazwe Śliwka jezeli ktos wpisze Sliwka? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat skorzystalem z fukncji LIKE - opis znalazlem po wpisaniu na www.mysql.com, jednak mam teraz problem rozrozniania duzych i malych liter....
czy mozna zrobic tak aby nie rozroznial duzych i malych, ze s to jest to samo co S.? Przekonwertuj "w locie" wartosc pola tabeli z szukanym ciagiem do malych liter (lub duzych - UPPER zamiast LOWER) a nastepnie porownaj. [sql:1:d98ae2f5b5]SELECT pole FROM tabela WHERE LOWER(pole) LIKE LOWER('%SZUKAJ%')[/sql:1:d98ae2f5b5] -------------------- (none)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:02 |