![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałbym zrobić galerię w CSS, podobną do tej która jest na allegro, czyli jedno większe okienko w którym jest fotka, a na dole miniaturki, po kliknięciu w miniaturkę zmienia sie to "większe okienko" na fotke w która sie kliknęło . Mam nadzieje że jakoś mnie zrozumiecie, jak powiedziałem wolałbym żeby to było w css bo ten język jest dla mnie bardziej czytelny niż js. Patrzyłem w kod źródłowy na allegro ale jest on dla mnie nie czytelny, proszę o pomoc Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
W samym CSS tego nie osiągniesz. Podobny temat: Temat: JavaScript_galeria_zdjec_jak_na_allegro
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poszukałem troche na necie i coś znalazłem, i mam coś takiego
click niby działa jak należy, ale czy da sie to wrzucić jakiejś ramki?? edit:// poszukałem na necie i znalazłem na innej stronie prosty skryptcik (js) wygląda w miarę przejrzyście ale ja i tak mam coś źle link tutaj click jak widać po kliknęciu na minuaturkę, miniaturka sie nei zmienia, jaka jest przyczyna? nikt nie pomoże ? Ten post edytował peter13135 19.01.2009, 18:16:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywala ci skrypt przez ten kod:
który ma za zadanie pobrać listę obrazków (tablicę). Nie pobiera tej listy a więc nie ma jak zadziałać. A więc tworzymy tablicę z obrazkami (to jak sobie stworzysz, lub skąd pobierzesz te obrazki to już od ciebie zależy)
zmieniamy indeksy w wywołaniu funkcji (indeksy zaczynają sie od zera!)
i voila, działa. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
podziękował ;]
edit:// skrypt jak najbardziej działa, ale czy można tak zrobić by js ładował sobie pliki z folderu do tablicy?? w php to nie stanowi problemu, natomiast js jest dla mnie obce Ten post edytował peter13135 19.01.2009, 20:27:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc jaki problem w php zapodać te pliki do tablicy w js?
Można tą tablicę tworzyć po załadowaniu listy obrazków na stronę - tzn. pobrać przez js z listy obrazków ich ścieżki i zapodać do tablicy "pictures_big". Tutaj świetnie sprawdzają się frameworki bo jeśli te obrazki miałyby klasę np. "galeryjka" to za pomocą np. jQuery pobierasz te obrazki tak: $('.galeryjka'), i masz już obiekt jQuery z wszystkimi obrazkami. Osobiście poleciłbym ci coś takiego. Tworzysz tylko odpowiednią (uwaga na id, i klasy) listę obrazków (miniaturek), resztą zajmuje się plugin jquery. Do działania wymagana jest biblioteka jQuery i ten plugin który ci podałem (zauważ na końcu js/jquery.gallery.js masz wywoływanie tej galerii, możesz to usunąć i sam wywołać galerię lub zostawić jako "autowywoływanie"). Ogólnie o użytkowanie tej galerii w jquery chyba będzie dla ciebie łatwiejsze - musisz sobie tylko dostosować html i css. Ten post edytował ziqzaq 20.01.2009, 09:08:34 |
|
|
![]()
|
|
może i łatwiejsze, ale większa satysfakcja jest wtedy gdy zrobie coś sam, lub przynajmniej rozumiem mechanizm działania
edit:// http://laczek.xaa.pl/galeria/ takie coś mi wyszło, mi się podoba, jeszcze może połączę to z php żeby samo z folderu ładowało i bedzie gitara Ten post edytował peter13135 20.01.2009, 15:42:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat jeszcze może połączę to z php żeby samo z folderu ładowało i bedzie gitara http://phpedia.pl/wiki/RecursiveDirectoryIterator |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:47 |