![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem. Skrypt ma za zadanie dodawać do bazy tytuły z pewnego zródła i nie wiem jak zrobić sprawdzenie przed dodaniem rekordu czy istnieje juz w bazie takowy,by skrypt nie dodawał dwóch identycznych rekordów. Mogłby ktos pomóc?
Ten post edytował jerry89 19.08.2008, 14:07:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT * WHERE wymień wszystkie pola.
if(0==mysql_num_rows()) insert rekord else komunikat |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo rozumiem to co napisales...
mysql_num_rows zwroci mi jedynie liczbe rekordów w tabeli. czy tak? Ten post edytował jerry89 19.08.2008, 14:19:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mamy tabele tytuły (mniejsza o strukturę)
Chcemy dodać tytuł... "kurs_php" Sprawdzamy czy w tej tabeli jest taki tytuł poprzez Kod $sql_sprawdz = "SELECT * FROM tytuly Where tytul = 'kurs_php'"; $result= mysql_query($sql_sprawdz); $numrows_sprawdz = mysql_num_rows($result); W zmiennej $numrows_sprawdz mamy informację ile rekordów z tytułem "kurs_php" zawiera tabela "tytuły". Na podstawie tego możemy zbudować warunek : Kod if ($numrows_sprawdz == 0) { $sql = "INSERT INTO tytuly (tytul) VALUES('kurs_php')"; mysql_query($sql); } else { echo 'Taki tytuł już istnieje w bazie'; } Myślę, że to w miarę jasne jest ![]() Pozdrawiam -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]()
|
|
Tak, dokładnie o to mi chodziło
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:45 |