![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien kod, który służy mi do chodzenia po folderach:
Chciałbym dodać sprawdzenie, czy w złapanym elemencie jest słowo index. Niestety to nie może być każdy index. Chciałbym, aby w liście plików nie pojawił się plik index (dowolny index, który ma rozszerzenie, czyli kropkę). Ale chciałbym też, aby jeśli znajdzie się np. katalog "indexowanie", aby on normalnie się pokazał. Jak to zrobić? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod if(strpos($nazwa,'index.')!==false) Jeżeli to nie wystarczy to musisz użyc preg_matcha Ten post edytował wookieb 22.02.2009, 12:12:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo
Czyli robisz cos takiego
Co do katalogu to chyba tak
Ten post edytował kefirek 22.02.2009, 12:30:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 12 Dołączył: 16.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kefirek, twój sposób jest trochę skomplikowany i długi, a mi zależy na w miarę krótkim kodzie jeśli się da. Wookieb nie wiem dlaczego, ale przy Twoim pomyśle, żeby działał musi być nie !== FALSE, ale !== 0.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
ale przy Twoim pomyśle, żeby działał musi być nie !== FALSE, ale !== 0. Nie no jest dobrze tylko moja pomyłka jest taka ze Kod if(strpos($nazwa,'index.')!==false)
{ // plik niedozwolony } if(strpos($nazwa,'index.')===false) { // plik dozwolony } Ten post edytował wookieb 22.02.2009, 16:36:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Heh rozumiem. A teraz coś trochę innego....
Chciałbym utworzyć funkcję, która określałaby miejsce w hierarchii pliku/folderu podanego w ścieżce. Mógłbym wykorzystać do tego strpos()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, jak myślicie? No i jeszcze jedna rzecz... Bo nie wiem, czy przy podawaniu ścieżki ukośnik też jest na końcu/na początku. Żeby odczytywać ścieżkę względem serwera używałbym $_SERVER['PHP_SELF']. Może wam ułatwi zrozumienie o co mi chodzi hierarchia: Kod /index.html
/kursy | ---/kursy/html | | | ---index.html | | | ---kurs-html-1.html | | | ---kurs-html-2.html | ---/kursy/php | | | ---index.html | | | ---kurs-php-1.html | | | ---kurs-php-2.html | ---/kursy/css/ | ---index.html | ---kurs-css-1.html | ---kurs-css-2.html Ten post edytował Asmox 23.02.2009, 06:51:10 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:47 |