![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serdecznie witam.
Otóż chcę stworzyć na stronce proste forum z wykorzystaniem php i mysql które będzie się składać z: - Kategorii - zapisywane w BD, tabelka "kategoria", - Tematów - zapisywane w BD, tabelka "tematy", - oraz Postów - zapisywane w BD, tabelka "posty", Połączenie tego wszystkiego w kupę to nie problem - każdy post dostanie id tematu, a ten z kolei będzie miał id kategorii. Schody się zaczynają gdy chcę wyróżniać dany temat oraz kategorię gdy został dodany temat/post dla każdego z osobna zarejestrowanego użytkownika (niezarejestrowanych pomijam), i teraz pytanie - Jak to najlepiej zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wtdy taki post czy temat musi mieć pole id_autora i za każdym razem jak user przegląda forum sprawdzasz czy to on jest autorem jeżeli tak to go wyróżniasz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 3 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wtdy taki post czy temat musi mieć pole id_autora i za każdym razem jak user przegląda forum sprawdzasz czy to on jest autorem jeżeli tak to go wyróżniasz. chyba nie do końca o to chodzi... musisz porównać datę ostatniego logowania z bieżąca(czyli musisz zapisywać w bazie datę dodania posta i datę ostatniego logowania) jeśli w tym okresie zostały dodane posty to wyróżniasz temat, kwestja jest taka czy wyróżniasz wszystkie tematy w których są nowe posty czy tylko tematy danego autora, możesz też na tej zasadzie oznaczać subskrybowane tematy jeśli przewidujesz taką finkcjonalność w swoim forum |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dylemat jest taki - mianowicie mam ten czas u danego usera (przyjmijmy że jego wartość to 100) i są dwa tematy co mają ten czas wyższy, po 120 i 180 a że:
120 i 180 > 100 to te tematy będą wyróżniane i user wchodzi o tego z 180-tką i co dalej? Bo zaktualizowanie czau usera z 100 na 180 spowoduje iż nie będzie wyróżniony temat z 120-tką... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 3 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy to jest dobry pomysł ale można by stworzyć dodatkowa tabelę "przeczytane tematy" i tam zapisywać id tematów które przeczytał user
i na tej podstawie oznaczać tematy, Zawsze możesz zajrzeć do jakiegoś skryptu forum i zobaczyć jak to tam jest zrobione |
|
|
![]()
|
|
O takim rozwiązaniu już myślałam ale na dłuższą metę będzie niewygodne...
Chyba będzie trzeba obczaić jak to jest w forumowych skryptach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/happy.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 10 Dołączył: 16.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co pamietam to phpbb2 tak wlasnie to robi - pamieta jakie tematy user przeczytal. Zobacz dokladniej jak to się tam dzieje.
Ale dodatkowa tabelka z user_id, topic_id, last_read_post_id z założonymi indeksami to chyba nie jest taki problem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 13:20 |