![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem. Gdy pobieram tekst z mojej bazy danych MySQL tekst nie pokazuja mi sie polksie znaki. Gdy zastosuje kodowanie : <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
to mi się pokazują polskie znaki, ale w samym skrypcie php zamiast "ź" i "ś" jest "kwadracik" Prosze pomozcie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwórz plik *.php w edytorze i zapisz w kodowaniu ISO-8859-2
Sam plik też musi mieć odpowiednie kodowanie. -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm, sprawdź czy to nie jest przypadkiem UTF-8
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zapisac kodowanie w pliku??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwórz plik w pajączku czy innym edytorze i w opcjach nastaw kodowanie ... a jak w notatniku piszesz to zoabcz podczas "Zapisz jako" czy nie masz wybranego UTF-8 jak napisał SF
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Znaczy problem wyglada dokladnie tak: w pliku index.php dopisuje w <head> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2>
i wtedy pliku index.php pokazuje sie "ś", "ź", ale jak uzyje funkcji include("bloki.php") to w pliku bloki.php ktory pokazuje sie w index.php nie mam "ś" i "ź". A jak nie ustalam kodowania wszystko jest ok, ale skoleji z bazy danych przychodza jakies ślaczki. |
|
|
![]()
|
|
No to Ci pisze 3 raz, że musisz zmienić kodowanie podczas zapisu tych plików, w których są złe znaczki.
W pajączku np. dajesz ustawienia->UstawieniaEdytora->Inne i nastawiasz Konweruj do ISO... I jak zmienisz to je musisz nadpisać. Ten post edytował Kuziu 23.02.2005, 12:18:59 -------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ściągłem pajączka i pomogło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 05:17 |