![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak w temacie. Czy można przeciążyć klasę sfActions? A dokładnie czy jest możliwość jakiejkolwiek ingerencji w jej kod? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie masz na myśli dziedziczenie. Oczywiście, że można. Spróbowałeś chociaż samemu to zrobić?
Dodajesz klase dziedziczącą po sfActions i swoje akcje dziedziczysz po tej nowej klasie. Wpakować możesz ją do katalogu lib. Sf sam sobie znajdzie, ale musisz wyczyścić cache. Ten post edytował destroyerr 19.08.2008, 16:01:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że wiem co to jest dziedziczenie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
... tylko że przy każdym utworzeniu nowego modułu będę musiał pamiętać o zmianie parenta dla moich actions.class.php, co nie jest wygodne - bo pamięć mam słabą i może to powodować problemy w przyszłości. Dlatego pytam, czy jest jakiś sposób określania po której klasie nowe akcje mają dziedziczyć (w settings.yml? ...może database.yml?) tak aby symfony automatycznie dopisywała odpowiedniego parenta, czyli nie musiałbym być uzależniony od swojej zawodnej pamięci (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przypadku akcji nie da się tego zmienić. Można takie coś zrobić z requestem, controllerem, userem ale nie z akcją.
Jedyny sposób to ten opisany przez ~destroyerra. Jeśli natomiast zalezy Ci również na tym żeby generowane klasy uwzglądniały klasę, która napiszesz to musiałbyś zmienić w szablonie służącym go generowania pliku actions.class.php |
|
|
![]()
|
|
(...) Jeśli natomiast zalezy Ci również na tym żeby generowane klasy uwzglądniały klasę, która napiszesz to musiałbyś zmienić w szablonie służącym go generowania pliku actions.class.php no to by było rozwiązanie, ale czy jest jakaś możliwość napisania takiego szablonu na poziomie projektu (nie instacji symfony). Czyli chodzi mi o to, że w zależności od projektu korzystam z sfActions lub myActions. Czy tylko jest możliwość zmiany plików w instalacji symfony (/usr/share/php/symfony....) Przejrzałem docs ale wydaje mi się, że nie ma takiej opcji. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że jest możliwość nadpisania szablonu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Musisz wrzucić plik do folderu data/skeleton/module/module/action plik actions.class.php. Do tego pliku wstawiasz sobie swój szablon akcji.
|
|
|
![]()
|
|
pięknie... dzięki
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:55 |