![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie odnośnie potwierdzenia zalozenia kąta. Nigdy jeszcze takiego czegoś nie robiłem i nie wiem jak się za to zabrać. User zakłada konto i musi potwierdzić rejestrację klikają na link przesłany emailem. TYmczasen nie wiem na jakiej zasadzie wygenerowac token. Podzielcie sie swoim doświadczeniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz np. za pomocą md5() zakodować login jaki wybierze i uciać to do np. 8 (czy tam ilu Ci siępodoba) znaków
ps. i zmień te kąta na konta Ten post edytował bronx 22.03.2006, 18:02:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"kąta"? no Boga... <załamka> kąty to masz w pokoju, albo w geometrii, a to są KONTA. dżizas.
dokladnie tak jak bronx - uzyj juz posiadanych danych, ale powiekszylbym to ilosc wjesciowych danych. np. md5() z login+data zalozenia konta -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat md5() z login+data zalozenia konta A jak kliknie user to co ? Wejdzie na strone gdzie odczytam kilka tysiecy userow i w petli, bede je kodowal md5 a potem porownywal ? Troche to straszne. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Apo @ 2006-03-22 19:12:41) Cytat md5() z login+data zalozenia konta A jak kliknie user to co ? Wejdzie na strone gdzie odczytam kilka tysiecy userow i w petli, bede je kodowal md5 a potem porownywal ? Troche to straszne. masz w tabeli nazwe usera, haslo i inne rzeczy oraz najwazniejsze ten wlasnie kod ktory wyslales do usera orazs pole "aktywne" (z domyślnym ustawieniem na 0 ) i teraz gdy user kliknie w dany link ty go na odpowiedniej stronie pobierasz i szukasz rekordu gdzie przesylany kod jest taki sam jak ten w bazie i w tym konkretnym rekordzie zmieniasz pole "aktywny" na 1. i czy to jest aż takie straszne ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bronx: pole "aktywne"? po co? gdy logujemy sie a "lastlogin is null" wymagamy kodu.
@Apo: zwykle potwierdzenie rejestracji to kod + login/email. i wlasnie po emailu/loginie identyfikujesz usera. a kodem wersyfikujesz poprawnosc. wuala. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(Vogel @ 2006-03-23 00:23:18) @bronx: pole "aktywne"? po co? gdy logujemy sie a "lastlogin is null" wymagamy kodu. to nie jest zbyt dobre rozwiązanie... przecież samo "uaktywnienie" konta nie musi od razu oznaczać samego logowania się, prawda ? uaktywnienie konta to jedno a zalogowanie (podczas którego zapiszesz date logowania) to drugie.... oczywiście wszystko zależy od wizji samej osoby piszącej dany skrypt ![]() ![]() Ten post edytował bronx 22.03.2006, 23:39:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawilem, kONto.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
no generalnie robie tak (i nie tylko ja) ze aktywacja konta loguje uzytkownika.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 15:50 |