![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() mam trywialny problem, otóż potrzebuję przeneiść informację z formularza do bazy MySQL, a w zasadzie to zmienić dane w bazie przez wyslanie przes skrypt informacji, ale zacznijmy po koleji ![]() baza MySQL: tabelka instalacje: id id_klienta koszt roz_faktura (tu sa zapisywane "1" dla nie rozliczonej faktury oraz "2" dla rozliczonej) tabelka rfaktur: id (1 , 2) nazwa (faktura nierozliczona , faktura rozliczona) teraz przejdzmy do skryptow: plik 'klienci.php' (..) fragment ktory wyswietla szczegoly o danym kliencie, przejdzmy do szczegolow rozliczonej faktury:
jak widac action jest do <form action='?id=klienci&a=updateRozFaktura' method='post'> wiec zagladnijmy tam:
tak jak pokazuje funkcja: $klienci->updateRozFaktura rowniez zagladniemy do pliku 'klienci.class.php'
nom i cos tu zle zrobilem, prawdopodobnie z przeniesieniem rozpoznawania klienta po 'kid' i teraz pytanie jak to zrobic azeby: jezeli w bazie jest w polu roz_faktura bedzie 1 to w szczegolach klienta powinien sie ukazac maly formularz w celu rozliczenia faktury, a jezeli bedzie 2 to poprostu bedzie wyswietlane 'rozliczono' - jak narazie to dziala tylko tu jest gdzies blad przy przenoszeniu informacji miedzy formularzem a baza sql. Prosze o sugestje i pomoc. pozdrawiam Grzesiek... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W formularzu nigdzie nie przekazujesz zmiennej odpowiedzialnej za id klienta musi by po zatym w funkcji nie $_POST a $_POST['id_klienta']. Jesli dobrze zrozumiałem w czym tkwi błąd
-------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, rozumiem wiec czy moge to zrobic w ten sposob?
poniewaz caly formularz zawiera sie w takim if'ie:
nie wiem czy dobrze mysle :/ nom, niby działa, ale czy nie ma w tym jakis bledow? ;/ czy to dobrze generalnie napisalem ? Ten post edytował 98256 23.10.2008, 08:08:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:05 |