![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy zamiana dużej ilości ciągów na inne poprzez str_replace(); znacząco wpływa na ładowanie się strony?
W sumie dziwne pytanie, ale wychodzi na to że zmian muszę zrobić bardzo wiele. Content który mam do przerobienia zazwyczaj zawiera ok 3-5 ciągów do przeróbki, ale masa contentu sprawia że muszę stworzyć znaczną listę zmian które zajdą, gdy wystąpi dany ciąg w danym contencie. Zatem jeden content jest sprawdzany sporo razy aby wychwycić ciągi i zmienić je. Czy przesiew contentu przez może nawet 100 str_replace(); może być przesadnym posunięciem? Dzięki za sugestie i odpowiedź. Ten post edytował Larges 10.02.2009, 22:40:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do takich rzeczy stanowczo str_replace się nie nadaje, ja używam (w systemie szablonów) preg_replace.
Edit: bzdurę napisałem, nawet nie zauważyłem, że można już od ładnych paru lat do str_replace używać tablic. Edit ponownie: u mnie i tak preg_replace jest szybsze, ale tylko dlatego, że w szablonie używam np. {title} a zmienne dodaje do klasy $dane['title'] = $title, przy użyciu str_replace muszę rozbić tablicę na dwie (oddzielnie klucze i wartości) i dodatkowo dodać klamry do każdego klucza, jednak gdy mamy do dyspozycji gotowe tablice to str_replace jest z pewnością szybsze. Pozdrawiam. Ten post edytował Pilsener 11.02.2009, 15:01:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.) Stosuj tablice jako wejscie do str_replace - zamiast 100 komend bedziesz mial jedna (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
2) czytaj punkt 5 tutaj: http://www.motov.net/php-the-ultimate-tips...-must-read.html - preg_replace jest 2 i pol raza wolniejszy od str_replace. Gdzie sie da - uzywaj str_replace. [edit] przyklad z tablica:
Ten post edytował Sky_walker 11.02.2009, 09:03:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 21:03 |