![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to dobry dział, poniewaz moj problem wiąże się głownie z JS, ale także z Ajaxem.
Mam taki kod:
Wiele kodu opuscilem, ale to nie jest tu wazne. Chodzi o to, ze skrypt ten oparty na jquery wyswietla autouzupelnianie pola imie i nazwisko z bazy myqsl. Samo wyswietlanie podpwoiedzi mi dziala, tylko cos mam nie tak z ta czescia kodu:
a dokladnie dwoma pierwszymi linijkami. Gdy wybiore z listy imie to wpisuje mi go do pola nazwisko, a nazwisko wpisuje tez do pola nazwisko. Co bym nie zmienil zawsze imie i nazwisko mam w tym samym polu. Czy ktos jest mi w stanie pomoc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
po pierwsze: fill() wymaga parametry thisValue, a ty przy wowolaniu go nie podajesz
po drugie: dwa razy deklarujesz fill(), raz dla imie, raz dla nazwisko. To nazwisko nadpisuje ci pierwszą definicje po trzecie i najwazniejsze: http://bassistance.de/jquery-plugins/jquer...n-autocomplete/ Nie wywazaj otwartych juz drzwi (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
prosze gotowy skrypcik +opis. klik
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 12.03.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki koledzy. Wlasnie taki skrypcik znalazlem, bo nie moglem sobie poradzic ze skryptem autocomplete, a konkretniej z wdrozeniem myslq-a. Nie wiem jak polaczyc JS z SQL. Problem tkwi w tym, ze nie znam JS.
Mam dwie funkce fill i jedna nadpisuje druga, ale czy da sie to jakos ominac? Tak, zeby fill wiedzial gdzie ma wstawic jakie dane. Czy poprostu nie da sie jakiejs innej funkcji uzyc zamiast fill,. zeby wypelnic te dwa pola? Dzieki koledzy za skrypty, jak z tym mi sie nie uda bede walczyl z innymi. Aha, gdy podam parametr thisValue do filla to i tak nic sie nie zmienia. Zawsze mam wszystko w polu nazwisko. Ten post edytował djluzak 16.12.2008, 14:01:29 |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
w tym co ja Ci dałem skrypt wykorzysuje dane z bazy... wysarczy przerobić na swoje potrzeby, ale jak patrzyłem na to co Ci ~nospor przesłał to również jest ciekawa pozycjia.
|
|
|
![]()
|
|
Ten skrypt autocomplete ma bardzo duze mozliwosci, ale ja sobie nie poradze z wdrozeniem sqla do js.
Drugi skrypt jest duzo protszy w zastosowaniu. Na ta funkcje fill stracilem juz z 3 godziny i nic.... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ten skrypt autocomplete ma bardzo duze mozliwosci, ale ja sobie nie poradze z wdrozeniem sqla do js. A cos ty sie uczepil tego sqla w js? W js masz tylko js. Dla autocomplete podajesz adres skryptu, ktory ci bedzie wypluwal dane. To jest zwykly php, a z php juz chyba sobie poradzisz? |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie nie wiem czy dam rade.
W tamtym skrypcie mialem cos takiego (rpc.php):
w wywoływało się to za pomocą:
A tu zupelnie nie wiem....czasem ogarnia mnie taka niemoc....nagle ci sie wszystko miesza. W autocomplete mam funkcje:
I to autocomplete(cities,cos tam) pobiera nazwy miast, wiec co mam napisac? ? I w tym pliku php napisac cos takiego jak mam wyzej? Sorki, ze zamieszalem. Wazne dla mnie jest jeszcze w jakiej postaci plik php ma zwrocic dane - przez echo? Ten post edytował djluzak 16.12.2008, 14:34:17 |
|
|
![]()
|
|
skrypt php ma zwrocic dane w postaci:
Kod rekord1 rekord2 rekord3 ... gdzie rekord to poprostu jakis tekst, jaki ma byc zwrocony dla podpowiedzi Są też wersje rozszerzone, ale to juz inna bajka i nie na ten etap Twojej wiedzy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie kolego, juz sobie z tym poradziłem, jak narazie w wersji podstawowej wyswietlania listy.
Teraz probuje to wcisnac do mojego kodu. Jednak ten skrypt jest bardziej skomplikowany, ale prostszy w uzyciu. Zapomnialem o najwazniejszym: jak pozbyc sie krzaczkow z polskiej czcionki? Kodowanie strony mam odpowiednie, ale pokazują mi sie znaczki typu ���� Ten post edytował djluzak 16.12.2008, 15:16:09 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jednak ten skrypt jest bardziej skomplikowany, ale prostszy w uzyciu. Albo skomplikowany, albo prosty. Zdecyduj sie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat ak pozbyc sie krzaczkow z polskiej czcionki? Kodowanie strony mam odpowiednie, ale pokazują mi sie znaczki typu ���� O krzakach bylo nie raz na forum, wystarczy poszukac. Oprocz kodowania strony, musisz tez miec wlasciwe kodowanie bazy i wlasciwe kodowanie pliku php. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:34 |