![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich!
Następujący formularz a w nim teraz tak z java scriptu (dokładnie jquery) odwoluje sie do zmiennej w nastepujacy sposob:
zmienna id_grupy nie przyjmuje wartosci pomimo jej wyswietlania w szablonie smarty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Co pytanie ma wspólnego z systemem szablonów?
2)
edit: 3) Cytat zmienna id_grupy nie przyjmuje wartosci pomimo jej wyswietlania w szablonie smarty Może pokaż kod (wyświetlanie) jestem ciekaw jak się odwołujesz do tej zmiennej. 4) Używając jquery można pozbyć się js z elementów html np.
poprzez podpinanie zdarzeń w head (bądź w skryptach includowanych). Jquery events. Ten post edytował ziqzaq 27.01.2009, 18:34:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Podobny temat o smarty był w tym dziale więc dlatego tu zapytałem
Ok nie ważnie czy to jQuery czy js
js wyświetla alert z napisem "undefined" Jak się odwołuje w smarty to nie ma absolutnego znaczenia w poniższym też nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiej przeglądarki używasz?
Mi na Operze 9.60 i FF 3 twój kod działa bez problemu. Spróbuj może czegoś takiego, w head (wymagane jquery): Kod <script type="text/javascript"> function aktualizuj(el) { alert(el.val()); } $(document).ready(function(){ $('form[name=form_group] > input[name=opis]').bind('change', function () { aktualizuj($(this)); }); }); </script> Przykładowy formularz: PS jeśli się dobrze orientuję to zdarzenie "onchage" w tym przypadku będzie działać jak "onblur" i chyba właśnie to ostatnie lepiej tu pasuje - ale tutaj mogę się mylić. Cytat Jak się odwołuje w smarty to nie ma absolutnego znaczenia w poniższym też nie działa Chodziło mi właśnie o odwołanie w javascript nie o smarty ![]() Ten post edytował ziqzaq 27.01.2009, 19:02:21 |
|
|
![]()
|
|
On blur nie jest właściwym rozwiązaniem u mnie. Właśnie problem w tym że owy kod działa tyle że jak wrzucę go do .tpl smarty to nie działa
![]() Interesuje mnie odwołanie
czy przy użyciu smarty to jest prawidłowe ? jak wyrzucę inputa i tekst włoże pomiędzy i odwołam się do niego
to oczywiście działa ![]() Ten post edytował chyzio 27.01.2009, 19:35:15 |
|
|
![]()
|
|
Cytat czy przy użyciu smarty to jest prawidłowe ? Zademonstruj kod o który ci chodzi bo trochę nie kumam. Smarty to system szablonów, wprawdzie nie używam go, ale co on miałby z tym wspólnego (no chyba że używasz w zapisie js jakichś ciągów znaków parsowanych przez Smarty)? PS a jak dasz pole input z id i odwołasz się do niego po id? Edit: Jeszcze jedno. Sprawdzałeś źródło strony po użyciu Smarty? Edit2: Kod nazwa: document.getElementById('nazwa'); Znowu dajesz kod wyciągnięty niewiadomo skąd. Jeśli to jest przypisanie w JS wartości do zmiennej to nie spotkałem się z takim sposobem - IMHO nie zadziała chyba że jest do tego jakiś kontekst (tablica?). Ten post edytował ziqzaq 27.01.2009, 19:58:30 |
|
|
![]()
|
|
Ok na potrzeby forum w wersji lite:
plik grupy.tpl no i w pliku header.tpl
Ten post edytował chyzio 27.01.2009, 19:54:47 |
|
|
![]()
|
|
Czyli mam rozumieć, że tworzysz więcej niż jeden formularz z name="form_grupy" (loop=$grupy) a później próbujesz odwołania document.form_grupy.opis.value? To skąd interpreter ma wiedzieć o który "form_grupy" ci chodzi hę? ![]() Nadaj formularzom różne id i/lub name i posługuj sie tymi unikalnymi wartościami do rozróżnienia formularzy. Ten post edytował ziqzaq 27.01.2009, 20:07:29 |
|
|
![]()
|
|
Jej interpreter wie bo cały kod wygląda tak
Ten post edytował chyzio 27.01.2009, 20:41:01 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jej interpreter wie bo cały kod wygląda tak Interpretuję twój kod, nie posiadam magicznej kuli. Pisałem wcześniej o sprawdzeniu źródła wygenerowanej strony (już w przeglądarce), zrobiłeś to? Sprawdź czy Smarty ci nie chrzani kodu js (np. czy używając takiego {jakiś kod} zapisu Smarty nie ingeruje w niego). Jeśli tak to wrzuć kod js do zewnętrznych plików i po sprawie. Edit: Stosowałeś się może do rad z tego postu? Ten post edytował ziqzaq 27.01.2009, 20:51:04 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 21:07 |