![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 1 Dołączył: 14.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam zmienną "$dzial", która jest zarazem tytułem pewnego działu w download. Więc gdy chcę przejść do tego działu to mam zmienną
Lecz w przypadku, gdy dział nazwę 'Dział testowy' to w tym ciągu zawarty jest polski znak. Zmienna wygląda wtedy: Moje pytanie, czy w jakiś sposób jest to nie poprawne?? Dodam, na localhoscie działa. |
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
A co sie dzieje po kliknieciu?
Ladowny jest plik o nazwie "dzial testowy.html" Na poczatek zadbaj aby plik skryptu byl zakodowany tak samo jak strona z ktorej klika sie w odnosnik... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka powinna sama zamienić te znaki na właściwe. Możesz jednak zrobić to ręcznie:
http://pl2.php.net/manual/pl/function.urlencode.php -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 1 Dołączył: 14.11.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Po kliknięciu w taki link ładuje się strona z działem, która generowana jest w zależności właśnie od tego jaką treść ma zmienna. Załóżmy, że dział nazywa się "Dział testowy", wtedy otwiera się strona i wypisuje wszytskie dane które mam zawarte w pliku dzialy.dat. Jego struktura to Dział_testowy||zmienna1||zmienna2||itd....
Oczywiście wszytskie strony mojego portalu kodowane są tak samo czyli w UTF8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli jest tak jak wyżej, nie polecam nadawania tytułów mających polskie znaki (po prostu będzie to brzydko wyglądało w adresie). Jeżeli jednak tak bardzo chcesz, użyj funkcji którą podałem wyżej.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
-gox- |
![]()
|
Goście ![]() |
A jesli nie zalezy Ci na urlu, i chcesz miec pewnosc ze polskie krzaki nie zmienia sie nigdy w jakies nieczytelne artefakty, to uzyj kodowania base64, tylko pamietaj o htmlspecialchars() jesli wyswietlasz na stronie to co przychodzi z urla.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:15 |