![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aktualnie stosuje taki kod:
Kod switch ($_GET['id']) { case ("news"): include("nowosci.php"); break; default: include ("nowosci.php"); } Kod działa poprawnie, zmienia nowosci.php na index.php?id=news Działa również w sposób: jeżeli ktoś wpisze index.php?id=owned (taka str nie istnije) to przenosi go na default czyli nowosci.php W/w kod wklejam w środek strony (index.php), i dzięki czemu podczas ładowania newsów posiadam szkielet strony z zawartością nowosci.php Jednakże szukam innego zastosowania, działającego na tej samej zasadzie, tylko żeby nie zmieniało adresu na index.php?s=news tylko zostawał nowosci.php Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
mod_rewrite
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może być i mod rewrite, ale ja nie chce maskować adresów, tylko chce nowy skrypt.
Plik nazywa się np. artykuly.php, i adres ma być w postaci www.adresy.pl/artykuly.php. Tylko potrzebuje odpowiedniego skryptu, bo jeżeli w artykuły wstawię:
to nie wczyta mi żadnych elementów layouta (css/grafika), a nie będę przecież kopiował co chwilę zawartość index.php, gdzie znajduje się cała struktura strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Widać źle zrozumiałem. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
No, najprościej byłoby po prostu podzielić nagłówek i stopkę na dwa pliki, potem coś takiego:
A jak masz możliwość, to zastosuj SSI. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:55 |