![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W ten sposób tworzę archiwum z jednego pliku txt. W jaki sposób mam spakować folder w którym są pliki i foldery. Nie znam komend linuksa (szukałem, ale znalazłem właśnie tylko spakowanie pliku), a właśnie tutaj mogę je użyć. Bardzo mi na tym zależy. DZIĘKI |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co dobrze pamiętam to:
Kod tar cf tak się składa że akurat miałem pod ręką jedną taka funkcję...
może się przyda ![]() Ten post edytował Aquarius 18.10.2008, 16:28:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 7 Dołączył: 12.09.2008 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google.pl -> tar linux
Drugi wynik http://lowfatlinux.com/linux-tar.html Ehh, z przykładami, z flagami, jak na tacy. Osobiście wierzę, że szybciej google poda odpowiedź niż forum ![]() Ten post edytował HellRider 18.10.2008, 16:27:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 0 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mnie akurat google zawodzi, więc zostaje tylko to forum
![]()
Ten kawałek kody zgodnie z http://lowfatlinux.com/linux-tar.html powinien mi rozpakować archiwum, ale tego nie robi. Wie ktoś może czemu?? Proszę bardzo o pomoc, ostatni RAZ, please.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Z tego co ja się orientuje, to tar nie obsługuje formatu zip. Skorzystaj z unzip (o ile masz zainstalowane).
|
|
|
![]()
|
|
Pewnie mam zainstalowane, ale z jakimi parametrami go mam wywołać??
Znalazłem tą stronkę http://linux.about.com/od/commands/l/blcmdl1_unzip.htm , ale po angielsku. Nie bardzo rozumiem. Jeśli mógłbyś napisać z jakimi parametrami ... TO WIELKIE DZIĘX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 1 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a podałem ci kodzik z funkcją - całkiem fajną z resztą
![]() była tam komenda na pakowanie w formacie zip: Kod zip -0r
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RSVx
Ponieważ nie używałeś Linuksa, to zabierasz się do problemu trochę ze złej strony. Jeśli chcesz spakować pojedynczy plik gzip -9 plik.txt (zamiast -9 możesz dać mniejsze stopnie kompresji, będzie szybciej) dostaniesz plik.txt.gz Gdy chcesz spakować katalog musisz napisać tar cvf nazwa_archiwum.tar katalog następnie go kompresujesz gzip'em jak w pierwszym przykładzie. Nie nadawaj rozszerzenia zip, bo możesz zmylić jakiś głupszy program do rozpakowywania. Zamiast gzip możesz użyć innych programów np. bzip2, zip lub rar. W każdym bądź razie musisz zapamiętać – nie da się spakować katalogu tak jak pojedynczego pliku – najpierw archiwum tar'em a następnie kompresja. |
|
|
![]()
|
|
Wielkie Dzięki Aquarius (ale teraz chcę rozpakować)
Ej Webmasterzy,Webmasterzy :/, nie czytacie mnie w ogóle... JA CHCĘ TERAZ ROZPAKOWAĆ PLIK files/foty.zip, (bo już udało mi się go spakować dzięki waszej pomocy). I teraz jak unzip'em to wypakować ![]() Ten post edytował RSVx 18.10.2008, 20:27:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czym pakowałeś, bo już się pogubiłem?
Jeśli zip'em, to unzip będzie najlepszy. Jeśli jest tak naprawdę tar.gz (a ty dałeś .zip), to tar zxvf powinno działać. To, że napisałem dłuższą instrukcję, to nie dlatego, że nie czytałem, tylko dlatego, że widziałem "tar zcvf plik.zip" ![]() (gzip to nie zip) |
|
|
![]()
|
|
Tak spakowałem... WIN RAR mi to otworzy. Teraz spakowałem folder foty win rar'em do zip'a, przeslalem to na server i chcę to rozpakować, ale
powyższa instrukcja mi nie dzila Ten post edytował RSVx 18.10.2008, 20:38:59 |
|
|
![]()
|
|
no ja tak samo myślałem że nadal chcesz pakować
![]() ja proponowałbym ci tak: Kod unzip -o nazwa.archiwum.zip -d katalog_docelowy -o - spowoduje rozpakowanie i nadpisanie plików (jeżeli takowe istnieją już) -d - możesz sprecyzować gdzie ma rozpakować Ten post edytował Aquarius 18.10.2008, 20:42:07 |
|
|
![]()
|
|
DZIĘKI WSZYSTKIM... (szkoda że mi tylko nie działa... ale może sobie jakoś poradzę). Pewnie Admin lub Moderator mnie opieprzy że pisze taki post, więc wyjaśnię dlaczego to robię:
1) Mógłbym kliknąć na 'Pomógł', ale niestety mi nie działa więc tego nie zrobię ![]() 2) Zajęło wam to trochę czasu więc dlatego ma PISZE BIG THX POZDRO |
|
|
![]()
|
|
RSVx
Eh... Źle mnie zrozumiałeś 1 ) Nie rób tar -cf abc.zip abc/ bo nie dostajesz pliku spakowanego zip'em tylko archiwum .tar – to, że WinRAR to otwiera dowodzi tylko tego, że należy do grupy mądrzejszych programów nie patrzących się na rozszerzenie, tylko sprawdza nagłówek pliku. 2) Aquarius podał Ci polecenie, którym możesz rozpakować plik zip, który wysłałeś na serwer. Krótki manual v2: Kompresja pliku - gzip gzip -{1..9 – poziom kompresji} plik.txt otrzymujesz plik.txt.gz (to nie jest zip) Kompresja pliku - bzip2 bzip2 -{1..9 – poziom kompresji} plik.txt otrzymujesz plik.txt.bz2 Dekompresja pliku – gzip gzip -d plik.txt.gz otrzymujesz plik.txt Dekompresja pliku – bzip2 bzip2 -d plik.txt.bz2 otrzymujesz plik.txt Archiwizacja katalogu – tar + gzip tar cvf katalog.tar katalog/ gzip -{1..9 – poziom kompresji} katalog.tar otrzymujesz plik katalog.tar.gz Archiwizacja katalogu – tar + bzip2 tar cvf katalog.tar katalog/ bzip2 -{1..9 – poziom kompresji} katalog.tar otrzymujesz plik katalog.tar.bz2 Dekompresja archiwum tar.gz tar zxvf katalog.tar.gz Dekompresja archiwum tar.bz2 tar xjvf katalog.tar.bz2 Proponuję stosować powyższe na serwerach uniksowych, bo tam zawsze jest gzip i bzip2 a zip'a i unzip'a może nie być. |
|
|
![]()
|
|
właśnie tak jak michalkjp napisał
jak spakujesz TAR'em plik/folder z roszerzeniem .zip to w rzeczywistości to nie będzie plik w formacie ZIP, będzie miał on tylko rozszerzenie .zip jeżeli chcesz otrzymać format ZIP - musisz stosować się do komend ZIPa, tak więc nie-pakować TARem ja akurat problemu nie mam, to czego nie ma na serwerze w standardzie - to sobie doinstaluję ale ty powinieneś stosować komend tar, gzip i bzip2 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:53 |