![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~sadoch zdajesz sobie sprawę, że cytujasz wypowiedź z przed 2.5 roku?
![]() A co do php i dużych portali to allegro wdaje się niczym przy ... Yahoo!, które tez chodzi na php ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sadze, ze czas skonczyc z tymi bajkami, ze php nie nadaje sie do duzych serwisow.
Wystarczy, ze bedziemy cacheowac wszystkie strony i mamy problem z glowy. Dodamy jeszcze do tego jakis akcelearator php i naprawde nie musimy bac sie o to czy php sprosta tysiacom wywolan. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje zamknac ten watek i zaczac od poczatku z tym ze liste jezykow nalezaloby poszerzyc co najmniej o ruby i cold fusion. Ponadto nalezalo by taki watek przedstawic programistom uzywajacym tych jezykow aby sie mogli merytorycznie wypowiedziec bo tak to sie tworzy (nie liczac wyjatkow) zwyczajna lista zolennikow php.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje zamknac ten watek i zaczac od poczatku (...) Ponadto nalezalo by taki watek przedstawic programistom uzywajacym tych jezykow aby sie mogli merytorycznie wypowiedziec bo tak to sie tworzy (nie liczac wyjatkow) zwyczajna lista zolennikow php. Popieram. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza względami technicznymi oczywiste jest, że zarówno programiści .NET, jak i Java zarabiają wiele więcej. To też jest poważny argument przeciwko php
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiecej?! ja pracuje jako programista w php i zrabiam wiecej niz przecietny programista ASP.NET, z JSP to nie wiem ale wiecej niz ASP.NET
Ten post edytował nasty_psycho 15.06.2006, 09:05:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 26.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc jesteś nieprzeciętnym programistą php (lub znasz nieprzeciętnych programistów .NET)
![]() A tak na poważnie, to owszem znam jednego programistę php, który zarabia 6000 netto, ale czy to czegoś dowodzi? Duże pieniądze zarabia się w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Duże pieniądze zarabia się w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php -Allegro -Yahoo! Wystarczy ? mike_mech - pozdrowienia :-) Ten post edytował nasty_psycho 15.06.2006, 20:53:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ... w dużych firmach, a te rzadko w ogóle zauwazają, że istnieje coś takiego niż php Bzdura. Coraz więcej firm zaczyna dostrzegać php np. Oracle. Wraz z wprowadzeniem obiektowości do tego jezyka zostałą stworzona mozliwosc budowania naprawde profrsjonalnych i skomplikowanych aplikacji. php przestał byc jezykiem domoroslych koderow.
|
|
|
![]()
|
|
Bzdura. Coraz więcej firm zaczyna dostrzegać php np. Oracle. A od kiedy to Oracle to czołowy polski pracodawca? Nie pisałem o tym do czego nadaje się php, tylko jak jest postrzegane. Póki co na jedną "korporacyjną" ofertę pracy dla programisty php przypada więcej niż kilkanaście ofert dla programistów .NETu i javy. W Zmorą tego typu dyskusji jest przerzucanie się przykładami... Mówisz komuś, że palenie skraca życie, a ktoś Ci wyjeżdza z argumentem typu "A nieprawda, bo mój dziadek palił i żył 90 lat, a i ja się dobrze czuje". No i ręce opadają. Tak więc... Cytat -Allegro -Yahoo! Wystarczy ? Nie, nie wystarczy. Zastanów jaką część popytu na pracę (wśród polskich programistów) zaspakajają te firmy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Postrzeganie php jako języka amatorów, to juz chyba lekka przesada. Wydaje mi się, że php jest językiem dojrzałym na tyle na ile sieć jest dojrzała. Dojrzałe też są chyba zarobki prawda? Co. 2000 netto, to w polsce mało? Każdy by chciał zarabiać 6000-10000 na "łapę". Jeśli zaś chodzi o .NET, to zauważcie, że raczej rzadko jest wykorzystywany przez średnie firmy. Cała "zadyma" z .NET, to po prostu śmiech na sali. Microsoft ma nadzieję na stanie się monopolistą na kolejnym rynku. Oj, pan Bill się chyba zawiedzie, bo .NET ma raczej "problemy" z działaniem w środowisku unixowym (teraz sprawdzcie ile procent serwerów obsługuje wogóle ASP). Zresztą. Nawet Microsoft niedawno przyznał, że zmierza w kierunku uczynienia z Windows platformy dostępowej (terminala). .NET wydaje mi się technologią "ostatniej szansy" firmy MS.
Wszystko i tak ukształtuje rynek. Programistów php jest więcej. O php słychać więcej w sieci. O dobry projekt w php łatwiej niż w .NET. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Postrzeganie php jako języka amatorów, to juz chyba lekka przesada. Może to opinia zasłużona ,a może nie. Co nie zmienia faktu. Wydaje mi się, że php jest językiem dojrzałym na tyle na ile sieć jest dojrzała. Względy techniczne naprawdę są tu na drugim planie (choć niektórym rzeczywiście może się to w głowie nie mieścić). Cytat Dojrzałe też są chyba zarobki prawda? Co. 2000 netto, to w polsce mało? W Polsce może i niemało (wg GUS przeciętnie), ale dla specjalisty .NET w dużej prywatnej firmie w Warszawie to raczej bida z nędzą... Cytat Każdy by chciał zarabiać 6000-10000 na "łapę". Jasne, że każdy! I niektórym jest to dane. Niestety programistom php takie Eldorado zdarza się znacznie rzadziej, niż innym Cytat Jeśli zaś chodzi o .NET, to zauważcie, że raczej rzadko jest wykorzystywany przez średnie firmy. Zgadzam się. Sądzisz, że jak żałują/nie mają kasy na serwer na Win 2003, to programistę (php) obsypią złotem? Cytat Cała "zadyma" z .NET, to po prostu śmiech na sali. Microsoft ma nadzieję na stanie się monopolistą na kolejnym rynku. Oj, pan Bill się chyba zawiedzie, bo .NET ma raczej "problemy" z działaniem w środowisku unixowym (teraz sprawdzcie ile procent serwerów obsługuje wogóle ASP). Zresztą. Nawet Microsoft niedawno przyznał, że zmierza w kierunku uczynienia z Windows platformy dostępowej (terminala). .NET wydaje mi się technologią "ostatniej szansy" firmy MS. I właśnie ten typ myślenia nie pozwala otwartym rozwiązaniom rozwinąć się dostatecznie. Myślenie typu php+MySQL=mogę wszystko. W tym topiku miałeś podane wiele przykładów wyższości technologicznej rozwiązań opartych na .NET. W obecnej sytuacji to raczej rozwiązania otwarte mają dużżżoo do nadrobienia Cytat Wszystko i tak ukształtuje rynek. Już ukształtował Cytat Programistów php jest więcej. Również i z tego powodu zarabiają mniej. Wielu strasznie podnieca fakt, że IBM i Oracle zwracają coraz większą uwagę na php... Niestety, wygląda na to że firmy te nie tyle doceniają możliwości php, co raczej szukają taniej siły roboczej. Cytat O dobry projekt w php łatwiej niż w .NET. Jaki dobry projekt? Oscommerce, PHPBB, Mambo? Nie ta skala... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Chyba źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o wyższość php nad .NET, bo obie technologie są właściwie otwarte. Dokładnie, to .NET jest open-sourcowy (poprawcie mnie jak się mylę). Jedyne za co płacisz, to OS + serwer.
Za tą technologię biorą się przedewszystkim osoby "obcykane" z technologiami MS (w tym z promowanymi językami). Właśnie mnogość języków jest tu bolączką i nie pozwala trzeźwo spojrzeć na rywalizację php z .NET . php jest jedno, a .NET jest KILKA. To zlepek i do tego jednoplatformowy. Teraz powiedz mi czego brakuje php? Ja widzę tylko jedną poważną wadę, której i tak nie da się obejść - brak podtrzymywania stanu aplikacji. Trzeba to emulować. Mówmy o konkretnym języku programowania porównując coś z php. Oczywiście można tak porównywać, ale to racze skrót myślowy. Jeśli już mamy traktować php jako technologię klasy .NET, to .NET juz przegrało. Poczytaj tylko manual php. Wypróbuj rozszerzenia. Technologiom otwartym nic nie brakuje. Problem w tym, że nie każdy potrafi z nich skorzystać. Na koniec. Nie mam nic przeciwko programistom .NET. Każdy orze jak może. O .NET mówią, że jest 'dla profesjonalistów'. A co? Programista php, to z prowincji? Idę o zakład, że jestem w stanie napisać w php każdy projekt napisany w .NET. Ba. Może nawet będzie lepszy. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Programisci NET to w wiekszosci klikacze i przeciagacze, ktorzy zadko kiedy maja okazje stworzyc kawalek porzadnego kodu - przynajmiej Ci ktorzy nigdy nie siegneli do innego jezyka.
|
|
|
![]()
|
|
Cóż. Możesz mieć troche racji, ale w zasadzie, to do tego wszystko zmierza...
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
no skoro wszystko zmierza w tę strone, to w tej dzidzinie VS 2005 nie ma sobie równych, a analogiczne rozwiązania php dopiero są projektowane
|
|
|
![]()
|
|
ASP.NET przyznam ze przez pewien czas byla lepsza od php, ole od kiedy php5 weszlo na rynek, to naprawde ta przewaga sie zmniejszyla prawie do minimum, prawie ( albo chyba nawet napewno ) wszyskto co jest w asp.net jest w php, a co do zarobkow, to zalezy jak sie zalapiesz, jak bedziesz pracowal u pana stefana za 1000zl to napewno bedziesz nazekal, ale jak sie zalapiesz na jakas szanujaca sie firme to bedziesz sral banknotami....
|
|
|
![]()
|
|
Problem w tym, że w zdecydowanej większości przypadków pan Stefan == php, a szanująca się firma == .NET. Takie życie...
|
|
|
![]()
|
|
Przewrznie zarzad firmy nie zna sie na technicznych aspektach pracy, i w takim przypadku wybranie technologji zalezy od team leader albo ogulnie od programistow, i zmierzam to tego ze jak jestes w firmie to uzywa asp.net i zaczyna nowy projekt to na 95% jak powiesz ze ten projekt bedze lepszy i SZYBCIEJ zrobiony w php to zaakcepuja php.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 22:11 |