![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie. Wydaje mi się, zę jestem pewny ale chce się upewnić. Neostrada to jest łącze 512 kilobitowena sekundę? Chyba tak. A tak przy okazji mój kolega leszcz mówi, że to ejst 512 kiloajtów na sekundę a prędkość ściągania to jest 512 kilobajtów podzielone przez 8. Według mnie t osąbity a bit to 1/8bajta więc stąd ta szybkość pobiernia..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bajt = 8 bitów =>
1B = 8b => 1kB = 1024B = 8192b 1MB = 1024kB = 1048576B = 8388608b neostrada: 512kb/s = 524288 b/s = 65536 B/s = 64 kB/s modem: 56kb/s = 57344 b/s = 7168 B/s = 7 kB/s SDI: 115,2 kb/s = 117964,8 b/s = 14745,6 B/s = 14,4 kB/s |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzieki przeliczac to ja umie ale teraz odrozniam b od B
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Neostrada to jest łącze 512 kilobitowena sekundę?..
Tak, ale tylko w jednym kirunku; do ciebie. Jak coś wysyłasz to jest mniej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W necie 1 bajt to 10 bitow, bo do tych 8 dochodzą 2 pakiety kontrolne czy cos w tym stylu, dlatego wlasnie realna predkosc na SDI jest maxymalnie 11,5 KB (115 kb) i nigdy ci ponad tą wartość nie wyjdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
A ja ci mowie ze czasami nawet wartosc moze byc podana w kilku MB. Wysylajac pliki w totalu zatrzymal sie na chwile a potem wyskoczyl z taka predkoscia... Ale zapewnie dla tego ze przez ten niewidomy czas pracowal.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci enceladus że mnie oświeciłeś i dzięki Tobie wiem że mam bardzo szybkie połączenie modemowe. Dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Powiem Ci enceladus że mnie oświeciłeś i dzięki Tobie wiem że mam bardzo szybkie połączenie modemowe. Dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
Nie wiem czy to był docinek - aczkolwiek pragnę zwrócić uwagę że do JavaScriptu nie jest potrzebna virtualna maszyna javy (s_w_ir powinien wiedzieć o co chodzi) |
|
|
![]()
|
|
Cytat W necie 1 bajt to 10 bitow, bo do tych 8 dochodzą 2 pakiety kontrolne czy cos w tym stylu, dlatego wlasnie realna predkosc na SDI jest maxymalnie 11,5 KB (115 kb) i nigdy ci ponad tą wartość nie wyjdzie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Nie w necie tylko na łączu szeregowym i to zależnie od tego jak je sobie skonfigurujesz - bit stopu, parzystości. najczęstsza konfiguracja to 8N1 czyli 8 bitów danych, bez bitu parzystości, z 1 bitem stopu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie wiem czy to był docinek
Nie, ja naprawde nie wiedziałem do tej pory jak to jest z tymi kilobitami i bajtami, znaczy nie wiedziałem że szybkość łącza jest podawana w kilobitach. Cytat (s_w_ir powinien wiedzieć o co chodzi)
s_w_ir nie ma zielonego pojęcia czego to się tyczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) (samo stwierdzenie rozumiem, ale nie wiem dla czego do mnie to kierujesz?) |
|
|
![]()
|
|
Dobra koczmy temat pytanie zostalo rozwiazane.
PS. chcialbym miec lacze 512 kilobajtów na sekunde... |
|
|
![]()
|
|
Cytat s_w_ir nie ma zielonego pojęcia czego to się tyczy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) (samo stwierdzenie rozumiem, ale nie wiem dla czego do mnie to kierujesz?)
Chodzi o to co masz napisane na stronie którą podajesz w sygnaturze. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Chodzi o to co masz napisane na stronie którą podajesz w sygnaturze.
Widzisz na tej stronie to moje jest tylko intro( chociaż grafik ze mnie żaden), a resztą zajmuje się kumpel, dlatego też nie wiedziałem, o co Ci chodzi. Przekaże mu Twoje spostrzeżenia. Dzięki. :wink: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W neostradzie masz maksymalnie 512...tak naprawdę to masz gwarantowane 32 kilobity na sekundę, które będziesz miał a cokolwiek ponadto to tylko jeśli linia będzie wolna...
Ponadto czasami przy ściaganiu, wysyłaniu itp są osiagane teoretycznie większe prędkości, szczeólnie za windowsie, jest to spowodowane błędnym obliczaniem czasu w windowsie - gdy sprawdzisz w zegarkiem w ręku to zdarza się na każde 10 minut pobierania wskazanych przez Windows przypada 11 minut czasu rzeczywistego...oprócz tego dochodzą te czasy spowolnienia... Kolejna sprawa to taka, że na neo+ nie będziesz miał 512 kbaudów (mimo iż tyle podają)...chyba, że będziesz jednym z pierwszych użytkowników lub infrastruktura będzie odpwoiiednio rozbudowana... NAJWAŻNIESZE !!! Zawsze patrz na to jakie masz pasmo gwarantowane w umowie (to jest chyba CIR - ale nie jestem pewien)...bo to jest transfer jaki musisz mieć zgodnie z umową a jak nie masz to możesz domagać siezwrotu kosztów...w neo+ z tego co wiem bło (nie wiem jak jest teraz) CIR wielkosci 32 kbaudów...a przecietna prędkość realna (nie ta wskazywana przez Wina tylko prawdziwa) wynosiła 128-256 kbaudów na sekundę... PAMIĘTAJ !!! Przepustowosć to maksymalna prędkość jaką otrzymasz tylko i wyłacznie gdy będziesz miał szczęście...CIR to przepust minimalny jaki masz gwarantowany... Jeśli CIR jest np. 32 kbaudy to na 10 użytkwoników jest podstawiane łącze 320 kbaudów (w rzeczywistoście najczęściej 512 kbaudów, czasami jak infrastruktura pozwala to łacze 10 Mbauów) co daje ni mniej ni wiećej tylko tyel, że jeśli inni nie pobieraja to Ty masz dużą prędkosć a jeśli pobierają to otrzymujesz odpowiedni procent... PODSUMOWUJĄC Neo+ nie nadaje się na powazne serwery z powodu niskiego CIR... Lepiej wziąć jakieś łącze DSL gdzie z zasady są większe CIR'y... Aha i jeszcze jedno.... Czasmai przesyłane dane są kompresowane systemowo i sprżetowo po drodze....dzięki czemu automatycznie transfer się zwiększa...porównaj np. prędkości przy przesyłaniu z tego samegho serwera dwóch 100 mb plików...jednego na fest spakowanego zipem a drugiego tekstowego z dowolną zawartością ale tekstem...różnica jest taka, że plik tekstowy ma o wiele większy transfer... <- doświadczenie praktyczne powtarzane wiele razy... Pozdrawiam i przepraszam jeśli coś namieszałem lub gdzieś się pomyliłem (waruki korzystania z neo+ się bardzo szybko zmieniają...infrastruktura także a ja nie siedzę w tym na bieżąco, jedynie piszę to co pamiętam sprzed pół orku kiedy w tym pracowąłem)... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krzychur ja mam pełne łacze 1024 kilobajty na sekundę...
gdy mam serwer na winie pod nie podłączony to maksymalny transfer wynosi około 400 kilobajtów na sekundę... w przypadku serwera linuksowego transfer jest pełny tj. około 100 kilobajtów na sekundę... cąłość psrawdzana na tym samym komputerze -PIII 500 MHz, 128 MB, dysk Seagate 20 GB...uruchomione usługi: apache'a (z pełnym wyposażeniem), sendmail, mysql, ircd, serwer dhcp + serwer DNS...pod ten komputer podpieta jest sieć 10 innych komputerów... testy były prowadzone na linuksie - Mandrake 7.0 oraz Winie 200 professional... To są tylko przykąłdowe wyniki - jestem pewien, że nei skonfigurowałem wszystkeigo jak należy i prawdopodobnie udałoby się wycisnąćź z wina lepszy transfer... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taaa ten temat powinien być obowiazkowy, bo niektórzy szaleją z radości jak widzą, że mają 655 kilobajtów na sekunde (tzn. tak twierdzą) :|
Jeszcze jedna ważna sprawa - Mozilla (IE zapewne też) ma możliwość precache (czy predownload, różnie zwą) przy ściąganiu -- np. klikasz na link do pliku, w tym czasie dane są już ściagane, wyskakuje okienko do zapisu dlatego zaraz po zapisaniu pliku może wyskoczyć szokująca prędkość 1 MB/s (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) (miałem tak na neostradzie). |
|
|
![]()
|
|
Właśnie o czymś takim jak spenalzo mówi myślałem...
albo np. przy stronach WWW jest możliwosć włączenia kompresji - co przy samym tekście daje olbrzymi transfer... prawda jest taka, że należy sprawdząć całodobodową przepustowość aby wyciagnąć wnioski jaki się ma przepust... mi na kazie wskazywało chwilowy przepust rzędu - uwaga 20 MB - tak kazaa wyliczyła i nie błoby w tym nic dziwnego gdy nie to że mój provider na 1000 użytkowników ma łącze o przepustowości 50 MB/s |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolega troche sie zapedzil z tym CIRem. Za CIR ponad 128 kbps przy laczach stalych typu 2 Mbps placi sie naprawde duzzzooooooo. Czasem znacznie bardziej oplaca sie wziac np. 20 Mbps bez CIRa, niz np. 2 Mbps z CIRem 1 Mbps (swoja droga malo ktory ISP oferuje takie wysokie parametry; zreszta wszystko zalezy od obciazenia lokalnej infrastruktury danego ISP w wezle, do ktorego jestesmy podpinani).
PS Pierwsze slysze, ze TP SA dawala CIRy na Neo/SDI i cala reszte "lacz dla plebsu". |
|
|
![]()
|
|
GeoS...źle się wyraziłem...
Ja mam łącze 1 Mbit/s i to jest łącze ode mnie do centrali kablówki...system jest tak ustawiony, że mam priorytet przed innymi (jako, żę przygotowuję dla nich portal)... a to co mówiłem o CIR'ze to to, żeby uważali niektórzy bo tak siękręcą tym, żekupią sobie 512 kb/s neo+ a tu lipa bo CIR jest 32 kbity tak nm -> w telenergo łącze 2 Mbity z CIR 2 MBity kosztuje 6 tysięcy złotyvh (w tym są koszta obsługi łącza wraz z przyłaczem do sieci ogólnopolskiej)... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie nawet przy słabym sygnale i kiepskiej jakości linii osiągam cały czas prędkosć > 60 kb/s - więc nie ma co narzekać na Neostrade (choć troche za droga :|)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:47 |