![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 168 Pomógł: 1 Dołączył: 19.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Szukam skryptu autouzupełniania w formularzach. Mam skrypt z książki AJAX i PHP Tworzenie interaktywnych aplikacji internetowych i znalazłem też podobny do JQuery. W związku z tym mam pytanie. Czy lepszym wyjściem jest wykorzystanie czegoś z JQuery, czy też można wykorzystywać różne rzeczy zupełnie od siebie niezależnie. W przyszłości planuję użyć kilku pluginów z JQuery, ale zarówno rozwiązanie z książki, jak i z JQuery ma swoje zalety. Czy takie rzeczy się nie gryzą? Czy też używanie biblioteki JQuery i innych skryptów jest bez sensu np. z uwagi na powielanie części kodu odpowiedzialnego za tworzenie HTTPrequest itp? Nie znam się na tym za bardzo. -------------------- "Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Najlepiej jest trzymać się jednego rozwiązania. Jednak jeśli z jakiegoś powodu musisz użyć innej biblioteki, to jQuery oferuje mechanizm noConflict. Dzięki temu można używać oprócz jQuery innej biblioteki, np prototype.
Co do AJAxa - nie będzie żadnego problemu. Problem może pojawić się w momencie wykorzystania zdarzenia onload w znaczniku body. Gdzieś czytałem, że nie powinno się tego mieszać z mechanizmem jQuery - ready. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Może nie do końca na temat ale jednak w nawiązaniu do jQuery: ja nie przepadam za tą biblioteką. Dlaczego? Ponieważ ma problemy ze współpracą z Operą. Nawet przykłady zamieszczone na stronie samej biblioteki nie działają. Zdecydowanie wolę mootools!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa, jQuery ma parę błędów związanych z efektami, ale jako swoisty framework to jQuery jest idealne. Mało pisania, dużo wyników pracy.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jeśli chcecie dyskutować na temat frameworków javascript, to jest od tego odpowiedni temat.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jQuety wymiata, moim zdaniem jest najlepsze.
'Write less, do more'. Najmądrzejsze co można było wymyślić ![]() -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
Widzę, że zwykła prośba nie wystarcza. Następny OT dostanie nagrodę...
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 16:00 |