Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Czy glośnik stojący koło routera może zagłuszać sygnał wi-fi
piotrekk

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
mam taką sytuację, że od pewnego czasu zaczęła mi zamulać strasznie multimedia. Mam router di-524 delinka i obok niego stoi nieduża satelitka creativa. Czy to może wpływać na jakość wysyłanego sygnału, ponieważ zwolnienie multimedii mniej więcej zbiegło się z przestawieniem routera w to miejsce ?

dzieki za odp.

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Uważam, że tak, poniewaz głośniki wytwarzaja pole magnetyczne. Spróbuj przestawic router spowrotem na inne miejsce i jeżeli zauważysz znaczną różnicę to tam zostaw.
+Quote Post
piotrekk

-----

a jak myślisz czy monitor lcd będzie też zakłócał jak ustawie router z tyłu? Szukam jakiegoś miejsca na biurku, ponieważ ilość kabla jest niezbyt duża.

pozdro
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Sprawdź. Nie jestem w stanie ci powiedzieć. Ja miałem z 30 cm od monitora z boku i nie było zadnych problemów.
+Quote Post
l0ud

-----

Oczywiście, z tym, że zależy to ściśle od rodzaju muzyki, który słuchasz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Podobno d-linki nie lubią rocka i heavy metalu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

A tak na poważnie, to nie. Koło mojego routera stoją 2 głośniki, do tego baza telefonu bezprzewodowego, monitor, drukarka. Działa jak działał zawsze, czyli dobrze.
Jaką siłę sygnału pokazuje komputer? Sprawdź czy ping do routera (192.168.0.1 lub 192.168.1.1) jest stabilny.
+Quote Post
nevt

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

częstą przyczyną nagłego zmulenia wi-fi jest odpalenie przez kogoś innego w pobliżu innego wi-fi na tym samym kanale. wtedy oba sygnały interferują ze sobą, i transfer siada, opóźnienie wzrasta, a czasami bez powodu zrywa połączenie. popróbuj przełączyć się na inny kanał, jest ich raptem kilkanaście do sprawdzenia...
+Quote Post
suchy1

-----

Cytat(piotrekk @ 10.12.2008, 15:46:06 ) *
router di-524 delinka i obok niego stoi nieduża satelitka creativa. Czy to może wpływać na jakość wysyłanego sygnału

Nie szybciej będzie przestawić satelite niz pisać post + czekac na odpowiedz ? W ten sposob odpowiesz sobie sam i sprawdzisz to w kilkanascie minut. Ze swojej strony dodam ze warto sprawdzic czy przechodza pakiety (czy sie gubia) polecenie wykonaj jak podepniesz sie poprzez kabel jak i WiFi.
Stary -> Uruchom -> wpisz CMS i nacisnij klawisz ENTER -> w konsoli wpisz:
Kod
ping [adres router np. 192.168.1.1] -t -l 1440

Oczywiscie polecenie nie moze zawierac nawiasów kwadratowych. Jezeli wszystkie pakiety przejda przez 40 s. to znaczy ze sygnal jest ok.

Ten post edytował suchy1 11.12.2008, 09:30:43
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.09.2025 - 19:28