![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Korzystajac z $this->Auth->authError = 'Musisz sie zalgowac!'; wyswietla nam sie wiadomosc jesli chcemy dostac sie do strefy wymaganej zalogowania, jezeli zas jestesmy zalogowani, a chcemy dostac sie do strefy wymaganej wiekszych uprawnien (ACL), to jak ustawic komentarz aby powiadamial uzytkownikow, ze "Strefa wymaga wiekszych uprawnien niz posiadasz"?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
$loginError stosujemy przy logowaniu, swiadczy o powodzeniu
$authError stosujemy gdy User probuje dostac sie do stron wymaganych zalogowania Chodzi mi o cos w tym stylu (tylko bardziej profesjonalnie):
Ale nie wiem czy do konca to jest to co chcialem... Moze w AppController:beforeFilter();? Ten post edytował kicaj 8.01.2009, 14:52:22 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 54 Dołączył: 2.05.2006 Skąd: Nadarzyn Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat $loginError stosujemy przy logowaniu, swiadczy o powodzeniu $authError stosujemy gdy User probuje dostac sie do stron wymaganych zalogowania moze ja cos zle rozumiem ale w api przeciez jest napisane: $loginError - Error to display when user login fails. $authError - Error to display when user attempts to access an object or action to which they do not have acccess. |
|
|
|
|
|
|
|
$loginError oboje piszemy o tym samym: jest to komunikat ktory jest wyswietlany przy niepowodzeniu przy logowaniu
$authError jest to komunikat o tym ze probujemy "wejsc" na strone, na ktrorej wymagane jest logowanie. A mi chodzi jak wyswietlic komunikat, jezeli jestem juz zalogowany ale nie mam uprawnien (ACL: jestem User a powinienem byc Admin). Przyklad: jestem zalogowanym uzytkownikiem, ale probuje wejsc w innego uzytkownika i wprowadzic w nim zmiany, wtedy powinienem dostac komunikat ze strona wymaga praw Admina Juz jasniej sie nie da chyba:p |
|
|
|
|
|
|
|
to sie nie dogadalismy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) myslalem ze nie wiesz z czego skorzystać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) naturalnie że możesz wykorzystać beforeFilter
Kod function beforeFilter(){
parent::beforeFilter(); $this->Auth->authError = sprintf(__('Nie ma bata. Lokalizacja : %s .',true),$this->name.'-'.$this->params['action']); } |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 21:59 |