![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z przesylaniem getem polskich znakow. Pod firefox'em nie ma takiego problemu tylko pod IE.. do wyslania zmiennych uzywam ajax'a. W jaki sposob wyslac zmienna zeby ie nie robil krzakow? index.php
form_szukaj.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 11 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: z fotela :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co do twojego problemu to w początkach zabawy ajaxem jak działałem bez poniższych bibliotek ale jak ty na XMLHttpRequest to miałem podobny problem ale okazało się że plik z którego pobierałem dane (twój form_szukaj.php) był zapisany w kodowaniu ISO zmieniłem na utf i było ok a oprócz tego na początku pliku index.php zawsze wrzucam kodowanie w header - nigdy mi się literówki nie zrobiły jeśli tekst był zapisany w danym kodowaniu :
a teraz z innej beczki wiem że to co napisze niektórzy potraktują jako "poscie na łatwiznę" ale nie wygodniej popracować na gotowym rozwiązaniu funkcji XMLHttpRequest? ja osobiście bardzo lubię używać mintAjax (rodzimego producenta (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) albo standardowego prototype. są dopracowane i niwelują niektóre błędy pojawiające się przy zabawie XMLHttpRequest. Ten post edytował Prym 9.03.2009, 10:01:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W form_szukaj.php mam ustawione kodowanie na utf-8, dodalem header ale dalej jest ten sam problem, mozna moj problem jakos latwo rozwiazac? tak zebym nie musial przerabiac w calego skryptu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
zobacz czy wszystkie includowane pliki mają ustawione kodowanie na utf-8 bez bom ,
zobacz czy w czasie zmiany kodowania nie pozamieniało ci polskich znaków na krzaczki , bo i tak się zdarza. |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy do konca mnie rozumiecie.. w samym pliku mam polskie znaki tylko jak wysylam moim formularzem np: Poznań to otrzymuje w form_szukaj.php to co ponizej. Przez brak "ń" nie moge znalezc niczego w bazie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 15:20 |