Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nielimitowana Ilosc Kategorii.
telepawel
post 20.07.2004, 17:19:23
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Od 2 godzin siedze na rozwiazaniem dla systemu katalogow php + mysql.

Mam zapisane kategorie w bazie mysql w postaci
1_2_3 (np zupy w proszku grzybowe)
1 (zupy wszystkie)
1_4 (zupy o smaku owocow lesnych)
2_3 (warzywa zielone)
2 (warzywa wszystkie)
jako ID.

Kazdy znak _ to przejscie do podkategorii.
I teraz jak to zrobic aby skrypt wyslwietlal dane kategorie wg. glebokosci ?
Prawidlowo powinno byc:
1 (zupy wszystkie)
-> 1_2_3 (np zupy w proszku grzybowe)
-> 1_4 (zupy o smaku owocow lesnych)
2 (warzywa wszystkie)
2_3 (warzywa zielone)
itd.

Prosze o pomoc poniewaz jestem w martwym punkcie.

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
invx
post 20.07.2004, 17:36:25
Post #2

Grupa: Zablokowani

Ostrzeżenie: (80%)
XXXX-

z tego co zrozumialem po prostu zastosuj do kategori
Kod
WHERE id='$zmienna'

Ten post edytował invx 20.07.2004, 17:37:01

--------------------
RCXcms
www.rcx.prv.pl
Pierwszy polski w pełni zintegrowany system portal
+Quote Post
hwao
post 20.07.2004, 17:44:19
Post #3

Developer

Grupa: Moderatorzy

Moze sie przyda:
http://amnesty.scene.pl/~szacool/hwao/php/Tree/
+Quote Post
telepawel
post 20.07.2004, 18:01:14
Post #4

-----

hwao...DZIEKUJE BARDZO!!

Teraz wyglada to zupelnie inaczej smile.gif

Pozdrawiam
Pawel
+Quote Post
orson
post 20.07.2004, 22:23:19
Post #5

-----

witam ...

mozesz tez zastosowac system ktory jest opisany w arcie na php.pl ... jestem jego wielkim zwolennikiem ... w skrocie:
jako id kategorii stosujesz liczbe typu decimal z 10 miejscami po przecinku [przykladowo] i kazda kategoria ma tak:
4.1201230201 a znaczy to:
4 - zupy
12 - winiary
01 - instant
23 - zurek
02 - 200g
01 - pakowany po 100 sztuk
ten sposob jest bardzo prosty w implementacji i wykozystaniu ... i praktycznie jest nie ograniczony bo: przy liczbie typy decimal o 10 miejscach po przeciunku masz 12 liczb przed kropka ... to duzo ... pozatym masz 99*99*99*99*99 podkategorii dla kazdej z kategorii .... 10 minut i mozna zmienic to na 9999*9999*9999*9999*9999 a to jest juz praktycznie nie ograniczona liczba ... pozatym zapytania sa banalnie proste .... chcesz wsyztkie zupy questionmark.gif dajesz selekta where id > 4 and id < 5 i masz all zupki ... chcesz same winiary questionmark.gif id > 4.12 and id < 4.13 .... i wresze koluma id jest kolumna w ktorej sa liczby ... wiec pobieranie i przetwoazanie [sortowanie porownywanie] jest zoptymalizowane ... a funkcjia pobierajaca wszystkie produkty nalezace do danej kategorii wlacznie ze zliczeniem ile ich jest jest realizowana przez 1 zapytanie do bazy ...

pozdrawiam ...

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
Pianandrill
post 14.10.2004, 00:15:56
Post #6

-----

Z drzewkami się aktualnie ścieram. Podoa mi się art na stronie Depesha, ale nie jest to dokładnie to co potrzebuje.

Przy tworzeniu drzewek sama forma drzewka i wyciąganie wyników to jedno, ale trzeba tez rozwiązać problem dodawania nowej podkategorii, usuwania podkategorii (co z jej podkategoriami), i przeniesienia kategorii. Jeżeli nagle zdecydujesz że dana podkategoria powinna znaleźć się w innej... czy niema zbyt duzo komplikacji z tym...

Wogóle czy w systemach drzewek zakładać rozwiązanie które pozwala na zmianę położenia podkategorii? to jest akurat dosyć sklomplikowane.
Poza tym najlepiej chyba jeżeli osobna tabela opisuje strukturę drzewa.

Prosze o dopowiedź i orson jak możesz to przedstaw rozwiązanie usuwania kategorii (co się dzieje z podkategoriami) i modyfikacji.

--------------------
Untertainment - www.ut.info.pl mój wkład w Unreal Tournament i CMS.
Zainteresowania: Teaching snakes to kick.
+Quote Post
orson
post 14.10.2004, 09:44:14
Post #7

-----

witam ...

[pod]kategorie usuwaja sie same:
  1. DELETE FROM `catTable` WHERE `catID` > 5.2 AND `catID` < 5.3

wywala kategorie z wszystkimi pod kategoriami ... przesuniecie kategorii moze byc bardziej problematyczne ale trzeba pamietac ze to sa liczby ... czyli mozna na nich robic operacje matematyczne [przesuniecie o 1 to przeciez +1, o 0.001 to +0.001] nawet w poleceniu UPDATE sql ...
  1. UPDATE `catTable` SET `catID` = 'catID'+1 WHERE `catID` > 4

przesuwa all .... kwestia przemyslanych zapytan do bazy ...

ps. to samo co robi sie na kategoriach trzeba zrobic na produktach exclamation.gif ale ze tam sa liczby skladnia moze byc ta sama .... czyli w 1 przypadku:
  1. DELETE FROM `prodTable` WHERE `catID` > 5.2 AND `catID` < 5.3

lub jezeli nie usuwasz a zmieniasz status:
  1. UPDATE `prodTable` SET `deleted` = 'true' WHERE `catID` > 5.2 AND `catID` < 5.3

a w 2:
  1. UPDATE `catTable`,`prodTable` SET `catID` = 'catID'+1 WHERE `catID` > 4

zalatwiasz all 1 zapytaniem biggrin.gif

w ramach ciekawostki podam ze wyciagniece all kategori z podliczeniem ile produktow jest w kazdej oraz wyswietleniem glownej i 3 podkategori w dol to 1 zapytanie biggrin.gif

pozdrawiam

--------------------
Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
+Quote Post
a79rtur
post 14.10.2004, 11:18:19
Post #8

-----

pozwólcie ze sie wtrące smile.gif w skrypcie z ksiazki mam nastepujacą sytuacje:
kategorie Dostawcy , kazdy dostawca ma kategorie towarów powiedzmy KatTowarow a w tych kategoriach Produkty. Skrypt przy dodawaniu nowej kategorii do KatTowarow znajduje najwyzsze ID dla KatTowarów ale dla danego Dostawcy i dodaje do niego 1, w ten sposob tworzone jest nowe ID dla KatTowarow. Tak że w bazie mogą być KatTowarów o identycznych ID. czy to sensowne rozwiazanie ? bo mi sie wydaje ze powinny byc rozne ID dla KatTowarow nawet jesli dostawca jest inny.

--------------------
php 5.1.2 & Apache 2.0.50 & MySQL 4.1.7 @ WinXP Pro
..:: GG 6449856 ::..
www.londyn.me.uk - ogłoszenia mieszkaniowe dla Londynu
+Quote Post
Vengeance
post 14.10.2004, 14:06:48
Post #9

-----

no ok spoko sposob orson tylko po co ta liczba przed przecinkiem (kropka) questionmark.gif

Aby odroznic rozne drzewka gdy sa trzymane w jednej tabeli ?
pewnie tak smile.gif

pozatym mozes pokazac to zapytanie
Cytat
w ramach ciekawostki podam ze wyciagniece all kategori z podliczeniem ile produktow jest w kazdej oraz wyswietleniem glownej i 3 podkategori w dol to 1 zapytanie

Tak o ;]

--------------------
+Quote Post
orson
post 14.10.2004, 14:46:01
Post #10

-----

witam ...

to jest copy and paste z php ...
  1. SELECT DISTINCTROW t1. *, t2.pr_verify_date, COUNT( t2.pr_name ) AS num
  2. FROM categories AS t1 LEFT JOIN products AS t2 USING ( cat_id )
  3. WHERE t1.cat_idl > '.round($_GET['id'],10)*.' AND t1.cat_id < '.($_GET['id']+(10/pow(100,$_GET['level'])))**.'
  4. GROUP BY t1.cat_id

dla takich tabel:
  1. #
  2. # Struktura tabeli dla `categories`
  3. #
  4.  
  5. CREATE TABLE `categories` (
  6. `cat_id` decimal(11,10) NOT NULL DEFAULT '0.0000000000',
  7. `group_id` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
  8. `cat_name` char(20) NOT NULL DEFAULT '',
  9. PRIMARY KEY (`cat_id`)
  10. ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=129 ;
  11.  
  12. # --------------------------------------------------------
  13.  
  14. #
  15. # Struktura tabeli dla `products`
  16. #
  17.  
  18. CREATE TABLE `products` (
  19. `pr_id` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  20. `group_id` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
  21. `cat_id` decimal(11,10) NOT NULL DEFAULT '0.0000000000',
  22. `pr_name` char(50) NOT NULL DEFAULT '',
  23. `pr_prize` decimal(10,2) NOT NULL DEFAULT '0.00',
  24. `pr_add_by` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '0',
  25. `pr_verify_by` smallint(5) UNSIGNED DEFAULT NULL,
  26. `pr_add_date` datetime NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
  27. `pr_verify_date` datetime DEFAULT NULL,
  28. `pr_amount` smallint(5) UNSIGNED NOT NULL DEFAULT '1',
  29. PRIMARY KEY (`pr_id`)
  30. ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1425 ;

i teraz male wyjasnienia:
* - id przesylany po url pozwala na wyswietlanie tylko podrzednych kategorii .. czyli jak klikniemy to strona sie odswieza i tym samym zapytaniem wyciagamy tylko kategorie podrzedne
** - level jest przesylany po url i pomaga [mozna to wyliczac przez sql - chyba - ale tak jest szybciej ... sluzy do tego co wyzej ... ograniczania wyswietlanych kategorii ...
wyliczany jest przez:
  1. <?php
  2. $level = strpos($array['cat_id'],'00')/2; //glebokosc danej kategorii
  3. ?>

wyswietlanie zrobione jest w 1 przebiegu petli przez taki wiersz:
  1. <?php
  2. $return .= '<h'.$level***.'><a href='core.php?mode=offer&action=list_prod&id='.$array['cat_level'].'&level='.$level.''> '.$array['cat_name'].' </a> ['.$array['num'].'] </h'.$level.><br>
  3. ?>

*** - dzieki level'owi nie trzeba dawac zadnych ifow/switchow ... zamiast h mozna dac class, id, array [indeks odpowiada nazwie - mainCat, 1stSubCat i inne] kolejna oszczednosc ... biggrin.gif
Cytat
no ok spoko sposob orson tylko po co ta liczba przed przecinkiem (kropka) questionmark.gif

bo jakby nie bylo to to musialby byc string ... a tak jest liczba biggrin.gif

jak sa jeszcze jakies pytania/problemy to piszcie ...

ps. to jest z projektu testowego ... nie chce mi sie szukac finala [ mam gdzies na cd wypalone] wiec kod moze nie dzialac i nie jestem pewien czy w finalu czegos nie zmienilem ale ten kod po wzgledem ogolnym jest dobry ... w finalu pewnie tylko kosmetyka ...

pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
Vengeance
post 14.10.2004, 15:16:10
Post #11

-----

to czy final czy nie to akurat dla mnie malo wazne ;]
poszukuje po necie roznych sposobow na drzewka i staram sie wyciagac z nich to co najbardziej mi potrzebne i co mnie sie podoba ;]

chce napisac zwykla uniwersalna klase do takich rzeczy. bo ostatnio jak cos pisalem to na 1000 rekordow robilo 2000 cos zapytan. zrobilem to nie przemyslanie i o efekt jest ;]

thx za kody.

--------------------
+Quote Post
Pianandrill
post 15.10.2004, 02:38:20
Post #12

-----

Wydaje mi się, że mimo wszystko jest to zbyt skomplikowany kod i podatny na błedy.

Podałeś zapytania wykonujące cośtam... ale jak to wyglada w praktyce? Jeżeli chcem przenieść jedną gałąź (fragment innej) w inną lokację to już nie jest to takie proste... zmienia się spora część idCat:
chcę przenieść instant (podkategorię winiary) do podkategorii powiedmy zielone (podkategorii Knorr winksmiley.jpg, która jest kategorią główną). Zmienia się lvl i format identyfikatora, poza tym coś już może używać tego fragmentu w gałęzi Knorr'a

Chcę mieć wyświetlone wszystkie bezpośrednie podkategorie kategorii wybranej, ale znać identyfikatory wszystkich podkategorii (żeby wyświetlić wszystkie produkty wybranej kategorii ale tylko kategorie bezpośrednie).

Akcja może mieć jedynie atrybut wybranej kategorii (powiedzmy akcja PokazKategorie) idCat=3.1234. W przedstawionym rozwiązaniu sporo obliczeń i pilnowania jest w samym php.

Jak wygląda generowanie ścieżki kategorii Zupy > Winiary > Instant ?

Z tego co widzę to samo konstruowanie zapytań jest niebanalne więc mam wrażenie, że jest to dość skomplikowane w implementacji...

Do tej pory najlepszym, najbardziej przejżystym i wygodnym wydaje mi się być patent ze stronki Depesza. Popróbuje jeszcze powalczyć z nim i zaimplementować go w takiej postaci jak mi jest potrzebny. Tam naprawde zapytania mogą być proste co zmniejsza ryzyko wystąpeniea błędów.
Największy problem mam z przenoszeniem kategorii. Samo wyciąganie odpowiednich wartości jest naprawde proste, dodawanie i usuwanie też. Najgorzej jest z modyfikacją. Oczywiście jest to najmniej wykorzystywany element, ale jeżeli robić to wszystko.

Zastanawiam się jeszcze jak rozwiązujecie problem z produktami kategorii usuniętych. Nie do końca odpowiada mi usuwanie produktów wraz z kategorią. W moim rozwiązaniu produkt ot tak sobie nie może być usunięty więc usunięcie kategorii, w której znajdują się produkty jest w zasadzie niedozwolone.

...ale to już jest raczej problem logiki aplikacji i przyjętego rozwiązania.

--------------------
Untertainment - www.ut.info.pl mój wkład w Unreal Tournament i CMS.
Zainteresowania: Teaching snakes to kick.
+Quote Post
orson
post 15.10.2004, 08:34:00
Post #13

-----

witam ...

hmm ... nie wiem jaki masz problem z przenoszeniem ... jezeli bedziesz przenosil to bedziesz [juz w aplikacji finalnej] zaznaczal kategorie do przeniesienia [czyli znasz jej catID] i przeciagal/zaznaczal kategorie pod/za/obok/ponad/itp. ma sie znalesc [czyli rowniez znasz jej catID] ... wiec nie wiem w czym problem ... poprostu dodajesz do znanego ci catID jakas wartosc ... np. .01 albo .0001 i masz podkategorie ... potem szybki update tabeli z produktami i po problemie ... jezeli chcesz przenies wiecej naraz, np. kategorie i wszystkie podkategorie to przeciez w id podkategorii zmieniasz dokladnie to damo co w id kategori: [dodalem spacje zeby lepiej bylo widac]
Kod
2.01 00 00 + 0.01 = 2.02 00 00
2.01 01 01 + 0.01 = 2.02 01 01
2.01 01 02 + 0.01 = 2.02 01 02
2.01 01 03 + 0.01 = 2.02 01 03
2.01 02 01 + 0.01 = 2.02 02 01
2.01 02 02 + 0.01 = 2.02 02 02
2.01 02 03 + 0.01 = 2.02 02 03

i po problemie ... wszystko mozna zalatwic zapytaniem ... w update wielu kategorii tez mozesz dodawac i zmienia sie cala struktura drzewa ... to dziala

co do usunietych kategorii to mozna im przydzielic im catID = null a w zapytaniu wyswietlajacym dac ograniczenie where catID not null

Cytat
Chcę mieć wyświetlone wszystkie bezpośrednie podkategorie kategorii wybranej, ale znać identyfikatory wszystkich podkategorii (żeby wyświetlić wszystkie produkty wybranej kategorii ale tylko kategorie bezpośrednie).

przeciez to robi zapytanie z mojego poprzedniego posta ... wlacznie z ograniczaniem widoku tylko do kliknietej kategorii i wszystkich podkategorii ...

Cytat
Akcja może mieć jedynie atrybut wybranej kategorii (powiedzmy akcja PokazKategorie) idCat=3.1234. W przedstawionym rozwiązaniu sporo obliczeń i pilnowania jest w samym php.

ale moze tez byc akcja pokazOdDo(0.1,0.2); ... a co do pilnowania sie ... zawsze trzeba sie pilnowac ... opracujesz cos raz i masz spokoj ...

pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
Vengeance
post 19.10.2004, 13:30:22
Post #14

-----

hmm no cos tam naskrobalem. Poniewaz jest to moje pierwsze chyba spotkanie z drzewkami to podejrzewam ze duzo tam bledow bedzie.

http://vengeance.strefaphp.net/Trees.class.php

Moje uwagi:
: czy oplaca sie dla przejrzystosci kodu dublowac dzialanie funkcji create_tree() i create_node()
: wartosci drzewka w przykladzie sa calkowicie przypadkowe ;]
: nie przerazajcie sie tym load() i parametrami. jako ze klasa ma sluzyc reszcie projektu to tak tam jest ;] jest to zwykle uzyskanie instancji obiektu.

no i oceniajcie. i na prawde prosze napisac co mam tam zienic czy tez usunac cale snitch.gif w koncu trzeba sie uczyc a bez praktyki sie nie da snitch.gif

--------------------
+Quote Post
orson
post 19.10.2004, 21:13:03
Post #15

-----

witam ...

jestem aktualnie zupelnie bez czasu wiec jeszcze nie zaglebialem sie w kod zabardzo ale juz widze ze musisz udostepnic klase bazy ... inaczej trzeba przepisac zeby dzialalo na czystym mysql ... przydalby sie jeszcze jakis setup ... cos do zakladania struktury bazy ...

pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
Vengeance
post 20.10.2004, 17:38:00
Post #16

-----

no więc:
klasa Trees:
+ działanie: http://vengeance.strefaphp.net/drzewka/Trees.class.php5
+ kod: http://vengeance.strefaphp.net/drzewka/source.php
+ sql: http://vengeance.strefaphp.net/drzewka/drzewko.sql

klasa Modules:
+ kod: http://vengeance.strefaphp.net/drzewka/lib...ules/source.php

klasa DbDriver:
+ kod: http://vengeance.strefaphp.net/drzewka/lib...iver/source.php

Wszystko działa jak powinno ale pod php5 :/ ze względu na to, że mam właśnie tę wersje, ale pisze pod php4 wynikneły różne błędy z przekazywaniem referencji obiektów.

--edit--
a zapomniałem wspomnieć, że jesli ktoś wie co i jak musze zmienić w modules.class.php aby działało pod php4 (przekazywanie referencji obiektu) to prosze o podpowiedź. Bo na razie gdy zrobie
  1. <?php
  2.  
  3. $db = load('DbDriver', false, true);
  4. $db->select_db('jakastambaza');
  5. $sql = load('DbDriver', false, true);
  6. echo $sql->dbname;
  7.  
  8. ?>

to nie otrzymam poprawnego wyniku ;]

Ten post edytował Vengeance 20.10.2004, 19:45:40

--------------------
+Quote Post
nediam
post 23.10.2004, 15:01:07
Post #17

-----

no dobra a jak w takim razie dodac jakis elment do drzewka bez podawania jego id znajac tylko samego rodzica bo przeciez nie zawsze wiem jakie jest poprzednie id w drzewku
+Quote Post
bendi
post 25.10.2004, 11:26:32
Post #18

-----

Mielismy taka dyskusje na WebHelpie, http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=49636&highlight=tree

--------------------
+Quote Post
orson
post 28.10.2004, 19:40:12
Post #19

-----

witam ...

nie mialem za duzo czasu zeby sie jej przyjzec dokladnie ale widac ze dziala ... jest mala, szybka i w miare uniwersalna ... kilka uwag tak na szybko:
w bazie kategori mozna dodac kolumne addBy i dodac do sortowania [przydatne - nie wiem czy akurat tobie sie przyda ale jezeli klasa ma byc uniwersalna to powinno sie znalesc ...]
mozliwosc sortowania po nazwie [przy kazdym sortowaniu najpierw po id exclamation.gif zawsze bo inaczej traci sie strukture ... ale potem mozna dodac inne rodzaje]
po dodaniu w configu nazwy tableli i jakis parametrow powinna zliczac produkty/itemy w powiazanej bazie ... mozesz wykozystac moj kod do pobierania i liczenia ...

po swietach bede mial troche czasu [deadlines :| ] to sie rozwiaze problem z php4 ... powinno przeciez dzialac ...

pozdrawiam

--------------------
+Quote Post
nediam
post 28.10.2004, 21:15:09
Post #20

-----

Cytat(orson @ 2004-10-28 20:40:12)
po swietach bede mial troche czasu [deadlines :| ] to sie rozwiaze problem z php4 ... powinno przeciez dzialac ...

a kto powiedzial ze nie dziala questionmark.gif ja mam php 4 zmienilem to co podal Vengeance i do tego jeszcze $row->id na $row['id'] oraz $row->name na $row['name'] i dziala biggrin.gif
ale tak jak powieedzialem nie wiem jak rozwiazac problem tego zebym nie musial podawac id pod ktorym chce podpiac nastepny przedmiot
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:30