![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem ze stworzeniem strony od podstaw.
w głownym indexie strony includuje menu, stopkę, a w dalsze podstrony znajdują się w folderach te w pierwszym folderze działają jak użyje ../ ale juz foldery w nich nie:( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisz jeszcze raz, ale tym raziem lepiej opisz problem, a najlepiej rzuc kawalkiem kodu, ktory odpowiada za inkludowanie podstron
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php w głownym folderze
problem zaczyna sie w cos/cos2/index.php folderów uzywam by tryzmac pożadek na ftp Ten post edytował kwiateusz 10.08.2008, 21:33:43
Powód edycji: używaj bbcode
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby wycofać się do folderu niżej, dajesz "../", więc analogicznie aby cofnąć się dwa folder dajemy "../../".
ps. Może lepiej zainteresuj się przyjaznymi urlami ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zanim przeszedłem na PRADO miałem coś takiego na stronce:
W katalogu głównym był plik includeall.php z następującą zawartością:
W podkatalogach miałem też pliki includeall.php, gdzie ustawiałem odpowiednio $base_path. Np. w podkatalogu drugiego poziomu (/a/b/) miałem coś takiego:
Same stronki natomiast były już proste - do zaincludowania wszystkiego wystarczała już jedna instrukcja:
|
|
|
![]()
|
|
Dość ciekawe kolego SirZooro, a może jest sposób by zrobićto uniwersalnie i niezaleznie gdzie był by plik to będzie z głownego folderu?
Testowałem ../../ ale coś się gryzło i nie chodziło jak powinno, storne mam na nazwa.pl jak by to coś znaczyło. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
za kazdym razem wstawiasz takie same sciezki, katalog obecny jest liczony od miejsca wywolania skryptu, a nie pliku, w ktorym znajduje sie kod. w includowanym pliku i tak katalogiem roboczym bedzie katalog, w ktorym zaczynalismy prace. i nigdy nie trzymaj plikow do wywolywania bezposredniego w podkatalogach, wszystko do czego sie odwoluja linki powinno byc w katalogu glownym strony (albo innym, ale tym samym katalogu), zeby wlasnie takich sytuacji uniknac. a jesli juz i tak musisz to podzielic, to po prostu ustaw sobie zawsze ten sam katalog roboczy (albo przez chdir(), albo przez definiowanie zmiennej ze sciezka).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:34 |