![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php-GTK może i jest daleko za konkurentami, jak PyGTK, ALE nie wciskaj mi tutaj że samo GTK jest daleko w tyle za takim szajsem jak Swing. Nie znam się na .NET, QT ani wxWidgets, ale w Swingu akurat robiłem dość dużo - i na prawdę chce się płakać. Co ma Swing czego nie ma GTK??
Co do drugiej części twojej wypowiedzi, Krolik, to php to wciąż język stworzony do aplikacji webowych, który przypadkowo jest na tyle dobrze zbudowany że można nim osiągnąć wiele więcej - ale nie porównuj go proszę do serwerów aplikacyjnych bo to nie jest ta klasa. php jest genialne dla sieci - w przyszłości prawdopodobnie też dla szybkich hacków GUI (php-GTK2) ale nie więcej. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytalbys 2 posty wczesniej to bys wiedzial, kto tu zaczal rzucac "systemami rozproszonymi".
![]() -------------------- Projekty: PLAY, optymalizator baz danych
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krolik masz rację
![]() Bella, mega LOL ![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawno bylo mi dane uczestniczyc w konferencji microsoftu, ktora to zorganizowano z okazji wygrania przez jedna z politechnik konkursu Codeguru.
Choc jestem zwolennikiem php to prezentowane metody budowy aplikacji sieciowych .NET (nie koniecznie ASP) zrobily na mnie wilekie wrazenie. Chodzi mi zwlaszca o MSNQ ktory jest bodaj najnowszym wynalazmiem microsoftu a od innych rozwiazan wyroznia go kolejkowanie, ktore (jak mi wmawiano) pozwala na stabilna prace aplikacji nawet przy bardzo duzym obciazeniu serwera i nie pozwala do jego przeciazenia. Choc nie jestem ekspertem w tej dziedzinie zrobilo to na mnie wraznie. Odnosnie Javy to wg. mnie dobrze jest jej sie nauczyc zeby wprowadzac rozwiazania obiektowe do php. ![]() -------------------- Jeśli życie to kara to nieźle nabroiłem ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Squid, popieram, odkąd nauczyłem się Javy, moje zrozumienie zalet php wzrosło o parę poziomów
![]() -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bela_666 @ 2005-01-06 21:34:34) Dlatego uzywa sie takich narzedzi jak chociazby IntelliJ IDEA czy NetBeans ![]() Ten post edytował Seth 7.01.2005, 08:18:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(bela_666 @ 2005-01-06 21:34:34) Taki mały OT: strasznie mnie to rozbawiło. Jest to typowy żart dla programistów ale tylko Javy. Faktycznie coś w tym jest, wiedzą o tym tylko Ci, którzy próbowali zrobić bardziej zaawansowany wygląd a na koniec wszystko się sypało ![]() Ten post edytował Dawid Pytel 8.01.2005, 00:24:55 -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, z asp raczej nie pracuje, bo teraz jestem zafascynowany php, ale plusami są na pewno:
-wieloplatformowość -można łączyć go z C#, C++, Visual basic i inne "dziecinki" microsoftu -ogrone mozliwości Wad nie wymiuenię, gdyż nie namierzyłem ich zbytnio ![]() ![]() php za: -łatwość użytkowania i nauki -szybko się rozwija -równioeż dużee możliwości -jest w pełni darmowe ![]() Z javą nigdy niue miałem styczności, więc to by było na tyle Pozdrawaim,mateo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 11.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Jabol @ 2003-11-21 20:54:12) btw. a co z CGI ( perl, python, a nawet C ) i rozwiązami dedykowanymi - serwer jako część aplikacji? O takim np. pythonie słyszałem tylko dobre rzeczy. Bardzo łatwy, czytelny, wydajny i całkiem sporo możliwości ma ponoć. CGI ma wiele możliwości głównie dzięki uniwersalności wyboru języka odpowiedniego do wykonania danego zadania. Jednakże jest tutaj poważna wada - przy wielu zapytaniach na serwerze zostaje uruchomionych wiele wątków; ASP przetwarzany jest przez wyznaczony moduł serwera obecny przez cały czas w pamięci. Ma to niebagatelny wpływ na szybkość ładowania stron oraz obciążenie serwera. -------------------- Slackware Linux - beacuse it works.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boze! (przepraszam za wzywanie imienia Pana na daremno ;-) Ten temat jest niemal tak stary, jak moja znajomość php (no troszke przesadzilem), a tu stale trwaja spory. Ten temat zdecydowanie juz dawno powinien trafic do Hydeparku. Pozdrawiam wszystkich fanow php - Wasz glos zacheca do dalszego rozwijania tego jezyka. Przeciwnikow tez pozdrawiam. Z kolei Wasz glos zacheca do takiego rozwijania jezyka php aby niczym nie ustepowal, podobnym rozwiazaniom. Tak czy inaczej wszyscy pracujemy na rzecz php!
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(jslodki @ 2005-06-11 19:53:58) ASP przetwarzany jest przez wyznaczony moduł serwera obecny przez cały czas w pamięci. Ma to niebagatelny wpływ na szybkość ładowania stron oraz obciążenie serwera. W php też można zastosować podobne rozwiązanie - praca w trybie FastCGI. Jest to mało popularne - niestety, ale to efekt wszelkich LAMP itp tworów. Developerzy i "developerzy" najcześciej stosują domyślne instalacje środowiska pracy, a to poważny błąd - warto poznać od środka narzędzie, a nie tylko je stosować. Apche wspiera FastCGI a dla tych którzy mają chęci polecam Lighttpd - http://www.lighttpd.net/ - serwer WWW, który wspiera FastCGI, jest mały szybki i pozbawiony zbędnego balastu. -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2003 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Krolik @ 2005-01-04 14:16:29) php to nawet nie porzadny serwer aplikacyjny a co dopiero do systemow rozproszonych. Wiec nie przeginajcie. Jeśli sie potrafi i wie jak to można wiele rzeczy napisać w php, zaczynając od systemu tranzakcyjnego, poprzez np.: http://www.zend.com/php5/contest/contest.php?id=138&single=1 (kiedyś napisany projekt przez znajomego, zachacza o rozproszoność) Ten post edytował matipl 28.01.2006, 22:09:34 -------------------- Mateusz 'matipl' Kamiński
WWW - http://matipl.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja od Javy uciekłem, a zaznajomiłem się z nią bardzo wcześnie, od tamtego czasu namnożyło się klas itd, ale wady ciągle takie same: powolność, niekompatybilne maszyny javy (co z tego że java jest niby kompatybilna między różnymi OSami jeśli każda wersja JVM jest sama w sobie małym OSem), badziewne GUI - dopiero ostatnio zaczęli Swinga dopieszczać wizualnie, ale przemilczę efekty tych starań
![]() Wynalazkami Microsoftu się troche bawiłem i hmmm fakt czasem robią one to co mają robić, ale ja już na sam widok takiego potworka jak Visual Basic mam zawroty głowy ![]() ![]() ![]() php cóż, lekki, szybki, klarowny, darmowy, o sporych możliwościach. Najśmieszniejsze jest to że Sun oficjalną www ma zrobioną w php ![]() edit: O jakim CGI piszecie (no pewnie mozna i tak). Ale php od dawna przecież chodzi jako osobny moduł serwera, mało tego skrypty są trzymane w pamięci już po skompilowaniu i odpalają się jako osobne wątki czyli to czego ASP dorobiło się dopiero niedawno. Ten post edytował doc 13.04.2006, 00:36:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edit: \\ musze wiecej myslec za nim cos napisze.. ale pisze tylko wtedy jak mi sie nudzi i nie mysle.. tekst byl bezwartosciowy co najwyzej prowokacyjny.. to moje subiektywne emocjonalne podejscie i go kasuje zeby za duzo podniet nie bylo od strony userow bo nie o to mi chodzilo...
Ten post edytował emp 14.04.2006, 20:31:50 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 0 Dołączył: 24.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat na microsofa to wiadomo lache klade wole free software. Jeśli chodzi o platformę Microsoft .NET to jest ona darmowa. Płaci się jedynie za system operacyjny Windows, choć można także korzystać z MONO, które się dość szybko rozwija, proponuje potestować.Co do reszty tekstu sz.p. EPM się nie wypowiadam bo styl pisania mówi sam za siebie. PS. Proponuję odwiedzić stronę BYKOM-STOP -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Co myślicie o Delphi?
2. Gdzie mógłbym zobaczyć jakieś krótkie, przykładowe aplikacje napisane w ASP? (kod) PS. Czy programy pisane w NET Framework kompiluje się do postaci exe? Bo z tego co czytam na stronie MS to jest to kod pośredni. Czyli żeby zadziałał program to trzeba zainstalować biblioteke. Coś ala Java. Chyba lepsze C++ Ten post edytował J4r0d 30.05.2006, 21:39:11 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Należy jeszcze wspomnieć o tym, że ostatnio M$ udostępnia za darmo Visual Studio w wersji Express. I że w połączeniu z .NET 2.0 środowisko to daje takie możliwości jakie będzie oferowało Zend Studio za jakieś 7 lat (w [połączniu z php 8.0 zapewne
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@J4r0d:
Ad 2. http://samples.gotdotnet.com/quickstart/aspplus/ (przyklady do wersji ASP.NET 1.1 w 2.0 duzo sie zmienilo). Co do kompilacji do nie jest to kompilacja do psotaci exeka a biblioteki .NETa (dll). Kompilacja nastepuje podczas pierwszego uruchomienia strony. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 13:15 |