![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Przysiadłem nad funkcją do zamiany BBCode na HTML, którą kiedyś na szybko napisałem, a która nie była pozbawiona wad. Oto wersja 2.0
![]()
Możliwe BBCode'y: Kod [url]www.adres.pl[/url] [url]http://www.adres.pl[/url] [url=www.adres.pl]text[/url] [url=http://www.adres.pl]text[/url] [url=https://www.adres.pl]text[/url] [url]https://www.adres.pl[/url] [url=ftp://ftp.adres.pl]text[/url] [url]ftp://ftp.adres.pl[/url] [img]http://www.adres.pl/image.xxx[/img] [img=http://www.adres.pl/image.xxx][/img] [color=kolor]text[/color] [b]text[/b] [i]text[/i] [u]text[/u] [font=kroj_czcionki]text[/font] [table] element 1 | element2 | element3 element 4 | element5 | element6[/table] [ul][li]element1[/li] [li]element2[/li][/ul] Oczywiście można też samemu dorobić odpowiednie BBCode'y ![]() Definicja funkcji: string <span style="font-weight: bold;">bb2html</span>( string ) Ten post edytował BzikOS 24.08.2006, 12:22:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem użyć tej funkcji i mi nie zadziałało
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Próbowałem użyć tej funkcji i mi nie zadziałało
![]() I uważasz, że na podstawie tak szczegółowych danych, powiem Ci dlaczego nie zadziałało? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Próbowałem użyć tej funkcji i mi nie zadziałało
![]() I uważasz, że na podstawie tak szczegółowych danych, powiem Ci dlaczego nie zadziałało? BziKOS, splatch nie pytał dlaczego. On poprostu napisał, że niedziała. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Cytat Próbowałem użyć tej funkcji i mi nie zadziałało
![]() I uważasz, że na podstawie tak szczegółowych danych, powiem Ci dlaczego nie zadziałało? BziKOS, splatch nie pytał dlaczego. On poprostu napisał, że niedziała. A uważasz, że umieszczałbym niedziałająca funkcję i jeszcze pisał [gotowa funkcja]? ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Cytat Cytat Próbowałem użyć tej funkcji i mi nie zadziałało
![]() I uważasz, że na podstawie tak szczegółowych danych, powiem Ci dlaczego nie zadziałało? BziKOS, splatch nie pytał dlaczego. On poprostu napisał, że niedziała. A uważasz, że umieszczałbym niedziałająca funkcję i jeszcze pisał [gotowa funkcja]? ... Ty prosiłeś o zgłoszenie błędu, on zgłosił. Może tylko tyle chciał przekazać. ![]() -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wspolczuje Bzikowi. Napisal bardzo dobrze dzialajaca funkcje, ktora spisuje sie ZNAKOMICIE w trudnych warunkach, a z tego co widze, nawet nie dostal publicznej podzieki. Powiem wiecej. Jakbym sam na cos takiego wpadl, to zobaczylibyscie ten kod niczym swinia niebo. Swiadczy to tylko o wiedzy i mozliwosciach tego czlowieka. Jesli Wam nie dziala, a osmielacie sie korzystac z jego wypocin i chcecie zastosowac te funkcje u siebie w skryptach, to MILYM GESTEM w strone autora bylo by zdac KONKRETNY raport z dzialania. Jesli nie dziala - co jest ewidentnie Wasza wina - to rowniez nalezalo by opowiedziec co sie dzieje. W koncu na tym polega opensource. Nie zdziwilbym sie, jakby Bzikos przestal wystawiac tutaj swoje skrypty. Bo wychodzi na to, ze robi Wam łaskę...
I jeszcze jedno: dziekuje Ci Bziku, funkcja dziala super. Tymi kilkoma bogatymi w tresc linijkami zastapiles 2500 linii skryptu do sciagniecia z phpclasses ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Funkcja jest super :!: Co do niej nic nie mam i nie mam zamiaru jej nigdzie wykorzystywać. BziKOS odwalił kawał dobrej roboty i zapytał się komu nie działa, ktoś zgłosił błąd i na tym koniec. Ja nie wiem dlaczego nie napisał z jakiego powodu mu nie działa (nikt nie zaprzecza, że to jego wina, bo u mnie działa spox).
Sorry BziKOS, jeżeli Cię uraziłem, ale nie chciałem. :oops: -------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc użyłem funkcji w następujący sposób:
<?php $tekst = "tekst gruby <br> cienki"; echo bb2html( $tekst ); ?> Na php 4.3.2 nie zadziałało. No i jeszcze jedno, pomysł rzeczywiście jest dobry, przepraszam, że wywołałem taką dyskusję. To było niechcący |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No więc użyłem funkcji w następujący sposób:
<?php $tekst = "tekst gruby <br> cienki"; echo bb2html( $tekst ); ?> Ja tam bym wczesniej zaincludowal plik z funkcja... albo dolaczyl go gdzies wyzej. Ale sie nie znam i jestem lamerem ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 204 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
splatch: być może nie zadziałało, ponieważ po wklejeniu na forum zawinęły się wiersze i trzeba je sobie wyprostować
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mi nie dziala z innego powodu:
[php:1:46f1b957e1]<?php include("bbcode.php"); $tekst = "tekst gruby <br> cienki"; echo bb2html( $tekst ); ?>[/php:1:46f1b957e1] kiedy mam taki kod to wynikiem tego jest w przegladarce: Kod [b]tekst gruby[/b]
[i]cienki[/i] |
|
|
![]()
|
|
Cytat A mi nie dziala z innego powodu:
[php:1:e5227f5639]<?php include("bbcode.php"); $tekst = "tekst gruby <br> cienki"; echo bb2html( $tekst ); ?>[/php:1:e5227f5639] kiedy mam taki kod to wynikiem tego jest w przegladarce: Kod [b]tekst gruby[/b] [i]cienki[/i] U mnie jak wpiszę taki kod jak u xardasa, to wyświetla mi: Kod tekst gruby
cienki -------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]()
|
|
Panowie, a co powiecie na to:
[php:1:c4f6a63935]<?php require_once("bbcode.php"); $text = "ten tekst, bedzie ]b[pogrubiony]/b[, dodatkowo jak sie ktos postara, to i ]u[podkreslony]/u[, zas dla mistrzow w temacie, poleca sie rowniez uzycie ]i[kursywy]/i["; echo bb2html($text); ?>[/php:1:c4f6a63935] Oczywiscie Wy, w Waszych skryptach, musicie zamienic w zawartosci zmiennej $text znaczki ] na [, zas [ na ]. Zrobilem je odwrotnie, aby bbcode z forum.php.pl nie przetworzylo tej wartoscii. I dziala, nie ma prawa nie dzialac. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2004 Skąd: black hole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi funkcja rowniez nie dziala.
Nawet jak przygotwalem statyczny text Kod require_once("bbcode.php");
$text = "ten tekst, bedzie [b]pogrubiony[/b], dodatkowo jak sie ktos postara, to i [u] podkreslony[/u], zas dla mistrzow w temacie, poleca sie rowniez uzycie [i]kursywy[/i]"; echo bb2html($text); To wywali tak jak wpislaem- czyli bez sformatowania przez bbcode.php.. Kod ten tekst, bedzie [b]pogrubiony[/b], dodatkowo jak sie ktos postara, to i [u] podkreslony[/u], zas dla mistrzow w temacie, poleca sie rowniez uzycie [i]kursywy[/i]
Co jest nie tak? [/code] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2004 Skąd: black hole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwracam honor, dziala ofkors. Bledem bylo to ze skopiowalem stad i nic nie poprawilem. Forum porozwalalo kolejnsoc w liniach i trzeba to recznie porawic (1 linia jest formatowana na 3 i temu nie dziala)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt działa idealnie. Prawda, przy "czystym" skopiowaniu z forum trzeba wprowadzić trochę poprawek bo forum rozwala linijki ale tak to działa OK.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BzikOS DZIAŁA TEN SKRYPT a Ci co mówili że nie działa to coś zwalili!! Brawa dla tego pana za napisanie tak świetnej funkcji
![]() -------------------- ...::: R @ F I & S @ L I :::...
PrivateServ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(BzikOS @ 2004-03-14 15:08:32) Oczywiście można też samemu dorobić odpowiednie BBCode'y ![]() Witam, na dziędobry ![]() ![]() ![]() -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy ta funkcja działa w obie strony? czy tylko raz zamienia tagi [ url ] w <a href.... i już ich nie rusza ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.08.2025 - 00:54 |