![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o pomoc.
Wyskakuje mi błąd przy wgrywaniu foto do sklepu opensolution Fatal error: Call to undefined function imagecreatefromjpeg() in /.../sklep/libraries/FotoJobs.php on line 299 Czy to świadczy o złym zadeklarowaniu funkcji? Poniżej fragment pliku wskazany w komunikacie
Ten post edytował styljola 11.08.2008, 19:53:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 8 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to znaczy że nie istnieje taka funkcja.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za długi jest plik cały żeby go wkleić a nie mam pojęcia co teraz mogę z tym zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 8 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź czy dobrze przepisałeś nazwę funkcji. Bo ten błąd oznacza że zdefiniowana funkcja nigdzie nie jest... opisana. Czyli jest próba wywołania funkcji która nie istnieje
|
|
|
![]()
|
|
Komunikat skopiowałam z monitora i znalazłam ten ciąg znaków we wskazanym pliku
ani w nagłówku ani dkalej w pliku nie widzę zadeklarowanej funkcji Fatal error: Call to undefined function imagecreatefromjpeg() in /home/styljola/public_html/sklep/libraries/FotoJobs.php on line 299 1 część pliku
2 część pliku
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może masz starszą wersję biblioteki GD
tutaj masz info http://pl2.php.net/manual/pl/function.imag...atefromjpeg.php spróbuj zakomentować ten przypadek case i zobacz co wtedy |
|
|
![]()
|
|
Przeszło ale zatrzymało się na lini 308
Fatal error: Call to undefined function imagesx() in /home/styljola/public_html/sklep/libraries/FotoJobs.php on line 308 Kod /* case 'jpeg': $mImgCreate = ImageCreateFromJPEG( $sImgBackup ); break;*/ case 'png': $mImgCreate = ImageCreateFromPNG( $sImgBackup ); break; case 'gif': $mImgCreate = ImageCreateFromGIF( $sImgBackup ); } $iImgCreateX = ImageSX( $mImgCreate ); Czy tez zakomentować ? Ten post edytował styljola 11.08.2008, 21:34:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat spróbuj zakomentować ten przypadek case i zobacz co wtedy ale rada ![]() @styljola czy ty wogole masz zainstalowaną biblioteke GD? http://pl.php.net/manual/pl/image.installation.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Własnie wysłałam pytanko do właściciela serwera
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 28 Dołączył: 7.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze powiedziawszy obie funkcje są ze standardowej biblioteki GD
jeśli pracujesz na localhoscie wyedytuj plik php.ini i odkomentuj linię extension=php_gd2.dll zrestartuj serwer i spróbuj ponownie uruchomić skrypt @nospor @styljola czy ty wogole masz zainstalowaną biblioteke GD? gdyby nie miał to wywalałoby błąd przy każdej funkcji typu imagecreate.... Ten post edytował tomm 11.08.2008, 21:52:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat @nospor tak, tylko ze imagecreatefromjpeg jest wywolywane najpierw i od razu sie na niej pluje fatal errorem wiec nigdzie dalej nie dochodzi.... @styljola czy ty wogole masz zainstalowaną biblioteke GD? gdyby nie miał to wywalałoby błąd przy każdej funkcji typu imagecreate.... ![]() a tak na marginesie to nie: ImageCreateFromJPEG a: imagecreatefromjpeg czasami moze chodzic o wielkosc liter -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--tomm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dlatego właśnie zaproponowałem aby zakomentować tego case i zobaczyć czy na następnym jakimś image..... też się wysypie, jak widać przeszło zarówno przez imagecreatefrompng, jaki przez im.............gif co świdczy o zainstalowanej GD. Moim skromnym zdaniem może to być spowodowane starszą wersją GD, ale poczekajmy na odpowiedź właściciela serwera.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jak widać przeszło zarówno przez imagecreatefrompng, jaki przez im.............gif co świdczy o zainstalowanej GD Ale czy ty wiesz jak dziala SWITCH? Widze ze nie wiesz, wiec zajrzyj do manuala i nie gadaj takich rzeczy bo jeszcze jakis poczatkujący uzna ze mądrze prawisz...Przeciez jak wykomentowales jednego case do ktorego skrypt wchodzil to go wykomentowales. Skrypt nie wejdzie do innych case bo one nie spelniaja warunku. Warunek spelnial tylko case ktory wlasnie wykomentowales... a skoro skrypt nie wejdzie do innych case to nie bedzie go obchodzilo ze jest w nich jakas funkcja, ktora nie jest zdefiniowana. Po wykomentowaniu jedynego slusznego case, skrypt wywalil sie na pierwszej funkcji z rodziny GD jaką napotkal, czyli ImageSX edit down: Cytat ale po co kubusiu zaraz te nerwy? Bo sie nie znasz (lub jak wolisz: "przeaczasz drobny mankament" ) i klocisz a tlumacze ci to od kilku postow a ty ciagle swoje ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--tomm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
rzeczywiście przoczyłem ten "drobny" mankament
![]() ale po co kubusiu zaraz te nerwy? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |