![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam
mam założoną na yoyo stronę i bazę danych: www.bazafon.yoyo.pl zrobiłem formularz logowania oraz polaczenie z baza danych... moj problem polega na tym ze gdy wpisze byle co to i tak wyswietli mi dane z bazy tutaj moje kody: index.html Kod <html> <head> <title>Logowanie do bazy danych</title> </head> <body> <Form Action="program.php" Method='Get'> uzytkownik: <input Name ="user"> haslo:<input Name="haslo" Type="Password"> <input Type="Submit" Value="ok" </head> </body> </html> program.php Kod <?php if($user=="rafal"&& $haslo=="tajne") { echo "Jestes zalogowany"; } else { echo "bledne dane"; } $link=mysql_connect('mysql1.yoyo.pl','db772443','MOJE_HASLO'); mysql_select_db('db772443'); $q=mysql_query("SELECT * FROM fony"); $ilosc=mysql_num_rows($q); for ($i=0; $i<$ilosc; $i++) { $r=mysql_fetch_row($q); echo "<br>$r[0] ,$r[1], $r[2], $r[3], $r[4] <a href=\"usuwanie.php?model=$r[2]\">Usun</a>, <a href=\"Dodaj.php?model=$r[3]\">Dodaj</a>, <a href=\"Edytuj.php?model=$r[5]\">Edytuj</a>"; } mysql_free_result($q); mysql_close($link); ?> jeszcze mam jedno pytanko, jak zrobic aby edytowalo, dodawalo i usuwalo mi dane, co musze dopisac do odnosnikow Prosze o nie edytowanie moich kodów w jakis skomplikowany sposob, wystarczy mi jakis prosty system, tak aby ja (zwykły zjadacz chleba) dal sobie z tym rade Ten post edytował rfk 4.03.2009, 18:30:12 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat moj problem polega na tym ze gdy wpisze byle co to i tak wyswietli mi dane z bazy Warunek sprawdzania obejmuje tylko to:
Odczyt z bazy nie jest w nim uwzględniony -> nie jest ograniczony. Cytat jeszcze mam jedno pytanko, jak zrobic aby edytowalo, dodawalo i usuwalo mi dane, co musze dopisac do odnosnikow Jeśli chodzi o odnośniki, to poczytaj o tablicy $_GET, a baza? UPDATE, INSERT i DELETE. PS. Używaj bbcode dla listingów. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
w else daj exit;
a kasowanie , edytowanie itp to sobie musisz sam napisać z wykorzystaniem w zapytaniach sql poleceń update, delete, insert Ten post edytował Spawnm 4.03.2009, 17:56:37 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
możecie to przerobic bo nie rozumiem...
a z edycja i reszta sprobuje sam sobie dac rade |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
|
|
|
|
|
|
|
|
cos nie tak... bo teraz gdy wpisuje poprawne haslo to zalogowac sie nie można-wyswietla "bledne dane"
Ten post edytował rfk 4.03.2009, 19:51:14 |
|
|
|
|
|
|
pokaż jak zrobiłeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
prosze (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Kod <?php
if($user=="rafal"&& $haslo=="tajne") { echo "Jestes zalogowany"; } else { echo "bledne dane"; exit; } $link=mysql_connect('mysql1.yoyo.pl','***','***'); mysql_select_db('db772443'); $q=mysql_query("SELECT * FROM fony"); $ilosc=mysql_num_rows($q); for ($i=0; $i<$ilosc; $i++) { $r=mysql_fetch_row($q); echo "<br>$r[0] ,$r[1], $r[2], $r[3], $r[4] <a href=\"usuwanie.php?model=$r[2]\">Usun</a>, <a href=\"Dodaj.php?model=$r[3]\">Dodaj</a>, <a href=\"Edytuj.php?model=$r[5]\">Edytuj</a>"; } mysql_free_result($q); mysql_close($link); ?>
Powód edycji: [erix] było hasło
|
|
|
|
|
|
|
dziwne że ci nie działa , jak odbierasz dane ?
to jest cały plik? bo normalnie to dane odbiera się przez $_GET lub $_POST .. daj trim();" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual może jakieś spacje ci się zakradły , a skoro przesyłasz hasło to stosuj method='post' . |
|
|
|
|
|
|
|
tak to jest caly plik (reszta tak jak w 1 poscie)
a reszty co napisales nie rozumiem... Ten post edytował rfk 4.03.2009, 20:08:56 |
|
|
|
|
|
|
normalnie dane się odbiera dając np $imie=$_POST['user'];
jeśli możesz odbierać dane bez post lub get to znaczy że masz aktywny register_globals , ten kod ci nie zadziała na zewnętrznych serwerach które są bezpieczne (włączenie tej opcji jest nie zalecane). tak więc daj na początku pliku odbieranie danych tak jak ci pokazałem a dla uniknięcia białych spacji daj jeszcze z trim czyli: $user=trim($_POST['user']); i w formularzu w <form >zmien na method='post'. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 00:12 |