![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę skrypt porównywarki i mam problem z wyszukiwarką. Do wyszukiwania danych w MySQL użyłem FULLTEXT i wyszukiwanie jest szybkie. Jednak chciałbym zrobic coś takiego aby na stronie z wynikami pokazywało kategorie główne w których znaleziono produktu i ich liczbę. System który mam teraz pokazuje to co chcę ale wyszukiwanie trwa minimum 30 sekund. Przykład: wyszukiwarka Allegro, po lewej stronie ile aukcji w jakich kategoriach. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Pokaż strukturę tabeli i jej przykładowe dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upewnij się że masz pozakładane indeksy na odpowiednie pola - jeżeli ich nie masz to nie dziw się że to działa wolno. Możesz też trzymać ilość produktów w każdej kategorii w rekordzie z danymi kategorii. Oczywiście wtedy musisz aktualizować tą wartość za każdym razem gdy dodajesz lub usuwasz produkt. Jest z tym trochę więcej pracy, ale dzięki temu unikasz narzutu związanego z liczeniem rekordów za każdym razem. Przejrzyj też ten artykuł: Optymalizacja bazy danych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź.
Indeksy są pozakładane. A drugi pomysł niestety odpada. Ponieważ muszą to być numery przy wyszukiwaniu a niewiadomo co użytkownik chce wyszukać. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.09.2025 - 17:05 |