![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety napotkałem się na kolejny problem... :/
Mam warunek IF który sprawdza czy w tablicach które znajdują się w pliku php znajduje się wybrana w formularzu kategoria(jej id), kod wygląda tak:
ten warunek muszę oprzeć na bazie i ma sprawdzać czy w tabeli "tele" znajduje się w polu "ID" wartość z formularza "$_POST['category']", jeżeli się nie znajduje wyskakuje napis "Taka kategoria nie istnieje.". Jestem początkujący w php i nie wiem jak mam przerobić ten kod... ![]() edit:wymyśliłem coś takiego:
czy dobrze? ![]() Ten post edytował Kamil90 23.01.2009, 23:48:11 -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dobrze. To co napisałeś jest kompletnie bez sensu. Ale jako że przynajmniej próbowałeś coś zrobić (w przeciwieństwie do większości użytkowników tego forum) to Ci pomogę:
Zakładam, że $_POST['category'] jest liczba.
Ten post edytował legorek 23.01.2009, 22:43:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 22 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Raniżów/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2008 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja chciałbym zrobić ze jeżeli kategoria istanieje to żeby było tak jakby tego kodu nie było... Czyli wystarczy że usunę tą linijkę:
![]() podobnie jak zrobie z kodem legorek'a to też będzie dobrze? ![]() Ten post edytował Kamil90 23.01.2009, 22:58:12 -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może po prostu sprawdź? Zapewniam, że komputer nie wybuchnie. A tak w ogóle to odsyłam do kursów dla początkujących. Programowanie to nie jest jazda na rowerze, że można się nauczyć metodą prób i błędów wsiadając na rower.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
działa
![]() ![]() ps legorek a masz może jakiś kurs do polecenia? -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Google: "kurs php".
A kod kolegi koreja jest nieprawidłowy. Sprawdź, zawsze będzie zwracał kategoria istnieje. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
moim zdaniem kod koreja nie uznaje nazwy tabeli "tele" i w tym juz jest błąd, ale też się starał i próbował. Co do kursu myślałem że zapodasz mi jakiś Twój przetestowany, który czytałeś
![]() ![]() -------------------- Jak dobrze, że ktoś pomyślał i stworzył takie forum :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 22 Dołączył: 15.07.2008 Skąd: Raniżów/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, zauważyłem błąd u siebie w kodzie
![]() ![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:51 |