![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem. Mam strone zrobionąna smartach i potrzebuje pewnej pomocy. mam adres index.php?action=pomoc i chce zrobić, żebym mógł robić jeszcze podstrony w tym action, Chciałbym, żeby link wyglądał tak: index.php?action=pomoc&nr=1 Jak mam to zrobic ![]() Z tym, że jak się wpisze np index.php?action=pomoc&nr=33 a nie będzie takiej podstrony to wypisze błąd, że nie ma takiej podstrony. Proszę o szybką odpowiedź, Pozdrawiam, marczak Ten post edytował marczak 27.09.2008, 20:34:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. sprawdzasz czy action jest ustawiony i czy jest to pomoc, następnie sprawdzasz czy jest ustawiony nr i czy taka podstrona istnieje. Jeżeli jest ustawione i jest prawidłowe ładujesz odpowiedni szablon smarty np.
Ten post edytował piaseq 27.09.2008, 19:27:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tym, ze ja mam na smartach tego action zrobione jeszcze w innym pliku:
w index.php mam case 'pomoc': $to_display[] = 'pomoc.tpl'; break; potem w pomoc.tpl mam: {include_php file="pomoc.php"} i dopiero w pomoc.php musze wstawić jakis kod. no dobra, tylko mam to dodac w index.php, czy w tym pomoc.php ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Zawsze jeszcze możesz sobie sprawdzać w samym szablonie i w zależności od tego drugiego parametru z GET wyświetlać co tam chcesz:
{if $smarty.get.nr == 1} ... {/if} itd. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
a nie można tego zrobic nie ruszajac nic w smartach
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
No to tylko w tym pomoc.php sprawdzaj $_GET['nr'],
jak bedziesz mial url-a: index.php?action=pomoc&nr=10 to index.php wczyta Ci pomoc.php+pomoc.tpl, a w pomoc.php sprawdzasz if ($_GET['nr'] == jakas_tam_oczekiwana_wartosc) { ...akcja... } itd. Aha, przy okazji: waliduj sobie zmienne przekazywane GET-em, zeby Ci ktos kuku nie zrobil ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
blooregard waliduj tzn ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 25 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
acha rozumiem,
Dobra zrobilem coś takiego:
Jak zrobić, żeby jak się wpisze np &&nr=4 wywalilo, że podstrona nie istnieje ![]() Ten post edytował marczak 27.09.2008, 20:37:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Co się dzisiaj dzieje? Plaga ludzi, którzy nie używają bbcode?
@marczak popraw bbcode! -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jak zrobić, żeby jak się wpisze np &&nr=4 wywalilo, że podstrona nie istnieje ![]() Jeżeli chcesz korzystać z if możesz zrobić coś takiego
Możesz też skorzystać ze switch( to będzie chyba trochę czytelniejsze)
Ten post edytował piaseq 27.09.2008, 20:45:12 |
|
|
![]()
|
|
no dobra, ale zeby jak sie wchodzilo na index.php?action=pomoc nie wywalalo komunikatu o btaku strony, tylko jak sie wpisze bledny &nr=
|
|
|
![]()
|
|
no dobra, ale zeby jak sie wchodzilo na index.php?action=pomoc nie wywalalo komunikatu o btaku strony, tylko jak sie wpisze bledny &nr= No ale w czym jest problem. Action i nr to dwie oddzielne zmienne GET, więc możesz w zależności od tego jaką mają wartość dowolnie sterować działaniem strony. Np. jeżeli jest ustawione tylko action równe pomoc wyświetlasz ogólną stronę pomocy. Jeżeli jest ustawione action równe pomoc i poprawne nr, wyświetlasz odpowiednią podstronę, a jeżeli jest action = pomoc i niewłaściwy nr dajesz komunikat o braku strony. Jak już napisałem to dwie zupełnie oddzielne zmienne, więc to jak zareaguje na nie twoja strona zależy tylko od warunków, które napiszesz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:48 |