![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Problem z zapytaniem.
Kod $zapytanie = mssql_query("SELECT * FROM dbo.kalendarz "); O ile się odwołuje do tabeli niezależnie czy wpisze "dbo.kalendarz" czy tylko "kalendarz" wszystko jest cacy. Kiedy w ten sam sposób chcę się odwołać do widoku dostaję taki błąd: Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: message: Invalid object name 'prognoza'. (severity 16) in C:\xampp\htdocs\baza\index.php on line 30 Kiedyś gdy próbowałem tak robić dla SQLExpress wszystko było ok, teraz mam 2000 i nie chce działać. Czy źle wpisuję nazwę widoku, czy może to jakiś błąd w konfiguracji serwera? Proszę o odpowiedź, nie trafiłem na nic sensownego jak do tej pory... Dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upewnij się, czy właścicielem tego widoku jest dbo. Jeśli nie, to stosuj zapis:
Jeśli nie zadziała spróbuj:
chociaż poprawne wybranie bazy danych przez mysql_select_db powinno wystarczyć... Może też być taka sytuacja, że nie masz uprawnień dostępu do tego widoku. MSSQL zachowuje się wtedy tak, jakby dany obiekt nie istniał. Też warto sprawdzić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widok nie należy do dbo. Faktycznie, wyciągnąłem widok z innej bazy który należy do dbo i nie ma problemu. Wpisywanie nazwy widoku w inny sposób nie pomogło. Najwyraźniej będę musiał pokombinować z prawami użytkowników. Dzięki za podpowiedź.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:50 |