![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam na swojej stronie pewną funkcję która "wkleja" znaki bb-code na takiej zasadzie: Kod function Add_BBCode(place_id) { var bbtext = $D(place_id); var bbcode = $D('bb_codes').value; if (bbcode == 'b' || bbcode == 'i' || bbcode == 'u' || bbcode == 'strike' || bbcode == 'center' || bbcode == 'player' || bbcode == 'guild' || bbcode == 'team' || bbcode == 'img' || bbcode == 'justify') { var pre_bbcode = "["+bbcode+"]"; var aft_bbcode = "[/"+bbcode+"]"; } var selected = (bbtext.value).substring(bbtext.selectionStart,bbtext.selectionEnd); $D(place_id).value = bbtext.value.replace(selected, pre_bbcode + selected + aft_bbcode); } W jaki sposób to przerobić aby znaczniki BB-Codes były innego koloru niż reszta tekstu? Np. jak mam [ b]moj tekst[/ b] to zrobić tak by kolor [ b] i [ /b] byl za pomoca JS zmieniany na inny niż domyślny tekstu. Chodzi mi o dynamiczną zamianę koloru tekstu jak np. jest na tym forum przy pisaniu wiadomości (kolor czcionki) Ten post edytował Skie 19.08.2008, 13:55:56 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś nie widzę (tu na forum) przy pisaniu wiadomości i zmianie koloru, żeby zaznaczona treść miała inny kolor.
Musiałbyś spreparować textarea, tzn mieć diva który udawałby textarea(w nim normalnym i znacznikami dodawałbyś sobie pogrubienia itp.), a właściwy textarea byłby ukryty => piszac coś zostaje to dodane do textarea, a jakakolwiek zmiana textarea powoduje przepisanie (odpowiednio sformatowanej) zawartości do diva. Ten post edytował lord_t 27.08.2008, 20:21:53 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To już lepiej do tego celu użyc edytorów wysiwyg. np tinymce z pluginem bbcode.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 09:49 |