Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

11 Stron V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Porównanie PHP, ASP, Java
mateuszkrzeszowi...
post 6.01.2004, 16:53:08
Post #41

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Przyczyn dla których Linux nie jest popularny jako system do wszystkiego (jak Windows) jest wiele. Ta o której piszesz nie jest może najistotniejsza, ale praca pod nim nie należy do najprzyjemniejszych.

Dlatego nawet ty go nie używasz na komputerze z którego teraz korzystasz.

IE jest tylko dodatkiem do niezbyt taniego systemu operacyjnego. Tak samo NN.

Cieszę się że jest darmowe oprogramowanie ale z punktu widzenia mojego przyszłego obecnego zawodu i zarabiania na chleb po studiach zależy mi na tym (wstyd się przyznać) aby proporcje między darmowym i płatnym softem nie zmieniły się za bardzo.

Przez małe/średnie projekty rozumiem przede wszystkim projekty relatywnie tanie (kilkadziesiąt tysięcy złotych?) i bez znaczenia strategicznego czy to dla dużej korporacji czy dla jakiegoś państwa.

IDE przynajmniej mi pozwala skupić się na problemach dotyczących tego nad czym aktualnie pracuję a nie nad problemami związanymi z budowaniem interfejsu itd. (spłycam i skracam)
Go to the top of the page
+Quote Post
Seth
post 6.01.2004, 16:54:49
Post #42

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Co do drugiej części, o ile wiem w porównaniu do ASP php jest "zgodny" z NASA (szybciej. lepiej, taniej). Co do miliarda zapytań, to  chyba już można napisać własny serwer w C, czy innym języku (chodżby Java daje pewne możliwości napisania).  A jeśli chodzi o witryny to patrz tutaj: Wynik z Googla

Ke ? smile.gif

Cytat
o ile wiem w porównaniu do ASP php jest "zgodny" z NASA (szybciej. lepiej, taniej).

Akurat to sie tyczy asp.net winksmiley.jpg a nie php smile.gif
+Quote Post
Cudi
post 6.01.2004, 17:09:01
Post #43

Administrator planeta/IRC

-----

Cytat
A jeśli chodzi o witryny to patrz tutaj: Wynik z Googla.

To akurat nie było najlepsze porównanie dla php, zobacz sobie te wyniki, i porównaj ilość z wynikami php :/

--------------------
"Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog
+Quote Post
bumelang
post 6.01.2004, 20:13:04
Post #44

-----

Cytat
Narpiew o szkoleniach -> ja akurat należę do ludzi którzy lubią być uczeni przez profesjonalistów, mi rozmowa z poważnym developerem da więcej niż kopanie w książkach manualach i necie.

Widzisz, Mateuszu, tylko że to jest forum php, tu się mówi o php, a php jest proste. Wręcz bardzo proste. Być może wydaje się trudne dla początkujących adeptów sztuki programowania, ale przeszkodą nie jest sam język, tylko brak doświadczenia i oni też sami do tego dojdą. Nauka nowego języka komuś, kto zna już ich pięć, zwłaszcza takiego języka jak php, nie zawróci głowy nawet na tydzień - a będzie pięknie pisał w php z wykorzystaniem wszystkich zdobyczy PHPowskiego świata.

Bo prawda jest taka, że to nie kursy i IDE uczynią z Ciebie programistę, ba - nawet nie studia informatyczne, na których możesz się prześizgnąć umiejąc po 5 latach _praktycznie_ nic - tylko sposób w jaki myślisz, w jaki pracujesz, z iloma problemami się stykasz podczas tej pracy...

A teraz z innej beczki? Czy naprawdę wierzysz, że jakiś pracodawca będzie sobie zawracał cztery litery wysyłaniem _absolwenta_ na szkolenie w php, skoro do jego drzwi już puka kilkuset, którzy go mają w małym palcu?

Cytat
IDE przynajmniej mi pozwala skupić się na problemach dotyczących tego nad czym aktualnie pracuję a nie nad problemami związanymi z budowaniem interfejsu itd. (spłycam i skracam)

Ojoj... chyba Ci się trochę pojęcia poplątały. Może na kurach ktoś Ci powie co to jest RAD i czym się różni od IDE, bo pewnie gazet informatycznych też informatycy nie czytają.

Cytat
Nie widziałem dobrej, zaawansowanej książki do php niestety (w Polsce ale niekoniecznie po Polsku). Może słabo się rozglądam. A do JSP conajmniej kilka.

Czy Ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Zaawansowana książka do Smarty dla javy/serwletów? Jakbym się postarał, to bym całą tą "zaawansowaną" wiedzę zawarł na 1 stronie A4.
+Quote Post
Seth
post 6.01.2004, 22:06:48
Post #45

-----

Cytat
Być  może wydaje się trudne dla początkujących adeptów sztuki programowania, ale przeszkodą nie jest sam język, tylko brak doświadczenia i oni też sami do tego dojdą. Nauka nowego języka komuś, kto zna już ich pięć, zwłaszcza takiego języka jak php, nie zawróci głowy nawet na tydzień - a będzie pięknie pisał w php z wykorzystaniem wszystkich zdobyczy PHPowskiego świata.

Bo prawda jest taka, że to nie kursy i IDE uczynią z Ciebie programistę, ba - nawet nie studia informatyczne, na których możesz się prześizgnąć umiejąc po 5 latach _praktycznie_ nic - tylko sposób w jaki myślisz, w jaki pracujesz, z iloma problemami się stykasz podczas tej pracy...

Calkowicie sie z Toba zgadzam.
Tak jak technik rysunku mozna sie nauczyc tak doboru kolorow, "insynktu malarskiego" itp. sie nie da.

I tu taka mala dygresja: jezeli komus nie idzie php mimo, ze przeczytal kursy to IMO programowanie nie jest tym czym pwoineien sie zajmowac.
Gdyz php sam w sobie jest prosty, a nauczenie sie podstaw to kwestia kilku dni jednak problem polega na rozwiazywaniu problemow - logicznym mysleniu - co jest czynnikiem wrodzonym, a nie nabytym.
+Quote Post
Luke
post 6.01.2004, 22:17:35
Post #46

-----

Przyglądam się tej dyskusji już od dłuższego czasu i odważę się napisać że do niczego ona nie prowadzi ... Myślę że jest to nieodpowiednie miejsce na prowadzenie tego typu rozmów. Wśród 3596 użytkowników jest 99 % osób które w ogóle nie miały styczności ani z platformą .NET ani z Javą Każdy z 3596 użytkowników przyzna ze (w dużym uproszczeniu), że php jest fajne, łatwe, użyteczne i przyjemne. To fakt, tak jak faktem jest ze zainteresowanie i liczba użytkowników php będzie stale rosnąć w bardzo szybkim tempie ... Dlaczego jego popularność wzrasta tak szybko?

[php:1:602ee695b3]
<%
Initfileobject
Set Fil = FileObject.OpenTextFile(Server.MapPath("data")&"datafile")
datavar = Fil.ReadLine
CloseFile Fil
Set Fil = Nothing
Set FileObject = Nothing
%>
[/php:1:602ee695b3]

[php:1:602ee695b3]<?php
$fil = fopen("data/datafile","r");
$datavar = fgets($fil);
fclose($fil);
?>[/php:1:602ee695b3]

Widzę również, że niektórzy panowie odbiegli zupełnie od tematu ... Potok myśli zamienił się w rwącą rzekę ...

___
[scanner] Poprawiłem BBCode w pierwszym listingu

--------------------
<span style="font-weight: bold;">Open Source Enterprise Content Management</span>
+Quote Post
menic
post 6.01.2004, 22:20:32
Post #47

-----

Jednak po coś studia są, no i są ludzie mądrzejśi od nas winksmiley.jpg
Nam wydaje sie ze wiemy dużo, az tu nagle przychodzi ktoś madrzejszy wywala jakis kosmiczny wyklad nt. czegos tam a nam szczena w dół. winksmiley.jpg
Logiki też sie trzeba uczyć. Sama z siebie tak nie przyjdzie, podobnie jak grafika. To ze ktoś ma talent, to jeszcze tylko połowa sukcesu. Ten talen trzeba sie jeszcze nauczyć wykorzystywać :!:

--------------------
Jak masz cos zrobic dobrze...
...To musisz zrobić to sam.

Uchwycić moment...
+Quote Post
Seth
post 6.01.2004, 23:27:36
Post #48

-----

Luca: i cala prowkacje djabli wzieli winksmiley.jpg Tak to mozna bylo sobie podyskutowac a tu... ;>

Ale nawiazujac do tego co napsiales: to temato nie jest do konca zbedny bo ktos kto przeczytal kilka pierwszych posotw moze sobie uswiadomi, ze jest cos poza php i to znacznie lepsze. A wtedy moze zacznie sie tego uczyc.
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 7.01.2004, 01:30:17
Post #49

-----

Cytat

A gdzie napisałem że kursy + IDE? Oczywiście że dziubanie w klawiaturę (lub raczej ślęczenie nad kartką lub spacery lub cokolwiek innego co kto lubi) to najlepszy sposób na dobre pomysły i rozwój.

Cytat
A teraz z innej beczki? Czy naprawdę wierzysz, że jakiś pracodawca będzie sobie zawracał cztery litery wysyłaniem _absolwenta_ na szkolenie w php, skoro do jego drzwi już puka kilkuset, którzy go mają w małym palcu?

Sam chcę się wysłać! Nie chcę nikogo nakłaniać do płacenia mi -> lubię seminaria, można na nich zetknąć się z problemami z którymi dotychczas styczności się nie miało! To takie forum, tylko że skondensowane. Już była mowa o supporcie. Nie ma? Zróbmy go sami! Dla mnie wzorem cnót wszelakich jest www.devarticles.com. Wszystko po łebkach, jak mnie coś zainteresuje to sobie doczytam bo zazwyczaj wiem gdzie. Nie będę grzebał w dokumentacji np: apache'a bo mnie to nie kręci (jestem wyjątkiem?).

Cytat
Ojoj... chyba Ci się trochę pojęcia poplątały. Może na kurach ktoś Ci powie co to jest RAD i czym się różni od IDE, bo pewnie gazet informatycznych też informatycy nie czytają.

Ano poplątały... Kolo i IP się zbliża a tu taka wpadka... smile.gif

Cytat
Czy Ty w ogóle wiesz, o czym piszesz? Zaawansowana książka do Smarty dla javy/serwletów? Jakbym się postarał, to bym całą tą "zaawansowaną" wiedzę zawarł na 1 stronie A4.

To napisz taki artykuł, czemu nie? Brakuje mi opisu php jako całości, jego zalet, wad, ciekawych rozwiązań z wykorzystaniem php. Wiem że jest szybki, łatwy, ma spore możliwości. Ale nie nieograniczone. Gdzie jest granica?
Załóżmy że wiem czego nie napiszę w Java'ie, czego nie napiszę w C++, albo może inaczej - co lepiej pisać w tym a co lepiej w tym. Z dobrego podręcznika można się takich rzeczu dowiedzieć. I o to właśnie mi chodzi. O podręcznik/źródło php z punktu widzenia inżynierii programowania a nie kodowania. Bo jak sam zauważyłeś przy którymś z kolei języku to przestaje być problemem.

Mi chodzi o "routines" (jakoś nie mogę znaleźć miłego polskiego odpowiednika) w stylu:
"W plikach nagłówkowych umieszczesz to a raczej raczej nie to."
"Dobrze by było gdyby napisy przechowywać tak, bo jak nie to będzie chodzić wszystko o pół promila wolniej".

P.S.
Jeszcze raz -> gdzie jest granica? Kiedy należy sobie powiedzieć że php się nie nadaje? Nie chcę zaczynać aplikacji w jednym języku a kończyć w drugim, ot co.

P.P.S.
O jakości "wolnego i nieskrępowanego" tworzenia kursów... (ostrzegam że się czepiam, wrażliwi nie czytać)
Myślałem że przeczytałem ciekawy artykuł (to było jakiś czas temu) http://webcity.php.pl/webcity/artykuly.php/t/37 a jako że jestem uperdliwy postanowiłem sprawdzić jak to co pisze autor ma się do rzeczywistości. Dziwne wydało mi się że napis ma różną wielkość od napisu itd, przeca i tak gdzieś w pamięci musi to siedzieć. No i wyniki niespecjalnie mnie zaskoczyły. Plz, sprawdźcie jak macie czas i ochotę.
+Quote Post
bumelang
post 7.01.2004, 12:07:41
Post #50

-----

Cytat
Przyglądam się tej dyskusji już od dłuższego czasu i odważę się napisać że do niczego ona nie prowadzi ... Myślę że jest to nieodpowiednie miejsce na prowadzenie tego typu rozmów. [...] Widzę również, że niektórzy panowie odbiegli zupełnie od tematu ... Potok myśli zamienił się w rwącą rzekę ...

To jest IMHO bardzo dobre, jeśli dyskusja schodzi na tematy ogólne. Jak ktoś nie czuje potrzeby czytać, to po prostu niech nie czyta. Poza tym, co napisał Seth, autor wątku i tak już dostał odpowiedź (a przynajmniej pewnie już referował swóje porównanie) więc przynajmniej można sobie trochę poględzić smile.gif Oprócz tego porównanie w stylu "A jest prosty", "B jest szybki" to wierzchołek góry lodowej. Do jednego garnka z tymi argumentami możnaby wrzucić: "jest popularny", bo jest równie miarodajne. A ta dyskusja ma szansę rzucić trochę realnego światła na problem, nawet jeśli jest przepleciona odrobiną emocji.

Cytat
Nie będę grzebał w dokumentacji np: apache'a bo mnie to nie kręci (jestem wyjątkiem?).

Raczej nie, choć ja bym się pod tym nie podpisał. Nie powiem, że mnie to kręci ale manual zwyczajnie wypada przeczytać. Na oko 90% ruchu na forach technicznych to rzeczy, które są w manualu. Ale jeśli są chętni, zeby odpowiadać na takie pytanie - to oczywiście nie ma w tym nic złego.

Cytat
To napisz taki artykuł, czemu nie? Brakuje mi opisu php jako całości, jego zalet, wad, ciekawych rozwiązań z wykorzystaniem php. Wiem że jest szybki, łatwy, ma spore możliwości. Ale nie nieograniczone. Gdzie jest granica?

Chyba źle mnie zrozumiałeś - mówiłem o ściągawce z JSP, a nie o porównaniu Java/php/ASP smile.gif.

Cytat
Załóżmy że wiem czego nie napiszę w Java'ie, czego nie napiszę w C++, albo może inaczej - co lepiej pisać w tym a co lepiej w tym. Z dobrego podręcznika można się takich rzeczu dowiedzieć.

Naprawdę tak myślisz? Moim zdaniem trzeba najpierw trochę osobiście przypatrzyć się danej technologii - ot co. Bo np. Marty Hall w książce pt. "Java Servlet i JSP" pisze:

"php jest darmową technologią o ogólnie dostępnym kodzie źródłowym [...] a pisane w nim programy umieszane są bezpośrednio w kodzie dokumentów HTML. Zaletą JSP w stosunku do php jest tworzenie dynamicznych części dokumentu za pomocą języka Java [...]"

Jak widać argumentacja jest powalająca. A dalej następuje redundantne gadanie o niczym, pełne błędów wynikających z ewidentnego nie używania danych technologii (poza Javą oczywiście) w praktyce. A To książka spod znaku SUN, więc pewnie profesjonalna.

Cytat
Mi chodzi o "routines" (jakoś nie mogę znaleźć miłego polskiego odpowiednika) w stylu:
[...] "Dobrze by było gdyby napisy przechowywać tak, bo jak nie to będzie chodzić wszystko o pół promila wolniej".

Moja książka do php (zdaje się "php i MySQL - Tworzenie stron WWW" - z takim wózkiem na okładce, bo autora nie pomnę) to miała, a to było już ze 2 lata temu - domyślam się, że i dzisiejsze to mają.

Cytat
P.S.
Jeszcze raz -> gdzie jest granica? Kiedy należy sobie powiedzieć że php się nie nadaje? Nie chcę zaczynać aplikacji w jednym języku a kończyć w drugim, ot co.

Sęk w tym, że nie ma jasnej granicy. Bo np. olbrzymie allegro.pl świetnie chodzi na php a idea.pl dławi się na Javie, tudzież sms.idea.pl na ASP. A znowu gazeta.pl jest zawsze podawana jako przykład udanego wdrożenia Javy - i to wręcz już całego J2EE, z serwerami cache'ującymi Oracle i całą resztą (swoją drogą ciekawe, co developerzy Allegro o tym wyborze by powiedzieli z perspektywy).

Moim zdaniem, i to tak na oko, 98% wszystkich projektów WWW da się zrobić w php. Przyczyny, dla których pozostałe 2% nie można podzielić na zagadnienia: skalowalności (być może allegro jest jeszcze za małe, ale taki np. Amazon.com chodzący na php?) i łączenia z innymi aplikacjami, które Javie idą bardzo dobrze, zwłaszcza natywne EJB, czy ponoć super wydajne WebServices. Napisałem o Javie, ale to tylko dlatego, że z .NET nigdy się nie zetknąłem. Podejrzewam, że powody są zbliżone.

Ale to tak technicznie rzecz ujmując, bo to, że się DA to jeszcze o niczym nie świadczy. W praktyce ktoś kto raz pisał w Javie powie Ci, że to jest znakomity przeskok, ponieważ piszesz aplikację, a nie zbiór stron php. I ta aplikacja jest cały czas w pamięci, wymienia ze sobą dane. Ile korzyści wynika już z tego - latwość modelowania, łatwiejsza izolacja, mapowania obiektowo-relacyjne. A poza tym wiele innych, drobniejszych powodów - Struts na przykład, który sprawia, że waliduje się formularz nie pisząc ani jednej linijki kodu (tylko trochę XML'a).

I teraz idźmy tym tropem: w Javie są obiekty; co więcej - w Javie są wszędzie obiekty, bo proceduralny kod w ogóle nie isnieje. Te obiekty są (jeśli chcą) trwałe podczas życia aplikacji, automatycznie się testują (co prawda te PHPowskie też, ale JUnit jest w powszechnym używciu, a PHPowskich klas testujących jescze w praktyce nie widziałem), są rozbudowane, "same" mapują się na bazę danych. A za tym idzie olbrzymi skok w łatwości pracy w grupie nad projektem, w projektowaniu aplikacji i łatwości późniejszych zmian.

Ale są też bardziej poważne argumenty. Np. Bruce Eckel pisze, że projekt w C załamuje się ostro powyżej iluśtam tysięcy linii kodu, bo brakuje przestrzeni nazw. To jak mniemam da się też podciągnąć do php.

Reasumując php to prosty język do nie koniecznie trywialnaych, ale relatywnie prostych zastosowań. Nieliczne próby pisania dużych aplikacji Web (co podkreślam, bo duża aplikacja Web jest pikusiem przy dużej aplikacji przed duże A dla jakiegoś banku) w php się oczywiście zdarzają, ale generalnie w większych projektach php jest złym wyborem, bo kod zaczyna stawać się niejasny, a developerzy zaczynają się gubić. Sam tego doznałem i nie polecam. Ale będę dalej twardo pisał w php wszystko, co nie jest bardzo skomplikowane i za co mi odpowiednio zapłacą winksmiley.jpg, bo w tym się proste aplikacje po prostu dobrze pisze.
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 7.01.2004, 14:19:05
Post #51

-----

To się nazywa odpowiedź na pytanie.
+Quote Post
kicaj
post 7.01.2004, 16:32:12
Post #52

-----

Cytat
...Ale nie lepiej ustawić się na jednej platformie(najlepszej) i tam sie rozwijać? biggrin.gif

Bo samo php to zamalo...
Trzeba umiec kilka jezykow zeby dostac, np. prace
Byl o tym topic na forum, ze z samego php sie nie wyzyje... poszukaj

--------------------
PHP Developer

"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola
+Quote Post
jasc
post 1.02.2004, 18:27:13
Post #53

-----

No więc podsumowując, który język (php, CGI, ASP, JSP czy CFM) jest najszybszy, najbardziej przejrzysty i najbardziej elastyczny?questionmark.gif Który najprostrzy?questionmark.gif

Aha i czy są jakieś parsery konwertujące skrypt np. z ASP do php?
+Quote Post
Seth
post 1.02.2004, 18:38:51
Post #54

-----

Cytat
No więc podsumowując, który język (php, CGI, ASP, JSP czy CFM) jest najszybszy, najbardziej przejrzysty i najbardziej elastyczny?questionmark.gif Który najprostrzy?questionmark.gif

Najszybszy: ASP.NET - nie wiem czy JSP nie jest prownywalne ale z tego co mi wiadomo to asp.net na tym polu jest bardzo dobre - kod kompilowany jest do postaci bytecodeu (IL) przetrzymywanego w cacheu IISa.
Najbardziej przejzysty: JSP, ASP.NET
Najbardziej elastyczny: JSP, php (jezeli pomineli bysmy to, ze dziala tylko na platformie MS to i ASP.NET)
Najprostszy: php, CGI

O CFM sie nie wypowiem bo go na oczy nie widzialem winksmiley.jpg

Cytat
Aha i czy są jakieś parsery konwertujące skrypt np. z ASP do php?

Jest kilkanascie. Np ten: http://asp2php.naken.cc/
+Quote Post
Jabol
post 1.02.2004, 20:28:15
Post #55

-----

boli mnie, że konwertujecie cgi do cgi, a nie rozbijacie na pare oddzielnych kawałków. Bo ostatio troszkę siedziałem w pythonie i uważam ten języka za naprawdę genialny ( prosty, elastyczny i przyjemnie sie w nim pisze ). Podczas gdy o perlu tego już nie można powiedziec. A dla Was wszystko jedno sad.gif . Jest oprócz tego jeszcze C, które jest natomiast bardzo szybkie.
Osobiście wróże pythonowi sporą przyszłość ( tym bardziej, że ma bardzo dobre api do dokowania w innych aplikacjach, np. w c ).
I na dodatek jego prostota wcale nie ujmuje mu możliwości ( które są dużo większe niż np. w takim php ).
+Quote Post
Yacho
post 5.02.2004, 15:34:53
Post #56

-----

Wiec moze ja sie wypowiem o php w ktorym pisze troszeczke jestem mocno newbie i moze moja perspektywa tez sie przyda wiec tak

- php daje wolnosc (deklarowanie zmiennych - poniewaz mialem wczesniej kontakt z TP to takie rozwiazanie bylo dla mnie sporym zaskoczeneim)

- Podstawowe funkcje sa proste za pomoca kilku prostych funkcji mozna zrobic calkiem zaaawansowane rzeczy
-niezaleznosc od platformy
-DOKUMENTACJA
- w wiekszosci problemow pomagaja dobrzy ludzie z php.pl- w innych jezykach to juz nie tak latwo winksmiley.jpg
- ogolnie najpopularniejszy a wiadomo ze wyprobowane sposoby sa z reguly najlepsze
- rozszerzalnosc dynamika rozwoju..
- wykracza poza ramy przegladarek.... odpowiednio napisane skrypty php moga zastepowac nawet linuxowe skrypty bashowe winksmiley.jpg (no moze nie calkiem ale jednak snitch.gif)

Wady to chyba tylko oddzielenie php od reszty :/
+Quote Post
Użytkownik
post 5.02.2004, 22:23:38
Post #57

-----

Bumelang(nie cytuje, żeby nie zajmować miejsca).

php - Personal Hipertext Procesor
Personal - tu chyba chodzi o skierowanie tego do jednostki, niż do wielkich korporacji
Hipertext - mi kojarzy się jednoznacznie z HTML'em

Czyli wynika z tego, że php jest przeznaczony do "jednorazowego" użytku w celu generowania HTML'a. Nie wiem, na ile potężne są serlwlety Javy, ale w samej Javie można napisać serwer, a same serwlety, z tego co wiem, są komercyjne (płaci się za "nakładke" na serwer, czy coś takiego).

Mówisz, że w Javie są obiekty. Czasami prościej obejść się bez obiektow np.:
Obiekty (Java):
Kod
public class Witaj {

Public static void main {

System.out.print("Witajcie");

}

}

Procedury (BASIC):
Kod
print "Witajcie"

Kod strukturalny zajmuje trochę mniej miejca nie negując jego czytelności.

Dla porównania podam 2 przykładowe, proste skrypty:
php
[php:1:b629ceb59a]
<?php
if ($_COOKIE['coś']) {setcookie('coś', $_COOKIE['coś']++, TIME()+1000000);}
else {setcookie('coś', 1, TIME()+1000000);}
?>
jakiś text HTML
<?php
print "Odwiedzasz tą strone $_COOKIE['coś'] razy";
?>[/php:1:b629ceb59a]
JAVA (całkowicie na moim wyobrażeniu, jednak podejrzywam ten sposóB)
Kod
class Strona extend Serwlet {

public static void main {

if (document.cookie.coś => 0) {document.cookie.setcookie('coś', $_COOKIE['coś']++, TIME()+1000000);}

else {document.cookie.setcookie('coś', 1, TIME()+1000000);}

document.print "jakiś text HTML";

print "odwiedzasz Tą strone " + document.cookie.coś + " razy"; }}

Chyba porównanie czytelności (i zwięzłości) kodu jest na korzyść php. Kod nie jest testowany, a ja nie mam wielkiej wprawy, tak więc może roić się od błedów.

--------------------
Testuj zawsze w 2-3 przeglądarkach!!!
101 rzeczy, które robi Mozilla, a nie robi IE
+Quote Post
masakra
post 15.02.2004, 19:34:14
Post #58

-----

A propos duzego serwisu pisanego w php - www.yahoo.com - wystarczy taka rekomendacja smile.gif

Ale osobiscie widze coraz wieksze mozliwosci czajace sie w ASP.NET i bardziej bym sie sklanial ku tej wlasnie technologii.
+Quote Post
gofer
post 17.02.2004, 12:04:08
Post #59

-----

nie wypowiem się na temat żadnego z języków, ale chciałem zwrócić uwagę na mały szczegół, zobaczcie zagraniczne giełdy pracy dla informatyków i oczekiwania pracodawców
+Quote Post
empi
post 19.02.2004, 02:24:18
Post #60

-----

W UK ofert pracy dla programistow ASP jest srednio 4-5 razy wiecej niz dla programistow php.
Pozdrawiam.
+Quote Post

11 Stron V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:30