![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje stworzyć upload obrazków z automatycznym tworzeniem miniatur o określonych rozmiarach lecz nie wiem jak. znalazłem upload i miniaturki lecz nie wiem jak to połączyć ze sobą
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@xiaon, witaj na Forum! To Twój pierwszy post więc przymykam oko. Proszę o poprawne używanie znaczników BBcode. Tym razem poprawię za Ciebie. Jeszcze raz witam i życzę owocnego kodowania!
Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nikt nie chce mi pomóc;/;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, ja do takiego czegoś napisałem sobie dawno temu clasę:
Wiem, że jest lamersko napisana, ale działa w chwili gdy ja robilem uczylem sie programować ![]()
W razie problemów pisz, postaram się odpowiedzieć |
|
|
![]()
|
|
to mam utworzyć nowy php o nazwie class.upload.php z kodem a gdzie mam wkleić drugi plik bo mam 2 pliki zaladuj.inc.php z kodem
i drugi upl.php z kodem z początku postu Ten post edytował xiaon 14.01.2009, 17:25:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz class.upload.php i do upl.php (tego co masz w formularzu) dopisz to co pisałem o uruchomieniu. Pozdrawiam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przyłaczę się do prosby kolegi. Możesz to po kolei opisać ? Próbuję to zrobić, ale cos jednak jest nnie tak. Myślę, ze z tego tutoriala, który zrobisz, wiele osób skorzysta.
Z góry dzieki ![]() -------------------- _____________________________________________________
Pierwszy Tutorial - :) Drugi tutorial :) Trzeci tutorial :) A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 3 Dołączył: 7.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja używam czegoś takiego, może pomoże, albo naświetli temat.
Można to oczywiście spakować do klasy, ale jakoś nie ma kiedy.
Ten post edytował pooh 15.01.2009, 18:56:40 |
|
|
![]()
|
|
Ok więc robimy sobie plik class.upload.php i wrzucamy do niego:
Robimy plik upload.php i wrzucamy tam:
I robimy formularz np. form.html: Wchodzimy na http://adresURL.pl/form.html i uploadujemy plik Mam nadzieje, że pomogło i będzie działać. W razie problemów proszę pisać. Pozdrawiam. Ten post edytował grubyx 16.01.2009, 14:38:46 |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak jak napisane wyżej i wyskoczył mi błąd
Cytat Parse error: parse error, expecting `T_OLD_FUNCTION' or `T_FUNCTION' or `T_VAR' or `'}'' in c:\usr\krasnal\www\strona\galeria\class.upload.php on line 5
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a u mnie bardzo ładnie chodzi. Dzieki wielkie, głównie za cierpliwość. Postaram się przejrzeć po kolei ten skrypt, żeby nie zostało to na zasadzie kopiuj wklej.
Żałuję tylko, że nie moge kliknąć "Pomógł" , bo nie zakładałem tego postu, ale Twój post Pomógł ![]() Mam tylko jedno czy dwa pytania. Wiem w którym miejscu tworzy jedną czy dwie miniatury, jakie rozmiary ma mieć (proporcja lub szer i wys), ale podpowiedz mi, jak ustawić, żeby stosowało tylko np szer lub tylko wysokość? Chcę zrobic tak żeby wszystkie miniaturoy miały taką samą wysokość lub taka samą szerokość. 1. Jak utworzyć miniaturę tylko zmieniając jeden bok? Np szer, a wys zmniejszy się proporcjonalnie? 2. Czy mozna miniatury zapisywać w innym folderze, a duże zdjęcie w innym? 3. Czy mozna uploadując zdjęcie zmienic mu rozmiar na np 800 szer (duża fotka) Ten post edytował BatGraf 18.01.2009, 18:49:42 -------------------- _____________________________________________________
Pierwszy Tutorial - :) Drugi tutorial :) Trzeci tutorial :) A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :) |
|
|
![]()
|
|
zrobiłem tak jak napisane wyżej i wyskoczył mi błąd Wydaje mi się, że używasz php4 a napisałem to na php5. BatGraf: By zrobić miniatury o określonych rozmiarach użyj tablicy:
$array będzie zawierać tablice asocjacyjną z kluczami: thumb1, thumb2 i wartości to będą pathe do plików. Jeśli proporcja wynosi 1 - wtedy ustawia proporcje nie przekraczając rozmiaru podanego w width i height jeśli jest = 0 Wtedy robi miniature o rozmiarach równych podanych w width i height. Mam nadzieje, że teraz jest wszystko jasne. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Mógłby ktoś przerobić skrypt tak aby można było wybrać osobne miejsce gdzie ma się dodać miniaturka i plik orginalny?
Ten post edytował endigarnek 21.01.2009, 18:27:30 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem. Plik class.upload.php:
upload.php:
Formularz taki sam :-) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 70 Dołączył: 13.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam siły o tej porze przeglądać całej klasy, ale do tablicy $mimes dodaj:
image/x-jpeg image/x-gif Dostałem takie z IE7 kiedyś i był kłopot... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko fajnie pieknie, ale sypie mi bledami, taki sam jak poprzednikowi xiaon
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /var/www/sites/yoyo.pl/p/l/plusjaslo/class.upload.php on line 3 w dalszej czesci watku doczytalem sie ze to przez php4, jak to zrobic zeby to zadzailalo na hostingu yoyo ? nikt nie pomoze :/ ? z tego co szukalem na googlach to ten skrypt jest chyba najfajniej napisany, tylko dlaczego mi to nie chodzi ? ![]() szukam pomocy... juz sobie sam poradzilem - dzieki wielkie za pomoc ! Ten post edytował 98256 12.05.2009, 20:20:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2010 Skąd: Bruksela Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżam bo mam błąd ale nie wiem jak go naprawić
Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_FUNCTION in /home/oui/domains/***********/public_html/upload/class.upload.php on line 17 wszystko mam dobrze tak jak było opisane ;/ -------------------- DJ WitB
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
jestem autorem projektu http://code.google.com/p/nweb-image/ (pobierz). Biblioteka ma bardzo dużo możliwości, więcej niż tylko upload i resize zdjęć, np. tworzenie własnych captcha http://code.google.com/p/nweb-image/wiki/Captcha itp. Przykłady użycia uploadu: http://image.nweb.pl/examples/upload-01.php http://image.nweb.pl/examples/upload-02.php http://image.nweb.pl/examples/upload-03.php http://image.nweb.pl/examples/upload-04.php więcej przykładów: http://image.nweb.pl/examples/ Gdybyś miał problem, albo jakieś pytania to pisz na PW, pomogę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja mam jedno pytanie !
skrypt nadaje wgrywanym plikom na serwer nazwy w postaci np. 20100720160419236.jpg a jak zrobić aby zapisywał pliki bez zmiany nazwy ? czyli wgrywam 13.jpg i zapisuje 13.jpg ! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem. Wszystko działa czyli wrzucane są plik na serwer tworzona miniatura ale po wykonaniu się czynności pokazuje się błąd
i absolutnie nie wiem jak temu zaradzić. Proszę o pomoc. Sory za odkopanie starego przykłądu 128 linia to ten fragment
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.08.2025 - 03:42 |