![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z funkcją która wykonuje się jedynie wtedy gdy w jej ciele załączę jakiś alert: Kod JS: Kod function runProcess() { var url = 'plik.php?case=runProcess'; XMLHttp.onreadystatefunction = function() { if(XMLHttp.readystate == 4) { var result = "Chyba sie udalo sie"; } } XMLHttp.open('GET', url, true); XMLHttp.send(null); } Kod PHP Kod session_start(); switch($_GET['case']) { case 'runProcess': $_SESSION['process'] = 'runProcess'; break; } Działający kod JS Kod function runProcess() { var url = 'plik.php?case=runProcess'; XMLHttp.onreadystatefunction = function { if(XMLHttp.readystate == 4 { var result = "Chyba sie udalo sie"; } } XMLHttp.open('GET', url, true); XMLHttp.send(null); alert('dziala'); } Ktoś dopomoże? Ten post edytował muchol 25.02.2009, 13:00:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat XMLHttp.onreadystatefunction = function () Cytat if(XMLHttp.readystate == 4) A na przyszłość staraj się odrobinę dokładniej opisywać swój problem. Ten post edytował sowiq 25.02.2009, 12:59:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Błąd przy kopiowaniu ;] (sory)
Ktoś jeszcze spróbuje? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował muchol 25.02.2009, 13:00:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś jeszcze spróbuje? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) A to jakiś konkurs? Może sam byś spróbował pomyśleć?
|
|
|
![]()
|
|
Walczę od 2 dni. Metodą prób i błędów doszedłem do tego że kiedy jest alert() to funkcja JS się wykonuje.
Przekopałem troche netu. Znalazłem wskazówkę żeby zmienić metodę wysyłania na POST, ale też nie pomogło. Więc żaden konkurs, jestem zdesperowany jedynie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się że nie w tym rzecz.
Przerobiłem też akcję ze zwracaniem XMLa z wiadomością (w case 'runProcess'). <root> <message>Udało się</message> </root> To samo. :/ Ten post edytował muchol 25.02.2009, 13:19:41 |
|
|
![]()
|
|
Taj jak napisałem w poprzednim poście, poczytaj co to znaczy, że AJAX jest asynchroniczny. Łatwiej Ci będzie rozwiązać problem jeżeli sobie uświadomisz z czego on wynika.
A co do pliku PHP - nie ma żadnego znaczenia co on zwraca. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 6 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taj jak napisałem w poprzednim poście, poczytaj co to znaczy, że AJAX jest asynchroniczny. Łatwiej Ci będzie rozwiązać problem jeżeli sobie uświadomisz z czego on wynika. A co do pliku PHP - nie ma żadnego znaczenia co on zwraca. Dokladnie. Tak jak kolega napisał, ajax działa z reguły asynchronicznie... to oznacza że blok kodu :
wykona się dopiero po poprawnej odpowiedzi z serwera, a czasami trwa to chwile... Polecam plugin do firefoxa Firebug pozwoli ci on m.in. obejrzeć idące Ajaxem zapytania... Natomiast w twoim kodzie polecałbym wrzucić alert(result) w miejsce sekcji:
Wtedy będziesz miał namacalny przykład tego że serwer odpowiada poprawnie. P.S. Na drugi raz wrzuć proszę całość kodu, wtedy na pewno łatwiej będzie pomoc. Ten post edytował bazyliszek83 26.02.2009, 15:25:44 |
|
|
![]()
|
|
XMLHttp.onreadystatefunction => XMLHttp.onreadystatechange ;] i tak jakby pomogło. Sory za zamieszanie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 11:17 |