Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

11 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Porównanie PHP, ASP, Java
Dabroz
post 27.11.2003, 10:34:15
Post #21

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Osobiscie mam ostrą awersję do wszelakich produktów Microsoftu smile.gif

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
menic
post 27.11.2003, 12:25:34
Post #22

-----

Swoja droga uwazam ze skoro .NET rozwja sie na nowych platrofrmach tj. UNIX itp, za sorawa w/w Mono to moze to byc przyszlosciowa sprawa. Narazie jest niewielu programistow (chyba :?: ) uzywajacych .NEt wiec konkurencja moze byc mniejsza niz w przypadku chociazby php co sprawi ze łatwiej sie bedzie wybic aaevil.gif rolleyes.gif

--------------------
Jak masz cos zrobic dobrze...
...To musisz zrobić to sam.

Uchwycić moment...
+Quote Post
Seth
post 27.11.2003, 12:35:35
Post #23

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Programistow uzywajacych .NETa jest wielu ale prawda jest taka, ze glownie w wielkich firmach sa zatrudniani, wiec w malych i srednich praktycznie nie mowi sie o .NETcie gdyz dochodzi kwestia finansowa - server. Teraz moze sie to zmieni.
Poza tym ASP.NET jest chyba najszybciej rozwijana platforma w ostatnich latach. Niedulgo pojawi sie ASP.NET 2, a przeciez samo ASP.NET nie tak dawno powstalo.

Jednak ASP.NET nie jest tak latwe do opanownia jak php stad moze mniejsze zainteresowanie developerow.
Czas pokaze jak sie to rozwinie... ja trzymam kciku za mono bo wtedy nie bede zmuszony pisac tylko pod Windowsa winksmiley.jpg

btw: gdyby ktos chcial zaczac sie uczyc ASP.NET to tutaj: http://forum.php.pl/dev/cst/seth/my/asp_ne..._instalacja.zip
znajduje sie moj artykul (doc) na temat instalacji ASP.NET smile.gif
Tutaj w pdf'ie: http://forum.php.pl/dev/cst/seth/my/asp_ne..._instalacja.pdf (thx Bziq smile.gif )
Niedlugo powinien sie ukazac na webcity.php.pl
+Quote Post
bumelang
post 1.12.2003, 23:08:40
Post #24

-----

Cytat
[chrum, mlask...] czy wprost czegos w php wam potrzebnego nie bylo, a bylo w konkurencyjnym jezyku ?

Wystarczy popatrzyć na kolegę, który na forum obok pyta się o cache'owanie wyników zapytań. Na innego, który pyta się o klasy reprezentujące rekord w tabeli bazy danych. A J2EE łączy te dwa zagadnienia i ma to w absolutnym standardzie.

Ale J2EE to raczej średnia technologia dla typowych stron web, jakie większość z nas tworzy, bo nie do tego została stworzona. Jej zalety to te z gatunku skalowalności, utrwalania danych czy modelowania (mówię o zaletach w stosunku do php). Co innego pewne jej elementy, patrz serwlety i JSP.

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale z tego, co wiem dokładnie tak samo jest z .NET - to jest odpowiedź Microsoftu na J2EE (vide słynne Java Pet Store <=> Net Pet Store). A ASP to taki interface do tej technologii do łączenia jej z webem, który można wykorzystywać samoistnie, ale nie można mylić z .NET.

To tak w kwestii formalnej, ale wracają do tematu powiem subiektywnie, że php najbardziej ogranicza mnie projektowo. Nie wiem, co modelujecie w UML'u jeśli chodzi o php, ale ja właściwie modeluję tylko przypadki użycia, które prostacko odwzorowuję 1 przypadek -> 1 plik php. Do tego zwykły diagram ER do bazy danych. A takie już np. związki klas to już jest IMHO lekki przerost formy nad treścią. I trochę mnie to irytuję, trochę ogranicza... Nie żeby się nie dało w tym tworzyć zaawansowanych projektów, ale po prostu jest ciężko i łatwo się pogubić, czego efektem jest kod drogi w utrzymaniu (czy zdażyło wam się kiedyś przerabiać mocno cudzy kod php? w takich przypadkach zazwyczaj rezygnuję i piszę od nowa).

Z drugiej strony ma wiele innych zalet. Szybko się w niej tworzy, jest tania w użyciu - vide b. niskie koszty hostingu, jest wielu developerów, którzy jej używają, więc jest wiele gotowego kodu i ułatwiaczy. To zagadnienie ma też drugą stronę: szybko może dojść do sytuacji kiedy nasza praca będzie po prostu za tania, żebyśmy jeszcze chcieli się tym bawić, bo klient powie, że mu gimnazjalista z bloku obok zrobi to za 1/4 tego, ile chcemy i nie przekona go gatka o jakości. Bynajmniej nie czuję się urażony - sam też zaczynałem a poza tym takie signum temporis, ale jednak jest to motywacja do pójścia w stronę J2EE lub .NET winksmiley.jpg.

Uuuups. Chyba się trochę rozpisałem. Jeśli ktoś dotarł aż tutaj, to gratuluję i sorry za całkowity off-topic w ostatnim akapicie. smile.gif
+Quote Post
Seth
post 2.12.2003, 08:45:16
Post #25

-----

Cytat
To zagadnienie ma też drugą stronę: szybko może dojść do sytuacji kiedy nasza praca będzie po prostu za tania, żebyśmy jeszcze chcieli się tym bawić, bo klient powie, że mu gimnazjalista z bloku obok zrobi to za 1/4 tego, ile chcemy i nie przekona go gatka o jakości. Bynajmniej nie czuję się urażony - sam też zaczynałem a poza tym takie signum temporis, ale jednak jest to motywacja do pójścia w stronę J2EE lub .NET winksmiley.jpg.

Calkowicie sie z Toba zgadzam smile.gif dobrze, ze o tym wspomniales. W php mimo, ze jest malo "expertow" pracowdawcy czesto patrza nie na to kto co umie ale za ile to moze zrobic.

Dlatego podpisuje sie pod tym co napisales o J2EE i .NET smile.gif
+Quote Post
foe
post 4.12.2003, 20:20:09
Post #26

-----

mnie jednak ASP .NET w ogole nei przekonuje. Mimo ze znam bardzo dobrze VB jakos pisanie w ASP.NET mi nei idzie. Po prostu PHPo jest moco intuicyjny. Przez jakies pierwsze pol roku uzywania php jedynym narzedzi jakie uzywalem byly: phpMyAdmin i... notanik. Z tego drugiego musialem zrezygnowac bo odszukanie np. 1234 lini jest troche w nim klopotliwe.
ASP.NET moze i jest potezniejsze, ale mowiac prawde szkoda czasu na ASP.NET skoro php jestescie w stanie 10x szybciej przyswoic.
Seth jak widze wciaz sieje propagande winksmiley.jpg
Objektowosc ASP.NET to raczej jakis mit. To raczej automatyzmy ulatwiajace sprawe programiscie. Przeciez prawdziwe zorientowanie objektowe moze byc tylko po stronie klienta lub kiedy serwer jest permanentnie polaczony z klientem. To tu, raczej najblizej jest SUN.
ASP.NET nei jest darmowe, bo tzreba pzreciez kupic sytem operacyjny (np XP).
Co do rozwoju to raczej php jest szybsze. kilkutysieczny % wzrost uzycia w ostatnich 3 latach to rekordowy wyczyn. ASP wraz z nastepca zawsze mialy dominujaca role i nie bylo widac rozsadnej konkurencji, a teraz czuja oddech darmowej konkurencji.
Wg analitykow server side to spiewka open-source i rozpaczliwe dzialania Microsoftu a ostatnio SUNa nic nie pomoga. O ile M$ asobie poradzi bo wykorzystuje efekt skali rozpowszechnienia srodowiska windows, ale co do Javy to nie ma sznas na "ilosciowy" sukces.
Poza tym zobaczyymy co zmieni php 5.0 ktory zapowiada sie dobrze (cieszy m,nie chocby jeszcze wieksza inegracja z SQL).

--------------------
..::tHe FoE::..
+Quote Post
menic
post 4.12.2003, 20:28:00
Post #27

-----

.NET jest darmowe, tylko chociazby jako MOMO tongue.gif
No i wlasnie. To ze php jest sie latwiej nauczyc powstaje nam miliony programistow, z których wiekszoscnic niczym sie nie wybije bo trzeba miec nie lada zdolnosci, aby tego dokonac.

--------------------
Jak masz cos zrobic dobrze...
...To musisz zrobić to sam.

Uchwycić moment...
+Quote Post
foe
post 5.12.2003, 10:57:56
Post #28

-----

raczej jest odwrotnie. W Polsce wlasciwie liczy sie tylko php. Co prawda ASP.NET to wieksza kasa, ale trzeb go znac prefekt a takowych fuch czy etatow w skali kraju jest niewiele. Tak wiec, po 6 miesiacach nauki ASP.NET nie mamy ZADNEJ szansy by cokolowiejk zarobic na naszej "wiedzy", po roku te szanse beda wciaz niewielkie. Z php jest inaczej. php bawie sie od roku a juz mam druga fuche bez zadnego szukania, na zasadzie propozycji. Nikt jednak nie pytal mnie nigdy o znajo,mosc ASP.NET, po prostu to domena wielkich firm, ktore chca dzialac na jednej powiazanehj platformie (m$ sad.gif ) u niejako przymuszone sa do ASP.NET winksmiley.jpg
Poza tym ASP.NET to straszny zolw, wiec nigfdy nie bedzie mopzna marzyc o tanim hostingu. No i ta rekomendacja "braku dziur" w produktach m$, pomimo ze tylko 25% wszytkich serwerow na Ziemi jest pod winzgroza to wlasne one nejczesciej padaja ofiara atakow. Moze LongHorn to zmieni, ale na razie srodowisko windows to tykajaca bomba dla serwera

--------------------
..::tHe FoE::..
+Quote Post
Seth
post 5.12.2003, 12:19:10
Post #29

-----

Cytat
Seth jak widze wciaz sieje propagande winksmiley.jpg

Za to mi placa winksmiley.jpg

Cytat
Objektowosc ASP.NET to raczej jakis mit.

Nie zgodze sie smile.gif
W ASP (3 i < ) obiektowosc rzeczywiscie byla hmm teoretyczna. Natomiast w ASP.NET juz tak nei jest. Kazda strona jest obiektem co pomaga np w tworzeniu user-interface przez dziedziczenie interfejsu bazowego do nowego.

Cytat
Przeciez prawdziwe zorientowanie objektowe moze byc tylko po stronie klienta lub kiedy serwer jest permanentnie polaczony z klientem.

Nie. To, ze strony sa statycznie nie oznacza, ze nie mozna uzywac obiektow po stronie servera.

Cytat
ASP.NET nei jest darmowe, bo tzreba pzreciez kupic sytem operacyjny (np XP).

Wystarczy kupic XP Pro. I to jedyne co nam potrzeba do postawienia servera.

Cytat
Co do rozwoju to raczej php jest szybsze. kilkutysieczny % wzrost uzycia w ostatnich 3 latach to rekordowy wyczyn. ASP wraz z nastepca zawsze mialy dominujaca role i nie bylo widac rozsadnej konkurencji, a teraz czuja oddech darmowej konkurencji.

Mowisz o popularnosci nie o rozwoju. Rzeczywiscie php jest popularniejsze, ale zauwaz, ze asp.net neidawno co weszlo na rynek. W tej chwili sa juz prace nad wersja 2 (Whibdey). W porownaniu z php gdzie zmiany nie sa az tak duze w kolejnych wersjach mozna uznac,z e asp.net znacznie szybciej sie rozwija.

Cytat
Wg analitykow server side to spiewka open-source i rozpaczliwe dzialania Microsoftu a ostatnio SUNa nic nie pomoga.

Nie zgodze sie z nimi. To, ze powstaly server-sidy nie jest dzieki OS. Powstanie wymusilo porpostu zapotrzebowanie na tego typu produkty.

Cytat
W Polsce wlasciwie liczy sie tylko php. Co prawda ASP.NET to wieksza kasa, ale trzeb go znac prefekt a takowych fuch czy etatow w skali kraju jest niewiele.

Idea, Era, Simens, Microsoft itp itd. W swojej wewnetrznej sieci wykorzystuja alikacje napsiane w asp/asp.net.
Poza tym uczac sie asp.net np wykorzystujac c# z latwoscia mozemy przesiasc sie na wersje okienkowe. Czego php nie oferuje - poza php-GTK, ktory jeszcze wymaga dopracowania.

P.S. Darmowy hosting asp.net: http://europe.webmatrixhosting.net/
+Quote Post
Użytkownik
post 6.12.2003, 15:44:28
Post #30

-----

:arrow: php
Zalety: cena biggrin.gif , szybkość małych aplikacji, wieloplatformowość, open-source
Wady: questionmark.gif?
:arrow: ASP
Zalety: questionmark.gif?
Wady: cena, znajc M$...
:arrow: JSP
Zalety: Szybkość (dużych aplikacji), podobność( smile.gif ) do Javy
Wady: szybkość przy małych aplikacjach, cena
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.01.2004, 22:16:30
Post #31

-----

Elo. Moje 3 grosze.

php jest ekstra tylko że jest darmowe... To nie wróży dobrze na przyszłość (KASA KASA KASA). Trzeba z czegoś żyć.

Czy widzieliście jakiś naprawdę złożony skrypt, serwer z ziliardem zapytań na sekundę który był napisany w php?
Któryś z większych portali?

Czy nie jest tak, że php po prostu nie nadaje się do pracy grupowej (albo nadaje tylko nie ma narzędzi!?)
php do małych/średnich projektów?
+Quote Post
Seth
post 5.01.2004, 22:30:42
Post #32

-----

Cytat
php jest ekstra tylko że jest darmowe... To nie wróży dobrze na przyszłość (KASA KASA KASA). Trzeba z czegoś żyć.

Wrecz przeciwnie... to, ze jest darmowe w kazdym calu sprawilo to, ze jest takie popularne. Poza tym wszystkie jezyki skryptowe sa same w sobie darmowe nawet ASP.NET. Buli sie jedynie za servery.

Cytat
Czy widzieliście jakiś naprawdę złożony skrypt, serwer z ziliardem zapytań na sekundę który był napisany w php?

ezPublish jest barzdo robudowany. Jednka wydaje mi sie, ze na polu wydajnosci php ustepuje pola innym jezykom.

Cytat
Czy nie jest tak, że php po prostu nie nadaje się do pracy grupowej (albo nadaje tylko nie ma narzędzi!?)

To nie jezyk decyduje w glownej mierze o pracy grupowej ale soft. A do pracy grupowej jest wiele, wiec jet w czym wybierac.
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 5.01.2004, 23:56:46
Post #33

-----

Nie próbuję deprecjonować php, to po prostu potok myśli i wrażeń (tak jak cały ten wątek).

Co do forsy. Źle się wyraziłem. Chodziło oczywiście o Apache + php.

Czy ktoś w Polsce prowadzi profesjonalne szkolenia z php? Możesz wykupić sobie parę kursów żeby siedząc przed kompem dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy nt. tego języka?

Java.com to taka kopalnia wiedzy że głowa boli. MSDN to samo.

Jak masz legalne, komercyjne oprogramowanie pewniej firmy to automatycznie należysz do "stowarzyszenia" jej userów = gifty + omówienie najnowszych technologii, prelekcje. Koszty rosną, rośnie też jakość.

Co do ezPublish to "referencje" nie robią na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia...

P.S.
Nikt nie wspomniał o Macromedia Contribute -> to ciekawe rozwiązanie!

P.P.S.
Cytat
To nie jezyk decyduje w glownej mierze o pracy grupowej ale soft. A do pracy grupowej jest wiele, wiec jet w czym wybierac.

Please jakieś konkretne przykłady.

Odpalałeś JBuilder'a? Polecam gorąco, do nauki darmowy (chociaż straszliwie obcięty). Komfort pracy niesamowity. Visual Studio .NET? Cud miód i orzeszki. SunONE (zmieniła się nazwa chyba...) jeszcze nie testowałem ale podejrzewam że firma która ma taki ładny kolor winksmiley.jpg nie wypuściłaby słabego softu.

Zintegrowana! pomoc, automatyczne uzupełnianie składni (klasy klasy i jeszcze raz klasy). Nie zrozum mnie opatrznie, nie chodzi mi tylko o wyświetlanie argumentów funkcji. Chodzi o listę pól i metod. Niezastąpione przy dużych (i małych) projektach.
Wszystkie biblioteki obiektowe (Java).
+Quote Post
Seth
post 6.01.2004, 00:17:20
Post #34

-----

Cytat
Nie próbuję deprecjonować php, to po prostu potok myśli i wrażeń (tak jak cały ten wątek).

Ja tez traktuje to jako luzna dyskusje.

Cytat
Czy ktoś w Polsce prowadzi profesjonalne szkolenia z php? Możesz wykupić sobie parę kursów żeby siedząc przed kompem dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy nt. tego języka?

Byc moze php.pl cos zorganizuje w przyszlosci smile.gif

Cytat
Jak masz legalne, komercyjne oprogramowanie pewniej firmy to automatycznie należysz do "stowarzyszenia" jej userów = gifty + omówienie najnowszych technologii, prelekcje. Koszty rosną, rośnie też jakość.

Zgadzam sie. Dlatego wlasnie wiekszosc firm wybiera te produkty gdzie jest "pozadny" support.

P.P.S.
Cytat
Cytat

Please jakieś konkretne przykłady.

CVS + takei aplikacje jak GroupWare, TUTOS itp.

Cytat
Odpalałeś JBuilder'a? Polecam gorąco, do nauki darmowy (chociaż straszliwie obcięty). Komfort pracy niesamowity. Visual Studio .NET? Cud miód i orzeszki. SunONE (zmieniła się nazwa chyba...) jeszcze nie testowałem ale podejrzewam że firma która ma taki ładny kolor winksmiley.jpg nie wypuściłaby słabego softu.

Na VS.NET dosc czesto pracuje, wiec wiem czym dysponuje... ale zapomniales chyba o czyms takim jak Zend Studio przenzaczopnym wlasnie dla php. No i wogole o calej firmie Zend, ktora napewno prowadzi szkolenia w zakresie php.
+Quote Post
bumelang
post 6.01.2004, 00:40:27
Post #35

-----

Cytat

Java.com to taka kopalnia wiedzy że głowa boli. MSDN to samo.

A o książkach słyszałeś? winksmiley.jpg
Nie deprecjonuję roli kursów, ale akurat jeśli chodzi o php, to po przeczytaniu dobrej książki świat należy do Ciebie. Potem tylko artykuły i manual. To nie Oracle czy Cisco, żeby się niewiadomo jakich rarytasów na kursach dowiadywać za cenę niejednego samochodu.

Cytat
Zintegrowana! pomoc, automatyczne uzupełnianie składni (klasy klasy i jeszcze raz klasy). Nie zrozum mnie opatrznie, nie chodzi mi tylko o wyświetlanie argumentów funkcji. Chodzi o listę pól i metod. Niezastąpione przy dużych (i małych) projektach.
Wszystkie biblioteki obiektowe (Java).

Zgadzam się z Seth'em - to wszystko ma Zend Studio czy PHPEdit. Zalety takich kombajnów to przede wszystkim zaawansowana refaktoryzacja czy to, że jak sobie zrobisz kilka pól klasy typu "int dupa", to potem tylko "kilk, klik" i już masz całą armię gotowych "getDupa" i "setDupa".
+Quote Post
Bakus
post 6.01.2004, 01:12:57
Post #36

Administrator serwera

-----

Zobacz sobie:

http://www.pajaczek.pl/

http://www.google.pl/search?q=php:
Wyniki 1 - 10 z ok. 146,000,000...
Mało Ci pomocy i przykładów? poszukaj jeszcze na: grupie dyskusyjnej pl.comp.lang.php i na dziesiątkach o ile nie setkach tysięcy kanałów IRC...

A co do szkoleń - nigdy chyba na żadnym nie byłeś... Na szkolenia jeździ się poto, by odpocząć od pracy, dobrze się bawić i się upić za kase firmy... (w szczególności działa to w firmach państwowych). Szkolenie daje głównie papier i kaca, a nie wiedzę...

Mój Tato zajmuje się szkoleniem ludzi z zakresu Ustawy o Zamówieniach Publicznych, a ja się czasami z nim wybieram i widze, co oznacza szkolenie...

--------------------
Powrót do przeszłości :)
+Quote Post
mhs
post 6.01.2004, 09:55:49
Post #37

-----

Cytat

odpowiedzia na Twoje pytanie jest srodowisko: Zend Development Environment
+Quote Post
wassago
post 6.01.2004, 11:52:44
Post #38

-----

przeszukujac zend.com trafilem na taki artykul http://www.zend.com/zend/art/php-over-java.php - polecam przeczytac takze komentarze.

--------------------
+Quote Post
mateuszkrzeszowi...
post 6.01.2004, 16:21:04
Post #39

-----

Narpiew o szkoleniach -> ja akurat należę do ludzi którzy lubią być uczeni przez profesjonalistów, mi rozmowa z poważnym developerem da więcej niż kopanie w książkach manualach i necie. Ja odpoczywać lubię na wakacjach a w pracy pracować. Upijać się w pracy nie lubię ani za swoje pieniądze ani za kasę firmy którą reprezentuję.

Za Zend Studio dzienki, o to chodziło.

Pajączek -> bez żartów proszę.

Nie widziałem dobrej, zaawansowanej książki do php niestety (w Polsce ale niekoniecznie po Polsku). Może słabo się rozglądam. A do JSP conajmniej kilka.

Co do uzupełniania kodu. Po przekroczeniu pewnej granicy nie da się już pisać nieobiektowo. Ale także w OOP można się zgubić. A jak korzystasz z bibliotek których sam nie napisałeś to już w ogóle jest tragedia.

Cytat
Szukano sex.   Wyniki 1 - 10 z ok. 309,000,000.

Czy to argument za tym żeby zająć się poważnie przemysłem porno bo jest taki popularny więc na pewno warto? Nie wydaje mi się.
+Quote Post
Użytkownik
post 6.01.2004, 16:21:49
Post #40

-----

Cytat
Elo. Moje 3 grosze.

php do małych/średnich projektów?

Patrząc na twój punkt widzenia Linux jest najgrszym z systemów, a przeglądarki, szkoda gadać - nawet M$IE jest darmowy (chyba, że patrzeć na niego jako darmowy dodatek do windowsa.

Co do drugiej części, o ile wiem w porównaniu do ASP php jest "zgodny" z NASA (szybciej. lepiej, taniej). Co do miliarda zapytań, to chyba już można napisać własny serwer w C, czy innym języku (chodżby Java daje pewne możliwości napisania). A jeśli chodzi o witryny to patrz tutaj: Wynik z Googla.

Co do pracy grupowej - znów odwoam się do Linuxa - C nie ma edytora graficznego, a jakoś Linux jest tworzony przez wiele grup...

Czy php do małych/średnichn projektów? To zależy co masz na myśli. Systemu operacyjnego w nim nie napiszesz, ale jest ogólnie przeznaczony do np. połaczeń z bazą danych, systemem plików i wyświetlaniem, a nie do np. tłumaczenia 100 stronicowych plików.
+Quote Post

11 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 27.06.2025 - 00:30