![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kto wytłumaczy mi (albo da jakis tutorial) o co chodzi z generowanymi stronami ktore w adresie maja np index.php?cos tam cos tam
o co tu biega? i jak tego używać |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Masz bana na Google? Przeczytaj byle jaki kurs dla początkujących, dowiesz się więcej, niż z tego postu. Ja tylko Ci powiem, że w przeciwieństwie do stron statycznych (czyli tych .html), strony generowane dynamicznie, to też html dla przeglądarki - ale dlatego .php, że generowane są na bieżąco przez serwer. Za dużo, by pisać na jeden post... polecam lekturę dla początkujących.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze o to Ci chodzi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
zobacz TO Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam juz ksiazke o php
a tak pozatym to slyszalem ze strony generowane dynamicznie nie sa indeksowane przez wyszukiwarki - czy to prawda? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem co do tego taki pewien. Przecież to normalna strona, jest generowana treść etc, którą bot przeczyta i indeksuje jeśli ma dostęp.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz TO!
Pliki wrzucasz do dzialy/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosto mówiąc:
Poczytaj rozdział o przesyłaniu parametrów w adresie. (metoda GET) Poczytaj o funkcjach: include()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_exists()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, preg_match()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual I rozdział o wyrażeniach regularnych. Dlaczego wyrażenia zaraz się ktoś zapyta. A ataki np. typu [dot dot slash] ../ Poison Null Byte itd. Lepiej od początku uczyć się "dobrych manier" w programowaniu. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek wystarczy basename, nie trzeba do tego wyrażeń.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:41 |