![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przegladając starsze wątki na forum znalazlem cos o debugerze DBG , liniki do pobrania na stonie nie działają ale jakoś znalazlem kod źródłowy, oczywiście podczas kompilacji wywalil mase błędów
![]() Znalazlem tez Xdebug. Czy któs używa debuggerów dla php ? Może macie jakieś doświadczenia z wymienionymi, a moze znacie jakies lepsze? Czy takie narzędzia faktycznie pomogają tworzyć lepszy, bezpieczniejszy kod ? Jakiego typu błedy pozwalają znaleśc, czy tylko rozszerzają standardowe komunikaty o błedach jakie generuje samo php Prosił bym o przybliżenie mozliwosci jakiś konkretnych debuggerów. PS: szukałem na forum i nie znalazłem, mam nadzieje że nie dubluje wątku. Ten post edytował wijet 23.10.2006, 19:03:54 -------------------- |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chodzi o Xdebugera to udało mi sie to podlaczyc jedynie do php4 na poczatku php5 jak była wersja beta jeszcze cos z tym robiono, teraz projekt przestał sie wogóle tym zajmować. Nie wiem czy wogole da sie to w jakikolwiek sposob wkompilowac. Xdebug w wersji 1.3 (albo 1.4 niepamietam) był w miare przyjemny, ładne tabelki html które wyswietlay sie tam gdzie chcesz. W wersji 2.0 juz zaczeli tworzyc debuger DBG czy cos takiego co moze byc odczytane prze program przechwytujacy. Ale instalacja pełna dość kłopotliwa i nigdy nie udało mi się tego uruchomić w 100% jedynie komunikaty błędów itp debuger nie działał.
Innych debugerów nie uzywałem. wolalem odpalic raportowanie błędów na poziomie E_STRICT i stworzyc wlasny debuger w punktami pomiarowymi. A szkoda ze to juz nie działa bo potrafiło nieźle ułatwić prace. -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
xdebug w wersji rc1 jest poprawnie działającym, w pełni przydatnym rozszeżeniem bez którego nie wyobrażam sobie pracy ... dodatkowo po podłączeniu do eclipse - pełnia szczęścia ... na stronie xdebug.org dostępne są wersje binarne do wielu wersji i instalacja jest banalnie prosta pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@orson
czy udało Ci się uruchomić xdebug 2.0.0RC1 na php 5.1.6, ? umnie się odziwo ![]() zend_extension="i tutaj sciezke", gdy wyswietlam php -m to na samym dole pod [Zend modules] jest Xdebug, ale i tak nie chce dzialac. Nie ma tez zadnej informacji w phpinfo(). Może ktoś potrafi mi pomóc? EDIT: Najlepsze jest to ze po wpisaniu php -v dostaje Cytat php 5.1.6 (cli) (built: Oct 11 2006 16:40:00) Copyright © 1997-2006 The php Group Zend Engine v2.1.0, Copyright © 1998-2006 Zend Technologies with Xdebug v2.0.0RC2-dev, Copyright © 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, by Derick Rethans Czyli jakby widzial Xdebug,a w phpinfo() nadal ani śladu, a przy probie wywołania funkcji dosteje informacje ze nie ma takiej funkcji. Kolejny edit i rozwiązanie Szukałem,szukałem i mam. Wszystko niby działało ok z konsoli, czyli przy odpalaniu php nazwa_skryptu.php xdebug działał, ale w phpinfo() nadal nic, tylko w apachu error_log. Kod Failed loading /usr/local/php5/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20050922/xdebug.so: /usr/local/php5/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20050922/xdebug.so: undefined symbol: zend_qsort A wszystko przez to że php zostało skonfigurowane z opcją --enable-versioning Po wyłączeniu tej opcji i przekompilowaniu php wszystko śmiga ![]() Ten post edytował wijet 23.10.2006, 19:33:56 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam za wprowadzenie w blad, rzeczywiscie poprawili to na poczatku mieli problemy z tym i nie za bardzo chcieli poprawic, ale rzeczywiscie kompiluje sie bardzo fajnie. i widac ze zrobili pare poprawek w stosunku do pierwszej wersji xdebuga 2.0
![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
xdebug niejednokrotnie pozwolił mi na znaczące zoptymalizowanie tworzonych aplikacji, i uniknięcie "wąskich gardeł".
Szczególnie miło się z nim pracuje wraz z programem ładnie wyświetlającym wyniki (jak to się kurcze nazywa? ) Całość ponoć można zastąpić przez Zend serwer (do wielu zastosowań ponoć bezpłatne) ale nigdy się z nim jakoś nie zaprzyjaźniłem. edit. kcachegrind lub WinCacheGrind - naprawdę są świetne. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:24 |