![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Moja wiedza o SMARTY na chwilę obecną jest szczątkowa i stoję przed problemem. Chciałbym dodać na stronie nową zmienną. Mam pliki *.php i *.tpl z taką samą nazwą. Do *.php dodałem CODE $ilosc=5; następnie w *.tpl wpisałem CODE {$ilosc} no i niestety nic się nie wyświetla. Próbowałem także w samym pliku *.tpl zrobić CODE <?php $ilosc=5; ?> a następnie wywołać CODE {$ilosc} lub <?php echo $ilosc; ?> i dalej nic. Proszę o pomoc jak dodać taką zmienną. Dodam jeszcze, że w tym pliku *.php nie mam żadnych "assign" lub "display" związanych właśnie ze smarty. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Dodam jeszcze, że w tym pliku *.php nie mam żadnych "assign" No a wlasnie ma byc. Czy tak ciezko przeczytac kawalek dokumentacji?http://www.smarty.net/manual/en/api.assign.php http://www.smarty.net/manual/en/api.display.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 28 Dołączył: 2.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam jeszcze, że w tym pliku *.php nie mam żadnych "assign" lub "display" związanych właśnie ze smarty. Właśnie w tym tkwi problem. Poczytaj w dokumentacji smarty o tych funkcjach i na pewno uda Ci się wyświetlić tą zmienną w szablonie. Na koniec lekki OT, jeżeli dopiero zaczynasz uczyć się Smarty sugeruje przemyślenie nauki OPT. Składnia w dużej części podobna do Smarty, a pod względem możliwości i łatwości używania jest (moim zdaniem) lepszy od smarty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie chodzi o to, że serwis mam już tak napisany i potrzebuję wprowadzić lekką modyfikację.
Skoro ten assign musi być domyślam się, że w jakimś innym pliku były porobione te przypisania dlatego w *.php ich już nie ma. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro ten assign musi być domyślam się, że w jakimś innym pliku były porobione te przypisania dlatego w *.php ich już nie ma. Na to pytanie możesz odpowiedzieć tylko ty, przeglądając źródła. Bez kodu nikt tu raczej nie wywróży przyczyny twojego problemu. Generalnie, aby zmienna zdefiniowana w pliku .php była dostępna w szablonie .tpl musi zostać przypisana przez assign() lub assign_by_ref(). |
|
|
![]()
|
|
Przeczytawszy kawałek powyższych tutoriali zrobiłem odpowiedni wpis w *.php z assign i działa. Szkoda tylko, że psuję wygląd plików dodające te $smarty->assign('ofert', $ofert); jak pewnie te przypisania są gdzieś
![]() Bardzo dziękuję Wam za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:43 |