![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie. Pobieram jakąś tresc z bazy w ten sposób
to zapytanie będzie zwracać rekordy z tabeli coś i kazdy rekord umiesci w tabelce z classą i zalozmy ze ta klasa oznacza to ze tło tabelki w której będzie rekord będzie białe a chciałem tak zrobic aby zwracało mi to w ten sposób że raz tło będzie białe a raz zółte i nie wiem jak to zrobić bo na pewno nie tak:
chodzi mi o efekt jak np. tutaj http://opisy.gix.pl/ opisy zwracane są raz na szarym a raz na biały tle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike_mech dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 7 Dołączył: 5.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W trakcie pobierania z rezultatu SQL poszczególnych rekordów, musisz ustalić, który jest 'parzysty' a który 'nieparzysty'. Ogólnie, jeśli chcesz zastosować w kolorowaniu n klas CSS, musisz wiedzieć, czy aktualnie wyświetlany rekord jest co k-ty, k+1, ..., k+n-1. Najprościej uzyskać to przechowując licznik rekordów i pobierając resztę z dzielenia licznika modulo n. Służy do tego operator %.
W podanym przykładzie masz 2 klasy ('biala' i 'zolta') - oczywiście musisz sobie dostosować wyświetlanie rekordów wewnątrz pętli. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to ja to lekko poprawię (kod mike_mech). W chwili obecnej generowanych jest n tabelek z jednym rekordem. Jest to ciut złe rozwiązanie. Powinna generować się jedna tabelka z n rekordami. Należy więc znacznik table wyciągnąc przed pętle.
Pozatym klasę z kolorem lepiej jest chyba nadać na wiersz (tr) a nie na komórkę (td), dzieki czemu mozna bedziec dodac bez problemu jeszcze jakies komorki, a kolor wiersza bedzie dla wszystkich z nich taki sam. No i w ifie należy zmieniac tylko zmienną $class, a nie całe wiersze. Dzieki temu kod jest czytelniejszy i krótszy ![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tak tez zrobiłem na poczatku ale zasadajest dobra. nie chciałem zakładać osobnego wątku a mam jeszcze jedno pytanie
i teraz chciałem zrobić tak żeby z bazy wyświetlić wszystkie rekordy konkretnej kolumny w bazie np. jeśli ktoś kliknie na N to link gry.php?ly=N więc $ly = N więc chce aby z bazy wyświetliło się to co zaczyna się od litery N
ale to nie działa i nie wiem czy w ogóle dobrze się za to zabrałem Ten post edytował dyktek 7.11.2005, 14:39:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz ustawione register_globals :?:
Może przy odbieraniu danych z URL'a zamiast $ly spróbuj $_GET[ 'ly' ] |
|
|
![]()
|
|
robie to na lokalu i sprawdzałem zmienna $ly prawidłowo transportuje swoją wartość
tylko nie jestem pewien tego zapytania czy ono jest prawidłowe zwraca mi błąd Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL więc raczej coś z nim jest nie tak a wygląda ono tak
nazwa_gry to np. ALex 1203 Antarctic Adventure of lomax więc jeśli klikam na A a swoim alfabecie zmienna ly przyjmuje wartość A więc zapytanie wygląda
i tutaj podejrzewam ze źle robie bo pytam o rekordy które są jak A a nie zaczynające się od A Więc moje pytanie jak zrobić zapytanie takie aby zwracało mi rekordy zaczynające się od A |
|
|
![]()
|
|
zrobiles banalny blad. Do mysql_fetch_array zapodajesz zapytanie a nie wynik jego wykonanania. powinno byc tak:
widac roznice? nie uzyles mysql_query ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no tak:) prosty błąd dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:04 |