Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Sprawdzanie tablicy w js
di@blo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam formularz a wnim takie pola

1. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  2. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  3. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  4. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  5. <input type='text' name='id[]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[]' id="input9" maxlenght='3'><br/>

Problem mam w tym jak sprawdzić czy tablica jest pusta?
Pytanie drugie czy da sie automatycznie zrobic tak ze jak ktos wypelni pole name w pierwszym wierszu a nie wypelni w tym wierdzu pola ilosc zeby automatycznie utworzyc w tablicy ilosc[] kolejny indeks z wartościa pusta?
Go to the top of the page
+Quote Post
blooregard

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Problem 1.

Rozumiem, że tablicę przekazujesz postem do jakiegos skryptu php 

wtedy:

Kod
if (empty($_POST['id'] ) { echo "pusta" };

[edit]PS. Sorki teraz dopiero doczytałem, że chodzi o JS (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Zmęczony już dzisiaj jestem...[/edit]

Ten post edytował blooregard 29.09.2008, 21:05:38
+Quote Post
Cezar708

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat(di@blo @ 29.09.2008, 18:31:08 ) *
Problem mam w tym jak sprawdzić czy tablica jest pusta?

proponuję poczytać o document.getElementByName(), a odpowiedź sam znajdziesz (podpowiem, że "id[]" jako name same w sobie też działa)

Cytat(di@blo @ 29.09.2008, 18:31:08 ) *
Pytanie drugie czy da sie automatycznie zrobic tak ze jak ktos wypelni pole name w pierwszym wierszu a nie wypelni w tym wierdzu pola ilosc zeby automatycznie utworzyc w tablicy ilosc[] kolejny indeks z wartościa pusta?

w takim wypadku wygodniej generować kod z konkretnymi wartościami indeksów tablicy, czyli zamiast Twojego rozwiązania takie:
  1. <input type='text' name='id[0]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[0]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  2. <input type='text' name='id[1]' id="input3" maxlenght='8'>&nbsp;<input type='text' name='ilosc[1]' id="input9" maxlenght='3'><br/>
  3. .... i tak dalej

pozdrawiam
Cezar708
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:33