![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzisiaj tak sobie przeglądałem statystyki, i zauważyłem, że użytkownicy internetu coraz mniej używają rozdzielczości ekranu 800x600.
Ogólnie wiele stron przyjęło sobie stałą szerokość witryny o wartości : 760px. Może czas to zmienić i rozszerzyć trochę tą optymalną wartość? Przystosować się do stale spadającej popularności 800x600 i do rosnącej popularności np. 1280x800. Z resztą zobaczcie sami jak wyglądają statystyki: www.ranking.pl Co Wy na to? Ten post edytował bogdan89 17.09.2008, 14:53:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie Ty byłeś ostatni rok czy dłużej? Już od bardzo dawna nie widziałem serwisu zaprojektowanego pod 800x600.
Wybacz ale innowacyjność Twojego "apelu" można porównać do: "Hej, a co powiecie żeby zacząć pisać w UTF-8?" ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie Ty byłeś ostatni rok czy dłużej? Już od bardzo dawna nie widziałem serwisu zaprojektowanego pod 800x600. To mało jeszcze widziałeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Hej, a co powiecie żeby zacząć pisać w UTF-8 Uuuuu, fajnie brzmi, a co to? ![]() Cytat To mało jeszcze widziałeś. mike chyba mial na mysli nowe serwisy. Stare zapewne jeszcze krążą po sieci z mniejszą rozdzielczościąedit down: hehe, i dobrze myslalem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.linkedin.com/in/michalmech - a np. to? Pierwsze lepsze co kliknąłem
![]() No dobra, a jeśli nie 760px, tylko szerzej, to ile dokładnie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
http://www.linkedin.com/in/michalmech - a np. to? Pierwsze lepsze co kliknąłem Ech, pisałem przecież że miałem na myśli nowe sajty. Poza tym nie wszystko musi wykorzystywać pełną rozdzielczość.![]() No dobra, a jeśli nie 760px, tylko szerzej, to ile dokładnie? Przecież to już zależy od konkretnego przypadku. Chyba nie sądzisz ze nagle wszyscy się umówią na konkretną wartość i już.![]() Zresztą część serwisów jest projektowana elastycznie (% lub em'y). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, pisałem przecież że miałem na myśli nowe sajty. Matko co za język... Chyba nie jestem targetem. // Daruj sobie na przyszłość nic nie wnoszące do tematu posty. // ~webdcie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z mike nikt nie robi już stronek w takiej rozdziałce. Oczywiście są osoby z laptopami o małych matrycach ale jest to znikomu procent i są oni już przyzwyczajeni do poziomych pasków przewijania
![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(ono domyślnie jest włączone i schowane i zajmuje kilka px). Och, to tylko 5px. Ja (jeśli robię stronę o stałej szerokości) zawsze robię szerokość 950px. do tego dochodzą paski przewijania itp, ewentualne bordery itp, i zawsze zostaje trochę miejsca, a IMO zawsze lepiej wygląda, gdy pozostaje po każdej stronie 30px, niż jak będzie się ledwo mieściło ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 19 Dołączył: 30.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadchodzi czas urządzeń małych, mobilnych, teraz w modzie lapki 10" czyli layout maxymalnie 1000px szerokości
![]() -------------------- "CSS is like a girlfriend. No matter how hard you try, she will always interpret it a different way."
|
|
|
![]()
|
|
Zgadzam się z mike nikt nie robi już stronek w takiej rozdziałce. Takie uogólnienie jest bez sensu. Owszem duże portale, gdzie na ekranie musi się zmieścić dużo informacji rozpychają się na 1000px i to ma sens. Małe strony wcale nie muszą. Tak jak nie zawsze jest sens kodowania w utf tak nie zawsze jest potrzeba rozpychania strony na 1000px. Oczywiście są osoby z laptopami o małych matrycach Mała matryca nie musi oznaczać małej rozdzielczości ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogolnie to okolo 1000px, przewaznie 960, chyba ze elastycznie to zlewam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej po prostu robić tak, że pojemnik na treść rozpycha stronę na 100% ekranu - ale nikt tak prawie nie robi, bo to więcej pracy - łatwiej machnąć stałą szerokość i wypozycjonować wsio co do pikselka
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To też zależy od strony. Artystyczne małe strony spokojnie można zrobić z treścią o szerokości 500 pikseli, a o ile dobierze się do tego odpowiednio elementy, grafikę itp wcale nie powinno razić.
Robienie stron na % też nie zawsze jest zgodne z zamierzeniem zleceniodawcy tudzież autora strony. A czy więcej pracy? Wydaje mi się, że nawet mniej. Machasz sobie do 100%, a w przypadku pikseli jednak jest trochę więcej liczenia. Kwestia chyba tylko tego, że mimo iż mniej pracy byłoby w przygotowaniu procentowego layoutu, to pikselowe są prostsze, bo częściej się je robi. Innymi strony więcej doświadczenia buduje się na nich. Kolejną sprawą jest to, jak dostaję projekty od grafika - z tego ni hu hu nie da się zrobić layoutu dostosowującego się do rozdzielczości, chyba że sama chciałabym poprawiać grafikę. Nie zawsze oczywiście i nie we wszystkich przypadkach, ale przeważnie (oczywiście tylko z własnego doświadczenia) dostaję pikselowy wystrój. I polecenie, żeby wszystko było niemalże co do piksela zrobione. Ten post edytował Shili 18.09.2008, 13:03:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tak jak nie zawsze jest sens kodowania w utf Nie zgodzę się z tym kodowanie w utf ma sens zawsze nie jest wymagane ale sensowne jest trzymanie się standardów. A jeżeli chodzi o rozmiar strony to ja uważam że max 950px no chyba że już trzeba to robię elastyczną stronkę na % generalnie stałe layouty jakoś bardziej mi odpowiadają. -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Nie zgodzę się z tym kodowanie w utf ma sens zawsze A może rozwiniesz tę myśl? Ten post edytował JoShiMa 18.09.2008, 14:17:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykład nadejdzie dzień w którym będzie można założyć że plik jest kodowany w utf-8 i wtedy nie będzie np. takiej sytuacji gdzie zgrywasz pliczek z serwera odpalasz w edytorku który domyślnie koduje pliki w utf-8 wpisujesz tam "jakieś bardziej lub mniej zaogonkowane zdanie" zapisujesz uploadujesz i nic się nie dzieje. Do tej pory zawsze trzeba uważać jak się zapisuje plik.
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Gdyby babcia była dziadkiem to by miała wąsy. W takim razie niedługo standardem będzą monitory 21 cala i już najlepiej tworzyć strony o szerokości 1500px, bo w przyszłości będzie jak znalazł. A takie edytory, które nie dają wyboru to ja mam w głębokim poważaniu. Innych, sensownych argumentów nie znalazłeś? Bo chyba nie rozumiesz po co powstało utf. Pisanie stron które nie mają wersji językowych w utf to tak samo bez sensu jak kodowanie angielskiej strony w ISO-8859-2.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat text/html; charset=utf-8 To wpis w sekcji head twojego jak mniemam bloga adres ze stopki nie jest wielojęzyczny to po kiego grzyba jest w utf? może dlatego że należy zakładać rozwój każdego projektu. A nóż kiedyś się przyda zwłaszcza że utf-8 daje dostęp do wszystki znaków narodowych nigdy nie wiesz czy w polskim blogu nie będzie potrzeby wpisania francuskiego tytułu. -------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:05 |