![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zastanawialem sie nad optymalnem rozwiazaniem dla wyswietlania drzewka. Mam w bazie tabele z grupami ktora poziada kolumne parent_id. Dzieki temu moge dowolnie zagniezdzac gurpy jedne w drugich (najwyzej stoja te z parent_id = 0) .
Teraz pobieram sobie to wszystko z bazy i zastanawiam sie w jaki sposob zformatowac tablice z wynikami aby smarty bez problemu (czytaj duzej ilosci kodu) mi ja wyswielil. Do tej pory mialem cos takiego Kod grupa nadrzedna |
| -dzieci | | -dziecko 1 | | | | - dzieci... | -dziecko 2 | | - dzieci... No ale taka tablica jest dosyc niewygoda w uzyciu. Chcialem ja miec bardziej plaska. Myslalem nad tym zeby wstawiac ilosc dzieci i tworzyc cos w rodzaju stosu. Nadzedna -> 4 dzieci -> umiesc na stosie 4 -> dziecko -> ilosc swoich dzieci 2 -> umiesc na stosie 2 ->wyswietlone dwoje dzieci -> zdejmi ze stosu 2 -> dekrementuj zmienna najwyzej na stosie i lec dalej. Ale jak pewnie zauwazlyliscie to jest niezle kombinactwo ![]() ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
a moze w tablicy w bazie dodaj kolumne level i w niej stosuj cos takiego: [jako decimal !!! - wtedy dziala najlepiej bo masz sortowanie w czasie pobierania wynikow] <n>.<n1><n2><n3> czyli np: 0.000 - zerowa pozycja 1.000 - 1 pozycja 2.000 - 2 pozycja 2.100 - 2a 2.200 - 2b 2.210 - 2b-1 i tak dalej ... jezeli 10 pozycji na poziom to za malo to mozna zwiekszyc i zapisywac kazdy level na 2 cyfrach ... w taki sposob masz bardzo ulatwione pobieranie rekordow ... nie musza byc po kolei bo dajesz order po level i mysql uklada sam i/lub wybiera pozycje do wyswietlenia [to sa liczby wiec jest duze pole do popisu] ... z wyswietlaniem tez nie ma problemu bo dajesz prostego ifa ze sprawdzaniem i robisz wciecia/podswietlenia itp ... ja stosuje ta metode od jakiegos czasu i jest naprawde wygodna ... cya -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@orson
Twoje rozwiazanie jest ok, tylko ze : a) po co mam wpowadzac nowa kolumne z danymi skoro z juz istniejacej moge ustalic strukture ![]() Ale wielkim plusem jest to ze baza juz wyrzuca odpowiedni wynik, jednak z ww powodow odpada. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 3.09.2002 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
to może ja wtrące swoje trzy grosze ![]() proponuje przejrzeć ten bardzo ciekawy tekst jeśli chodzi o drzewa http://www.depesz.pl/various-sqltrees.php i http://www.depesz.pl/various-sqltrees-impl...lementation.php może znajdziesz coś ciekawego dla siebie ![]() pozdr -------------------- pozdr rant, co może sie mylić
-- 'Małe szanse są często początkiem wielkich przedsięwzięć.' Demostenes #php.pl IRCnet |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w mojej bazie jest tak.. id_kat|nazwa_kat|ojc_kat|
teraz po wczytaniu tabeli do tablicy robie tak. [php:1:01eb150073]<?php function petelka($ojciec='0'){ global $drzewo, $synowie, $glebokosc; $glebokosc++; foreach ($synowie[$ojciec] as $key => $syn) { $nowy_ojciec=$syn; $drzewo[]=array($syn, $glebokosc); if(!empty($synowie[$nowy_ojciec])){ $this->petelka($nowy_ojciec); $glebokosc--; } } } function rekurencja(){ global $synowie, $drzewo, $glebokosc; $synowie=''; $drzewo=''; $glebokosc=''; $all = new all("dbconnect"); $all->dbconnect(); $katalogi = $all->db->getAssoc('SELECT id_kat, ojc_kat, nazwa_kat FROM kat ORDER BY ojc_kat, poz_kat'); foreach ($katalogi as $id_kat => $ojciec) { $ojcowie[0]=''; if(!in_array($ojciec[0], $ojcowie)){ $g=0; $ojcowie[$i]=$ojciec[0]; $i++; } $synowie[$ojciec[0]][]=$id_kat; } $this->petelka(); $roottree=array('0', '0'); array_unshift($drzewo, $roottree); $katalogi['0']=array('null', 'Kategorie'); foreach($drzewo as $id){ $naz_drzewo[]=str_repeat("  ",$id[1]).$katalogi[$id[0]][1]; } $this->drzewo=$drzewo; $this->naz_drzewo=$naz_drzewo; } ?>[/php:1:01eb150073] to jest przyklad typowej rekurencji ...bez ograniczen na glebokosc |
|
|
![]()
|
|
Cytat Witam
to może ja wtrące swoje trzy grosze ![]() proponuje przejrzeć ten bardzo ciekawy tekst jeśli chodzi o drzewa http://www.depesz.pl/various-sqltrees.php i http://www.depesz.pl/various-sqltrees-impl...lementation.php może znajdziesz coś ciekawego dla siebie ![]() pozdr Co prawda nie do konca mi chodzilo jak zorganizowac dane w bazie - ale te artykuly napewno mi sie przydadza. Okazalo sie ze uzywam 2 metody w 5 stopniowej skali optymalizacji ![]() A dokladnie mi chodzilo o zformatowanie samej tablicy w php. Mam tablice i mam ja przekazac do SMARTY. I wlasnie sie zastanawialem jak to zrobic aby moj szablon nie byl full wypasiony i w sposob przejzysty wyswietlal drzewko. @luzik hmm u ciebie to sie wydaje spoko ale na sztywno wciskasz spacje w nazwe kategorii, podczas gdy to szablon powinien to robic. Ale twoj sposob (chyba bo jeszcze do siebie nie przenioslem) porzadkuje strukture - a to juz cos ![]() ![]() Hmm jednak drzewka to nie jest taki banal jak by sie wydawalo, chyba dzisiaj poziedze i pomysle jak to SMATEMU przekazac zeby czulsie z tym dobrze ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze Smarty są same problemy. Proponuję zmienić język szablonów na taki który opiera się na natywnym php.
-------------------- code.gosu.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ze Smarty są same problemy. Proponuję zmienić język szablonów na taki który opiera się na natywnym php.
Prawde mowiac po raz pierwszy mam problem ze smarty i to tez tylko dlatego ze chcialbym wszystko w ramach znaczkow {} zrobic. W ostatecznosci zawsze moge sobie zadeklarwac odpowiednia funkcje w samym szablonie, ktora zrobi z tym wszystkim porzadek. Jak narazie poprostu chcialem to zrobic optymalnie. No ale jak widze chyba jednak bede musial w samym szablonie porzadnie pomajstrowac. Ehh nie lubie robic szablonow takich ze potem grafik przysyla mi maila "O co w tym chodzi?". Przeciez po to sa szablony aby takich sytuacji uniknac. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W szablonie który używa natywnego php mozna pisać równie przejrzysty kod jak w Smarty. Wystarczy trochę samodyscypliny. Smarty po prostu nie pozwala ci na pewne rzeczy, więc ich nie robisz, a uzywając php leniwy koder żeby oszczędzić sobie pracy wstawia do szablonu kawalki kodu, które powinny się znaleźć w kodzie biznesowym aplikacji. I tak powstaje chaos
![]() -------------------- code.gosu.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat W szablonie który używa natywnego php mozna pisać równie przejrzysty kod jak w Smarty. Wystarczy trochę samodyscypliny. Smarty po prostu nie pozwala ci na pewne rzeczy, więc ich nie robisz, a uzywając php leniwy koder żeby oszczędzić sobie pracy wstawia do szablonu kawalki kodu, które powinny się znaleźć w kodzie biznesowym aplikacji. I tak powstaje chaos
![]() Maly OT wyszedl. Musze sie z toba niezgodzic. Praktycznie nigdy nie wstawiam kodu php do szablonu. Jesli nawet tak sie zdarzy w raz na tysiac przypadkow to jest to kod ktoryobrabia dostarczone dane, czyli w rzeczywistosci nie powinien sie znajdowac w czesci biznesowej aplikacji. Granica zostaje zachowana w pelni, nawet jesli w szablonie jest duzo kodu o ile ten kod sam nie pobiera, tworzy, edytuje dostarczonych danych. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a to moj sposob
[php:1:6e6206eb3c]<?php function getsub($sid) { global $db, $content; $sql = "SELECT `id`,`name`,`type` FROM `categories` WHERE `sub`='{$sid}'"; $result = $db->Execute($sql); while(!$result->EOF) { $id = $result->fields['id']; $name = $result->fields['name']; $type = $result->fields['type']; $result->MoveNext(); } return $content; } ?>[/php:1:6e6206eb3c] wybaczcie, ze kod na AdoDB, ale.... a ten parametr $sid to id starszej kategorii, funkcja wyciaga wszystkie podkategorie i ich podkategorie itd uwaga, bo czasami moze sie dlugo wykonywac ;-) |
|
|
![]()
|
|
rzseattle: nie rozumiem jak twój post ma się do mojej wcześniejszej wypowiedzi. Pisałem o czymś innym. Proponuję zapoznać się na przykład z http://phpsavant.com/ jak chcesz mieć zoptymalizowany kod.
-------------------- code.gosu.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:02 |