![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastrzelcie mnie Ci, ktorzy to czytają bo wiem, iż problem ten ,jak juz ktoś napisał, powtarza się co dwa dni, ale jednak jest coś nie tak, albo ja czytać nie umiem albo coś przegapiłem.
Mianowicie mam php 5.0.5 i mysql 4.1.14. Problem polega na tytm, iż po próbie połączenia się z bazą wywala jakże wszystkim już dobrze znany komunikat Fatal error: Call to undefined function mysql_connect(). Wiem co to jest i wiem co teoretycznie trzeb było zrobić, to znaczy w php.ini odhashowalem co trzeba było, dopisałem w moim przypadku linijke extension_dir="c:\php\ext", sprawdzilem tak na wszelki wypadek czy korzystam z dobrego php.ini porzprzez phpinfo ale ciągle mi wywala ten błąd. Będe wdzięczny jak ktoś znajdzie cierpliwość i mi odpisze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukaj: instalacja mysql php5
i zajrzyj do manuala, rozdzial o mysql -- opis instalacji. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie napisalem tu po to by mnie ktos zbył tekstem poszukaj sobie, przeciez nie od tego jest to forum, mam problem i zwrocilem sie z prosba o pomoc w jego rozwiazaniu. A szukac szukalem i nie znalazlem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zajrzyj do manuala, rozdzial o mysql -- opis instalacji. Manual mowi: Cytat php 5+ MySQL is no longer enabled by default, so the php_mysql.dll DLL must be enabled inside of php.ini. Also, php needs access to the MySQL client library. A file named libmysql.dll is included in the Windows php distribution and in order for php to talk to MySQL this file needs to be available to the Windows systems PATH. See the FAQ titled "How do I add my php directory to the PATH on Windows" for information on how to do this. Although copying libmysql.dll to the Windows system directory also works (because the system directory is by default in the system's PATH), it's not recommended. As with enabling any php extension (such as php_mysql.dll), the php directive extension_dir should be set to the directory where the php extensions are located. See also the Manual Windows Installation Instructions. An example extension_dir value for php 5 is c:\php\ext Note: If when starting the web server an error similar to the following occurs: "Unable to load dynamic library './php_mysql.dll'", this is because php_mysql.dll and/or libmysql.dll cannot be found by the system. Na przyszlosc radze nauczyc sie czytac. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
wiesz, jesli nie chcesz mi wprost pomóc, to prosze nie udzielaj się, nie mam czasu naprawde na zagłębianie się w niezrozumiały do końca dla mnie bełkot. a zresztą to co tu jest napisane i tak mam zrobione i nadal nie działa
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja cie nie czaje, opis podany w poscie dr_bonzo, a ty taki .....
1. w php.ini szukamy lini zawierajacej A.) extension_dir= zmieniamy ja na extension_dir = "c:\sciezka\do\katalogu\php\ext" B.) extension=php_mysql.dll i usuwamy dwa ssredini z jej poczatku (;;), jesli tam sa 2. w katalogu instalacji php musi znajdowac sie plik: libmysql.dll 3. potem prawy-klik na MojKompuer na pulpicie -> Właściwosci, zakładka Zaawansowane, na dole guzik Zmienne Srodowiskowe, tam w polu zmienne systemowe szukamy "path" i tam edytuj. na koncu jej wartosci dopisujemy (po średniku) c:\sciezka\do\katalogu\php volia (czy jakos tak) -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
ghostrider, musze Cie zmartwic ale wszystko to co napisales, to juz mam zrobione, ba, i powiem wiecej nadal nie dziala. naprawde nie mam bladego pojecia co jeszcze mozna zrobic
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skopiowac libmysql.dll do C:\Windows\
i sprawdzic jesli ruszy to problem jest w zmiennej PATH sprobuj podać sciezke w formacie DOS-owym, C:\DLUGAS~1\ .... i tak dalej dla c:\dlugasciezka powiedz jeszcze skad instalowales php, z jakiejs instalki, jak? Ten post edytował ghostrider 14.12.2005, 16:08:34 -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
wydaje mi sie, ze problem jednak leży gdzie indziej, otóż przyjrzałem się dokladniej phpinfo i wnioskuje, że (bodaj 6 linijka od góry) Configuration File (php.ini) Path powinno byc napisane (w moim przypadku) C:\WINDOWS\php.ini a jest C:\WINDOWS, czyli z tego by wynikało, że system nie widzi tego pliku pomimo, że on fizycznie tam jest. co z tym zrobić ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 21:18 |