![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak widać jestem nowicjuszem na tym forum i niestety jak to zwykle bywa natknąłem się na problem z moim skryptem mianowicie z przekazaniem zmiennej z jednego skryptu do drugiego. Oto moj kod
Chce przekazać zmienną $file do skryptu content.php. Dokladniej coś takiego <a href="content.php">'.$file.'</a>'; i chce aby zmienna $file trafiła do skryptu content (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Czy może mi ktoś powiedzieć jak to zrobić :?: Ten post edytował batman 10.12.2008, 08:28:21
Powód edycji: dodałem bbcode ~batman
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
możesz to zrobić tablicą superglobalną $_GET... poczytaj o niej
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 339 Pomógł: 12 Dołączył: 22.11.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
za pomocą $_GET albo $_POST
Kod $zmienna = ($_GET[zmienna]);
$zmienna2 = ($_POST[zmienna2]); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 578 Pomógł: 69 Dołączył: 15.04.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej i najbliżej Twojego kodu to tak:
w miejsce: Kod echo '<p><a href="content.php">'.$file.'</a>'; wstaw: Kod echo '<p><a href="content.php?file='.$file.'">'.$file.'</a>'; prościej: Kod echo "<p><a href="content.php?file=$file">$file</a>"; (jeśli stosujesz podwójne uszy to wstawiając zmienną nie musisz z nich wychodzić) Wadą takiego rozwiązania jest niemożliwość przekazywania "trudnych" zmiennych tzn zawierających ", ' i inne znaki specjalne |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
prościej: Kod echo "<p><a href="content.php?file=$file">$file</a>"; (jeśli stosujesz podwójne uszy to wstawiając zmienną nie musisz z nich wychodzić) Radzę zapoznać się z podstawami. Powyższy kod wywali błędy. Powinno być tak:
ale lepiej korzystać z ' zamiast ". |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkim bardzo dziękuje za pomoc (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
najlepsza i najefektywniejsza okazała się metoda Kod echo '<a href="adres_pliku_itp?file='.$file.'"></a> PS Czy może ktoś polecić jakąś fajną strone z ciekawostkami dotyczacymi php jakimiś uzupełnieniami bo kończe czytać książke PHP5 (autorstwa Marcina Lisa) ale to mi nie wystarcza (tzn jestem bardziej ciekaw wiedzy o php (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiem szczerze, że manual + komentarze to najbogatszy zasób wiedzy o php z jakim się zetknąłem (wyjaśnienie funkcji, składni + case'y zastosowań)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 05:17 |