![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jestem w klasie maturalnej. Po zakończeniu szkoły chcę studiować Informatykę we Wrocławiu. Na maturze zdaję matematykę, nie wiem jednak jeszcze czy wybiorę poziom podstawowy czy rozszerzony. Czy to prawda, że wybierając się na Informatykę brana pod uwagę jest bardziej ocena z matmy niż z informatyki ? Czy na studia wystarczy dobra ocena z matematyki poziomu podstawowego, czy powinienem brać się koniecznie za poziom rozszerzony ? Z góry dzięki za rady. socker1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wszystko jest w informatorze uczelni i pisze co jest punktowane i jak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaka znowu ocena? o.O Teraz jest nowa matura - wszystko się przelicza na pkt lub %. Nikt żadnych ocen z przedmiotów nie bierze pod uwage. I na większości uczelni na kierunek Informatyka matura z informatyki w ogóle nie jest brana pod uwagę(tylko matematyka i/lub fizyka).
PS: Wybiera ktoś się do Lublina na studia? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
czasem zdazaja sie konkursy swiadectw gdy trudno wybrac kandydatow tylko na podstawie punktow z matury (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ale zawsze wszystko pisze w informatorze uczelni
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
ja już jestem raczej na 100% pewny że będę zdawał maturę z matmy... teraz myślę o poziomie. ale powiem jedno kumpel mi powiedział że na studia w kierunku informatycznym bez rozszerzonej matury z matematyki nie ma co iść (w grę wchodzi również fizyka). więc żeby był już tak naprawdę fajnie to trzeba zdać matmę rozszerzoną na ~70%+ i j. obcy na 65%+ i wtedy powinno wystarczyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 072 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
wszystko zalezy od tego gdzie idziesz bo wymagania, wymaganiom nierówne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm.. tego też jeszcze nie wiem. Po technikum najprawdopodobniej będę pracował, dlatego wolę iść na zaoczne studia, a tam jest chyba łatwiej się dostać niż na dzienne.
Wiem już, że brana jest pod uwagę głównie matematyka, pytanie tylko jakie mam szanse na dostanie się na uczelnię z dobrą punktacją z matematyki podstawowej. Czy jednak powinienem koniecznie zdawać rozszerzoną aby liczyć na dostanie się do uczelni. |
|
|
![]()
|
|
z fusów Ci nie wywróżymy... może chociaz nazwe daj to moze ktos tam uczeszcza(ł) albo zamierza i wie...
|
|
|
![]()
|
|
no ale może ktoś studiuje informatykę i mógłby się wypowiedzieć jakie warunki spełniali studenci którzy uczą się w danej uczelnii.
Wydział Matematyki i Informatyki. Uniwersytet Wrocławski http://www.math.uni.wroc.pl/wydzial/index....rutacja2008.inc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez rozszerzonej matmy sie pewnie nigdzie nie dostaniesz na studia techniczne [elektronika, informatyka] (nie znam zadnych szczegolow rekrutacji), ale jesli sobie z rozsz. nie radzisz to i tak wylecisz na pierwszym roku gdzie masz duzo matmy i fizyki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na większości uczelni przeliczniki punktów są skonstruowane w taki sposób, że 100% z podstawy z matury będzie gorzej punktowane, niż np. 40% z rozszerzenia. Z podstawą nie zaszalejesz.
|
|
|
![]()
|
|
na informatyce uczą fizyki?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy od uczelni, wydziału i kierunku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc żeby był już tak naprawdę fajnie to trzeba zdać matmę rozszerzoną na ~70%+ i j. obcy na 65%+ i wtedy powinno wystarczyć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Z takim wynikiem na AGH się nie dostaniesz... na informatyce uczą fizyki? Każda krakowska uczelnia (AGH, UJ, UE, PK) ma na informatyce przynajmniej. Na UW też jest. Więc wątpię, żeby we Wro było inaczej. Moim zdaniem bez rozszerzonej matematyki to nie ma co nawet papierów składać. Podobnie zresztą z językiem. Chyba że jakiś wydział typu: Geologia, Metale, Geodezja (przykład z AGH, jest tam Informatyka Stosowana). To tam nawet we wrześniu są jeszcze wolne miejsca. Ale poziom jest jaki jest... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat sa informatyce uczą fizyki? Nie, ucza obslugi worda 2008, painta z visty itd, i wlasnie dlatego punktuja mature z informatyki </ironia>. Nalezy czytac na opak We Wrocku tez masz fizyke, matematyke, elektronike, itp (mowie o wydziale Elektroniki na Polibudzie, kierunek Informatyka). Czystej "informatyki" jest tak z 50% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdaje się że na uw nie ma fizyki, nie wiem skąd to wziąłeś.
ale co do matury z matmy - przecież poziom rozszerzony jest banalny, a poziom podstawowy co najwyżej żałosny, więc się nie zastanawiaj tylko zdawaj rozszerzony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To i ja się podepnę do tematu.
Czy według was mając 4 z matmy w nie najgorszym liceum, mogę spokojnie startować do matmy rozszerzonej na maturze ? Czy do tego trzeba mieć jakiś wrodzony talent i 5/6 z matmy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seta7, wystarczy się nauczyć. Ocena przedmiotowa nie zawsze odzwierciedla wynik matury. Na maturze liczy się bardziej selekcja zadań pod kątem trudności, ilości możliwych do zdobycia punktów i... czasu, niż talent czy piątka z matmy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To i ja się podepnę do tematu. Czy według was mając 4 z matmy w nie najgorszym liceum, mogę spokojnie startować do matmy rozszerzonej na maturze ? Czy do tego trzeba mieć jakiś wrodzony talent i 5/6 z matmy ? przede wszystkim zobacz sobie zadania z matury rozszerzonej i sprawdź(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) nie trzeba mieć wrodzonego talentu do matmy. tak naprawdę matura rozszerzona jest na poziomie "dla wszystkich", a podstawowa dla mniej utalentowanych niż przeciętni. swoją drogą to jest trochę bez sensu, bo powinno być tak że rozszerzona jest dla ambitnych, a podstawowa dla przeciętnych:) w tym roku były przynajmniej dwa nieszablonowe zadania na których niektórzy się mogli zdziwić, były inne niż przykłady omawiane najczęściej na lekcjach. W sumie to było w porządku, bo pozwalało na zróżnicowanie wyników pod względem umiejętności matematycznego myślenia a nie tylko wyuczenia schematów (za schematy były pozostałe punkty). natomiast przegięcie było z zadaniem numer 1, które było po prostu błędne - tak naprawdę nie dało się go rozwiązać, chociaż prawie wszyscy zrobili takie rozwiązania, jak oczekiwali autorzy. za to spodziewałbym się że w przyszłym roku będzie odchylenie w drugą stronę i zadania będą bardziej szablonowe, a na pewno nie dadzą błędnego zadania. ale to tylko mój typ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zdaje się że na uw nie ma fizyki, nie wiem skąd to wziąłeś. hehe bo na univerku jest informatyka "humanistyczna" :-) a politechnice praktyczna aż tak bardzo, że uczą się kalibrować lasery w cd-romach a tak na poważnie to jest taka zaszłość historyczna to uczenie fizyki na informatyce, bo kiedyś informatyka kojarzyła się wszystkim ze sprzętem, tranzystorami albo jakimiś lampami co się cały czas przepalały, a informatyk z taką specjalizacją elektryka a informatyka albo information technology, co brzmi jeszcze bardziej wymownie to nauka na pewnym poziomie abstrakcji, nie związana ze sprzętem. Komputer mógłby być zbudowany z bambusa i sznurka i napędzany pedałami, albo w ogóle jakiś abstrakcyjny, a informatyka pozostałaby taka sama Ogólnie to nie mówie, że źle jest znać fizykę, ale ciesze sie, że ucze się na uczelni na której mam 90 proc przedmiotów bezpośrednio związanych z informatyką (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:18 |