![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W jaki sposób za pomocą fukncji replace zmienić jeden fragment kodu na inny? tekst = tekst.replace(/<span class="cos">g,""); Cos takiego niestety nie działa, a zależy mi na wywaleniu z kodu z jednej strony tego, a z drugiej zamknietego znacznika SPAN. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. replace znajduje ciąg podany w pierwszym parametrze (jako wyrażenie regularne) i zamienia go na drugi param.
2. Wstawić tekst do elementu o id ghg tak: document.getElementById('ghg').innerHTML=tekst; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 495 Pomógł: 2 Dołączył: 5.02.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nop ale właśnie problem polega na tym, że próbowałem i to nie dziąła.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod String.prototype.strinpHTML = function() { var reTag = /<(?:.|\s)*?>/g; return this.replace( reTag, "" ); } Ex. Kod var sText = '<b>Tekst pogrubiony</b>'; alert( sText.stripHTML() ); przykład z ksiązki JavaScirip dla webmasterów str.233/234. Ten post edytował skowron-line 11.01.2009, 20:26:52 |
|
|
![]()
|
|
Szkoda, że podręcznik JS nie nauczył Cię czytania ze zrozumieniem.
Cytuję: "jeden fragment kodu na inny?" a nie usunąc wszystki tagi HTML. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje żebyś napisał jeszcze raz o co dokładnie chodzi, na konkretnym przykładzie - bo coś mało zrozumiale opisałeś swój problem...
|
|
|
![]()
|
|
A to tekst = tekst.replace(/<span class="cos">g,""); nie było dość jasne? Logicznie rzecz biorąc każde wystąpienie <span class="cos"> powinno zostać zastąpione przez to co znajduje się w drugim argumencie funkcji czyli pomiędzy "" w tym przypadku wynika z tego jasno, że <span class="cos"> powinno zostac po prostu wywalone.
Coś jeszcze mam przetłumaczyć szukając odpowiedzi? to po prstu nei działa. Aha wiem, że tam jest literówka: powinno być tekst = tekst.replace(/<span class="cos">/g,""); ale to właśnie nie działa. |
|
|
![]()
|
|
Kod var tekst = '<span class="cos">aaa</span><span class="cos">xxx</span>'; tekst = tekst.replace(/<span class="cos">/g,""); alert( tekst ); //aaa</span>xxx</span> Nie wiem czy tak mialo u Ciebie to działać. i wstawiając wartość pomiędzy "uszy" też działa. Ten post edytował skowron-line 11.01.2009, 21:18:06 |
|
|
![]()
|
|
Cóż... założyłem, że coś robię nie tak, a najwyraźniej błąd tkwi gdzie indziej. Dziękuję :- )
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 01:35 |