![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Napisałem funkcję do wyliczania liczby dni roboczych (bez sobót, niedziel oraz świąt) między dwoma datami:
wywołanie: echo _workDays('2005-04-11','2005-04-20'); Z założenia pierwsza data ma być miejsza od drugiej, w innym przypadku wynik będzie ujemny (mi to rozwiązanie było potrzebne, więc tak jest. Jak ktoś chce zawsze wynik dodatni, to usunąć linijkę $ilość*=$znak i wcześniej wszystko co dotyczyło zmiennej $znak). Do liczby dni początkowa data nie jest liczona, czyli echo _workDays('2005-04-18','2005-04-19'); zwróci 1. Mam nadzieję że komuś się przyda ![]() edit: Pełna funkcja z uwzględniem świąt ruchomych znajduje się tu: http://nospor.pl/liczba-dni-roboczych-n23.html Ten post edytował nospor 10.10.2007, 15:10:56 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2005 Skąd: W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przydało się (do statystyk)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo się przydało... w sprawdzaniu terminowości zleceń serwisowych...
Duże thx i pozdro ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musialo ci sie nudzic, takie sobie, nic specjalnego. Ale jak by liczyl wszystkie dni i swieta "ruchome" to by było cos
Ten post edytował acztery 27.11.2006, 01:16:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat musialo ci sie nudzic nie, nienudzilo mi sie ![]() Pisalem to, bo mi bylo w projekcie potrzebne. Pisane to bylo dawno temu, swieta ruchome nie byly wymagane. Opublikowalem, bo a noz komus by sie przydalo. A teraz dopiero jak sie bede nudzil to dorobie swieta ruchome. ale to dopiero jak sie bede nudzil ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, a skąd wiadomo kiedy wypadnie ruchome święto w danym roku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę samodzielności: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ta_ruchome
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli wyglądana to, że większość świąt zależy od Wielkanocy, a wielkanoc
Cytat Wielkanoc - przypada w pierwszą niedzielę po pierwszej pełni księżyca po równonocy wiosennej 21 marca. To już trochę masakra ![]() Ten post edytował php programmer 27.11.2006, 10:50:11 |
|
|
![]()
|
|
Cytat To już trochę masakra no wlasnie nie, bo i na wielkanoc byl wzor. kiedys znalazlem na necie. a teraz niechce mi sie znowu szukac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 6 Dołączył: 27.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie nie, bo i na wielkanoc byl wzor. kiedys znalazlem na necie. a teraz niechce mi sie znowu szukac ![]() http://www.nmm.ac.uk/server/show/conWebDoc.350/viewPage/2 Proszę bardzo:) - I święta 'ruchome' nie powinny już stanowić problemu:) Ten post edytował uli 27.11.2006, 12:12:53 -------------------- Prawo Wylera:
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jakis czas temu potrzebowalem do jednego z projektow funkcji wyliczajacej dni robocze w danym okresie. Trafilem tutaj ![]() A oto kod:
pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Cytat ze nie masz nic przeciwko temu za ja troche zmodyfikowalem i zamiescilem wręcz przeciwnie. sam skorzystam na tych zmianach ![]() kurka, jakbym wiedzial ze w php jest funkcja easter_date() to juz sam bym to dawno zrobil. Czlowiek uczy sie cale zycie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie próbowałem użyć funkcji i niestety ma ona "błęda":
U mnie się pojawia zawsze rok 1970 (czyli zerowy dla php). Wg php.net powinno być:
Więcej błędów nie znalazłem ale jak się coś znajdzie to dam znać. PS. Dzięki za fajną funkcję |
|
|
![]()
|
|
Cytat Właśnie próbowałem użyć funkcji i niestety ma ona "błęda": Faktycznie, kajko popelnil drobny blad.Cytat Wg php.net powinno być: Twoja przeróbka też niestety nie jest poprawna. Nie uwzględnia ona, ze mozemy liczyc daty nie z tego roku.Poprawna i zoptymalizowana wersja funkcji znajduje się tu: http://nospor.pl/liczba-dni-roboczych-n23.html -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2007 Skąd: z zadupia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę czuję się jak archeolog odkopując stary temat, ale szukałem (pewnie słabo) rozwiązania i nie znalazłem a może takowe istnieje, jest proste i nie będę musiał wyważać otwartych drzwi.
Chodzi o stworzenie daty z posiadanego dnia roboczego (w formacie 3 znakowym), ewentualnie zamianie dnia roboczego na kolejny dzień roku. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 7.09.2007 Skąd: z zadupia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrzyłem na to i byłem przekonany, że to kolejna funkcja do obliczania ilości dni pomiędzy datami a tu...
![]() Dziękuję bardzo - przyda się. A jednak za szybko się ucieszyłem. Ale spróbuję na bazie tego zrobić co mi potrzeba. Dla mnie wprowadzony musi być 1 argument - dzień roboczy w formie 3 znakowej (ew. drugi - rok) i wynikiem powinna być data, którą dany dzień w danym roku reprezentuje. Stworzyłem coś takiego na bazie tego co podawałeś:
Dodałem Zielone Świątki do dni wolnych. Nie jestem jeszcze pewien tego, czy zwracany index nie powinien być o 1 większy (bo liczba dni w roku z "z" zaczyna się od 000), ale dla mojego zastosowania jest ok. Jeszcze jak usunie się "$weekDay==6" to soboty stają się również dniami roboczymi. Ten post edytował buul 8.01.2014, 07:56:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 15:12 |